Skocz do zawartości

COBOLD - LEPRECHAUN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM

No i decyzja zapadła. Tegoroczne ,,jesienne,, lato powoli zbliża się ku końcowi to trzeba pomyśleć o nowym temacie. Myślę że to będzie odpowiedni model w stosunku do moich zdolności pilotażowych:D a jednocześnie dość urokliwy.

COBOLD - LEPRECHAUN ma powstać z dostępnych w necie planów. Rozpiętość 2,6m. Z pewnością będą też jakieś zmiany w konstrukcji. Na razie jestem na etapie kompletowania materiałów oraz ustalania koncepcji. Ma być też z napędem elektro. Co się tylko da, to wycinane będzie wykonanym przeze mnie amatorskim ploterem frezującym;). Skrzydła mają leżeć na górnej części kadłuba. Czy lotki by się sprawdziły? Tak się też zastanawiam, czy podłużnice kratownicy kadłuba wykonać z pełnych listewek sosnowych, może z balsowych lub może lamelowanych z zalaminowaną tkaniną? Co koledzy myślą na ten temat? Wiadomo, że pełne balsowe byłyby z kolei najlżejsze. 

A z tych planów z przeróbkami model ma powstać (bez wieżyczki pod skrzydłem):

1(Copy).jpg.9f4475457dd12d89d10c63cb18e184a6.jpg

2(Copy).thumb.jpg.cc408f32ca8e278cc5a5117cf61f60f0.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano
18 godzin temu, rosik napisał:

WITAM

Tak się też zastanawiam, czy podłużnice kratownicy kadłuba wykonać z pełnych listewek sosnowych, może z balsowych lub może lamelowanych z zalaminowaną tkaniną? Co koledzy myślą na ten temat? Wiadomo, że pełne balsowe byłyby z kolei najlżejsze. 

A z tych planów z przeróbkami model ma powstać (bez wieżyczki pod skrzydłem):

1(Copy).jpg.9f4475457dd12d89d10c63cb18e184a6