Atomizer Opublikowano Wtorek o 08:36 Opublikowano Wtorek o 08:36 Nie robię tu jakiejś reklamy marki ale chcę zapytać czy to normalne i czy reklamować! Na sezon letni kupiłem opony Imperial Ecosport 2 245/45 R18 100 Y XL, ZR . Skusiła mnie cena, parametry jak i opinie na oponeo. Jednak dziś okazało się, że te opony są bardzo niebezpieczne w zmiennych warunkach atmosferycznych ! A nie były to jakieś ekstremalne warunki ! Dziś rano około godziny 8 jadąc na prostym odcinku przy prędkości 60km/h wpadłem w poślizg. Temperatura 10 stopni asfalt wilgotny. W nocy padał deszcz ale rano już nie i miejscami asfalt był już suchy. Na zakręcie przy 40km/h auto było nie do opanowania tak wpadł w poślizg na tych oponach, że zatrzymałem się na środku zakrętu normalnie w szoku! Zawróciłem aby sprawdzić czy na drodze nie był rozlany olej ! Przy okazji robiłem próby hamowania jadąc dość wolno. Zero przyczepności ! Opony latały jak po lodzie ! Jadąc dalej samochód wjeżdżając na wilgotny asfalt zachowywał się jak na przysłowiowej szklance czyli oblodzonej nawierzchni ! Rano było 10 stopni a opony dość głośno huczały jak tylko wyjechałem z podwórka. Było to od razu zauważalne.
RomanJ4 Opublikowano Wtorek o 09:40 Opublikowano Wtorek o 09:40 To używki...? opinie sprzedawcy: Cytat Czy opony Imperial są chińskie? Choć Deldo to firma belgijska, opony Imperial produkowane są w chińskim South China Tire. Decyzja o stworzeniu własnej marki opon zapadła na podstawie doświadczenia, które podpowiedziało kierownictwu Deldo, że własne marki gwarantują pewność, bezpieczeństwo i pełną kontrolę nad dostępnością produktów. https://www.sklepopon.com/opony/imperial No cóż, reklama dźwignią handlu... Nie warto wierzyć we wszystko co piszą sprzedawcy (który często sami sobie nabijają pozytywne opinie)bo koszt skutków może przerosnąć zysk... Zwłaszcza jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Inne: Cytat Jakich marek opon nie kupować? Przegląd od AI Nie należy kupować opon marek takich jak Tomket, Imperial, Tracmax czy Goodride (szczególnie w starszych modelach zimowych) ze względu na ich słabe wyniki w testach bezpieczeństwa i osiągów, szczególnie w warunkach zimowych. Zawsze warto sprawdzać aktualne testy niezależnych organizacji, takich jak ADAC i Auto Bild, aby uniknąć zakupu modeli, które nie spełniają norm bezpieczeństwa. Marki, których warto unikać (na podstawie starszych testów): Tomket – często pojawiał się w zestawieniach najgorszych opon, zwłaszcza zimowych, przez co należy zachować ostrożność. Imperial – podobnie jak Tomket, często otrzymywał niskie oceny w testach i jest marką, której należy unikać. Tracmax – również model zimowy Tracmax słabo wypadł w testach ADAC. Goodride – opony tej marki, jak np. Goodride Z-507 Zuper Snow, często pojawiały się na listach najgorszych opon zimowych, zwłaszcza starsze modele. Dlaczego należy uważać na te marki? Niskie bezpieczeństwo: Opony te często osiągają najgorsze wyniki w kluczowych testach bezpieczeństwa, takich jak przyczepność na mokrej nawierzchni, na śniegu czy na lodzie. Zwiększone ryzyko: Niska jakość wykonania może prowadzić do nieprzewidzianych problemów podczas jazdy, co zwiększa ryzyko wypadku. Słabe osiągi: Opony te mogą nie gwarantować optymalnego komfortu jazdy ani trwałości, a ich parametry mogą znacząco odbiegać od wymagań współczesnych samochodów. Zalecenia: Sprawdzaj aktualne testy: Zanim kupisz opony, zapoznaj się z najnowszymi testami przeprowadzonymi przez niezależne organizacje, takie jak ADAC, Auto Bild czy Oponeo. Wybieraj sprawdzone marki: Lepszym wyborem są renomowane marki premium (np. Michelin, Continental) oraz sprawdzone marki klasy średniej i ekonomicznej, które regularnie wygrywają w rankingach (np. Dębica, Barum), ponieważ ich jakość potwierdzona jest Dostosuj wybór do potrzeb: Pamiętaj, że nawet opony z klasy ekonomicznej mogą być dobrym wyborem do spokojnej, miejskiej jazdy, pod warunkiem, że są to produkty dobrej jakości i przeznaczone do tego celu. https://www.google.com/search?q=Imperial+Ecosport+2+245%2F45+R18+100+Y+XL%2C+ZR+opinie&client=firefox-b-d&sca_esv=b80a8cdde4dd043f&ei=Q4GtaM3oLZaO9u8P9MnckA4&ved=0ahUKEwiNlrDNl6iPAxUWh_0HHfQkF-IQ4dUDCBE&uact=5&oq=Imperial+Ecosport+2+245%2F45+R18+100+Y+XL%2C+ZR+opinie&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiMkltcGVyaWFsIEVjb3Nwb3J0IDIgMjQ1LzQ1IFIxOCAxMDAgWSBYTCwgWlIgb3BpbmllMggQABiABBiiBDIFEAAY7wUyBRAAGO8FMgUQABjvBTIIEAAYgAQYogRIjCVQ5AtY3h9wAXgBkAEAmAHLAaABgQiqAQUwLjYuMbgBA8gBAPgBAZgCCKACrQjCAgoQABiwAxjWBBhHwgIGEAAYFhgewgIEECEYFcICBxAhGKABGAqYAwCIBgGQBgWSBwUxLjYuMaAHpxqyBwUwLjYuMbgHpgjCBwUwLjMuNcgHGg&sclient=gws-wiz-serp
witold_pi Opublikowano Wtorek o 09:40 Opublikowano Wtorek o 09:40 Przykro, ale sam sobie jesteś winien. Kupowanie dziadostwa tak się kończy albo i gorzej. Przynajmniej żyjesz. Moim zdaniem oszczędzanie na oponach to najwieksza głupota. Z reguły jedna porządna kosztuje tyle co 1-2 baki paliwa i stawcza na 50-70 tys. km. Osobiście preferuje wielosezonówki na których jeżdżę od jakiś 30 lat. Oczywiscie muszą być to z górnej półki , ostatnio Micheliny. Odpada wymiana 2 razy w roku (200 lub więcej pln) i nikt cie nie zabije tak jak mnie próbował pewien wulkanizator uszkadzając stalową linkę wzmacniającą rant przy wymianie na jednym komplecie felg? Efekt opona zjechała mi z felgi zimą podczas wyprzedzania w lesie przy jakiś 70 km/h. Od tego czasu mam albo 2 komplety kół albo wielosezonówki. PS. Kupiłem chińską oponę do zrobienia koła zapasowego do przyczepy kempingowej bo innej nie było w tym dziwnym rozmiarze a musi być wzmocniona, Reklamacji to ci nie uwzględnia, powiedzą że widziały gały co brały i są używane a nie nowe, a pewnie jeszcze nie utego wulkanizatoraz co trzeba założone. https://allegrolokalnie.pl/oferta/4x-245-40r18-pirelli-cinturato-p7-audi te sprzedałem, opona całkiem dobra choć pirelli
young Opublikowano Wtorek o 10:07 Opublikowano Wtorek o 10:07 22 minuty temu, witold_pi napisał: ... oszczędzanie na oponach to najwieksza głupota.... Co tu dodać ano że to prawda. Ja od dwóch lat zacząłem stosować wielosezonowe ....ocenami bardzo dobrze decyzję jak i opony. Dodatkowo bez wymiany , kupowania drugiego kpl felg. Jak się zużyje to koleje takie same - sam.jestem ciekaw ile wytrzymają kilometrów?
Atomizer Opublikowano Wtorek o 10:09 Autor Opublikowano Wtorek o 10:09 28 minut temu, RomanJ4 napisał: To używki...? opinie sprzedawcy: No cóż, reklama dźwignią handlu... Nie warto wierzyć we wszystko co piszą sprzedawcy (który często sami sobie nabijają pozytywne opinie)bo koszt skutków może przerosnąć zysk... Zwłaszcza jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Inne: Nowe
RomanJ4 Opublikowano Wtorek o 10:12 Opublikowano Wtorek o 10:12 Ja zawsze miałem 2 komplety - zimowe i letnie na zmianę. Zazwyczaj taki zestaw wystarczał na 4-5 lat, czasem dłużej. Ale jeżdżąc służbowo po Europie robiłem rocznie i 100-120tys km...
Atomizer Opublikowano Wtorek o 10:13 Autor Opublikowano Wtorek o 10:13 30 minut temu, witold_pi napisał: Przykro, ale sam sobie jesteś winien. Kupowanie dziadostwa tak się kończy albo i gorzej. Przynajmniej żyjesz. Moim zdaniem oszczędzanie na oponach to najwieksza głupota. Z reguły jedna porządna kosztuje tyle co 1-2 baki paliwa i stawcza na 50-70 tys. km. Osobiście preferuje wielosezonówki na których jeżdżę od jakiś 30 lat. Oczywiscie muszą być to z górnej półki , ostatnio Micheliny. Odpada wymiana 2 razy w roku (200 lub więcej pln) i nikt cie nie zabije tak jak mnie próbował pewien wulkanizator uszkadzając stalową linkę wzmacniającą rant przy wymianie na jednym komplecie felg? Efekt opona zjechała mi z felgi zimą podczas wyprzedzania w lesie przy jakiś 70 km/h. Od tego czasu mam albo 2 komplety kół albo wielosezonówki. PS. Kupiłem chińską oponę do zrobienia koła zapasowego do przyczepy kempingowej bo innej nie było w tym dziwnym rozmiarze a musi być wzmocniona, Reklamacji to ci nie uwzględnia, powiedzą że widziały gały co brały i są używane a nie nowe, a pewnie jeszcze nie utego wulkanizatoraz co trzeba założone. Ale jaka jest tu moja wina ! Tu nie ma mojej winy. Takie opony powinny mieć zakaz sprzedawania bo są bardzo niebezpieczne ! Na pewno ktoś je testował, sprawdzał poddawał próbom itp. ale żeby przy 10 stopniach Celsjusza na wilgotnej nawierzchni opony zachowywały się jak na szklance to powinny być natychmiast wycofane ze sprzedaży a wszyscy co zakupili powinni zostać poinformowani o zagrożeniu!
Shock Opublikowano Wtorek o 10:17 Opublikowano Wtorek o 10:17 Używam wielosezonowych Imperial w vanie Peugeot 807 już 2 sezony. I lekko nie mają. I tak dobrych opon nie miałem od dawna a trochę tych aut i gum dotarłem... Jak kupujesz opony budżetowe i oczekujesz osiągów premium to oczywiście można się przeliczyć... Ale w tym wypadku stosunek cena/jakość jak dla mnie znakomite. Nie widzę sensu płacić góry hajsu za firmówki bo nie widzę aż tak ogromnej różnicy w osiągach
RomanJ4 Opublikowano Wtorek o 10:18 Opublikowano Wtorek o 10:18 7 minut temu, Atomizer napisał: Ale jaka jest tu moja wina ! Tu nie ma mojej winy. Takie opony powinny mieć zakaz sprzedawania bo są bardzo niebezpieczne ! Niestety, życie jest życiem, i jak sam się nie ochronisz, to nikt tego za Ciebie nie zrobi. A dziś sprzedaje się wszystko, właściwe "certyfikaty" zawsze się znajdą, zwłaszcza na Dalekim Wschodzie. Kto tam coś kupował, to wie...
Atomizer Opublikowano Wtorek o 10:23 Autor Opublikowano Wtorek o 10:23 Najlepsze to te opinie ! "Dobra opona za nie duże pieniące, więc po co niepotrzebnie przepłacać " Ogólnie po dwóch miesiącach testowania w porze letniej nie miałem problemów. Jedynie dość głośne, no i nowe po założeniu i przejechaniu iluś tam kilometrów dość mocno pachną 😅 ale po jakimś czasie zapach znika. Ale dziś pierwsza przejażdżka gdzie temperatura rano zaledwie 10 stopni i mokry asfalt. Tą samą trasą jeżdżę już 8 lat codziennie !!! Wcześniej miałem Continentale i nawet jak były przymrozki późną jesienią to się trzymały dobrze ! 6 minut temu, Shock napisał: Używam wielosezonowych Imperial w vanie Peugeot 807 już 2 sezony. I lekko nie mają. I tak dobrych opon nie miałem od dawna a trochę tych aut i gum dotarłem... Jak kupujesz opony budżetowe i oczekujesz osiągów premium to oczywiście można się przeliczyć... Ale w tym wypadku stosunek cena/jakość jak dla mnie znakomite. Nie widzę sensu płacić góry hajsu za firmówki bo nie widzę aż tak ogromnej różnicy w osiągach Bezpieczeństwo jest ważniejsze ! Sam byłem w szoku z jaką łatwością dziś te opony się ślizgają na mokrej nawierzchni ! Jestem w stanie dać dwa razy tyle za lepsze i bezpieczne opony ! Ale skusiły mnie na te Imperiale parametry i dobre opinie na oponeo. Ale nikt nie pisał, że na mokrej nawierzchni można polecieć jak na lodzie!
RomanJ4 Opublikowano Wtorek o 10:29 Opublikowano Wtorek o 10:29 6 minut temu, Atomizer napisał: Ale nikt nie pisał, że na mokrej nawierzchni można polecieć jak na lodzie! Sprzedawca na pewno nie napisze...
a74BACK Opublikowano Wtorek o 10:39 Opublikowano Wtorek o 10:39 Nie wiń opon, tylko lekki deszcz spowodował, że droga stała sie śliska, bo nie zdążył zmyć z jezdni resztek olejów/smarów i zdartych opon. Jak by padało dłużej problemu by nie było. Opony masz dobre👍
Atomizer Opublikowano Wtorek o 10:54 Autor Opublikowano Wtorek o 10:54 14 minut temu, a74BACK napisał: Nie wiń opon, tylko lekki deszcz spowodował, że droga stała sie śliska, bo nie zdążył zmyć z jezdni resztek olejów/smarów i zdartych opon. Jak by padało dłużej problemu by nie było. Opony masz dobre👍 Chyba nie masz pojęcia co piszesz. 1
Shock Opublikowano Wtorek o 11:22 Opublikowano Wtorek o 11:22 56 minut temu, Atomizer napisał: Jestem w stanie dać dwa razy tyle za lepsze i bezpieczne opony ! Bzdet...możesz mieć opony ze złota, jak nie potrafisz ich użytkować stosownie do warunków to Twój problem 😉 1
Atomizer Opublikowano Wtorek o 11:47 Autor Opublikowano Wtorek o 11:47 17 minut temu, Shock napisał: Bzdet...możesz mieć opony ze złota, jak nie potrafisz ich użytkować stosownie do warunków to Twój problem 😉 Człowieku ! Ja jechałem 40km/h... chyba nie wiesz co piszesz ! Przyjrzyj się uważnie temu zdjęciu co wstawiam ! Dałem radę pojechać mimo , że karetka nie dała rady jechać bo wiatr spychał ją do rowu z nawierzchni (było tak ślisgo) ani razu auto nie wpadło mi w niekontrolowany poślizg tak jak dziś na Imperialach ! Na żadnych wcześniej oponach nie miałem czegoś takiego ! Niech ten mail będzie ostrzeżeniem dla innych , że nie każda opona powinna być sprzedawana! Akurat te co ja mam nie spełniają żadnych norm ! I powinna być natychmiast wycofana! Ktoś dla zysku naraził moje zdrowie jaki i innych użytkowników! Nie spamuj we wiadomości ! Żadna opona nie powinna się tak zachowywać jak te Imperiale co kupiłem w tych warunkach ! Na łysych Continentalach co zmieniłem je w tym roku na te Imperiale przeleciał bym bez ani jednego uślizgu tą trasę! Teraz widzimy jakiej jakości są sprzedawane produkty w Polsce ! Wcześniej jeździłem na Continentalach ale musiałem je zmienić bo były już wyeksploatowane na maksa! Jeździłem późną jesienią a nawet zimą poniżej 0 i ani razu nie wpadła w uślizg. No ale taka opona kosztowała w czasie zakupu Imperiali 3 x tyle !
a74BACK Opublikowano Wtorek o 12:31 Opublikowano Wtorek o 12:31 1 godzinę temu, Atomizer napisał: Chyba nie masz pojęcia co piszesz. Tak, oczywiście👍 PS Popraw sobie błędy ortograficzne w postach, bo głupio to wygląda👍
witold_pi Opublikowano Wtorek o 12:54 Opublikowano Wtorek o 12:54 W ciągu pierwszych kilku minut deszczu robi się maź na drodze, później deszcz ją zmywa. Opony tak jak klocki hamulcowe należy docierać, ja to robię przez 200-300 km , w mieście szybciej się dotrą. Opony są fabrycznie zabepieczone przed utlenianiem jakimś gównem i należy je zetrzeć na asfalcie. Żadne chińskie gówno nie dorównuje nawet średniemu poziomowi europejskich producentów. Polecam Micheliny bo mają bieżnik letni z miększą gumą i przy tej ilości śniegu na drogach jakie mamy przez ostatnie lata są optymalnym wyborem. Latem mają przyczepność taką jak dobra letnia opona a na aquaplaning nie ma opony tak jak i na lód (kolce są zabronione) i trzeba o tym pamiętać. https://allegro.pl/oferta/4x-pirelli-cinturato-p7-p7c2-245-40-r18-97y-17395569375?bi_s=ads&bi_m=showitem:allegrolokalnie:desktop:active&bi_c=NTc2NTUxMzItMWI4MS00Y2VkLWJmYzMtZWM0ZjI1OWJkNmU0AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=586e17fd-ddcd-4b59-a604-70500e354c19 wychodzą 800 pln więcej niż to chińskie gówno A tu wariant dla samobójców https://allegro.pl/oferta/4x-opony-letnie-245-40r18-austone-sp701-97w-17155577815?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=MGEwZTYxMTgtMDAzNi00OTY3LTliODMtYjFiYzQ5ZjYxMzliAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=7727e9ad-7fc8-4a81-aeab-d2d477474304
Atomizer Opublikowano Wtorek o 13:55 Autor Opublikowano Wtorek o 13:55 56 minut temu, witold_pi napisał: W ciągu pierwszych kilku minut deszczu robi się maź na drodze Nigdy z tym nie miałem problemu. A poza tym w tym akurat przypadku deszcz nie padał już od kilku godzin i był miejscami suchy a miejscami wilgotny. Podejrzewam , że guma przy 10 stopniach jest twarda jak kamień w tych oponach, albo ma takie kiepskie właściwości ale to już by musiał być ekspert od mieszanki jakie się stosuje do produkcji opon.
robertus Opublikowano Wtorek o 13:58 Opublikowano Wtorek o 13:58 Skupiasz się na oponach a zawieszenie masz dobre? Amortyzatory i ogólnie geometrię? To tez się tłucze i zużywa. Może to być powodem a nie opony, tylko taka zbieżność w czasie się pojawiła.
a74BACK Opublikowano Wtorek o 14:40 Opublikowano Wtorek o 14:40 Opony do wyrzucenia, auto do zezłomowania, a kierowca: Ponowny kurs nauki jazdy 😁
Rekomendowane odpowiedzi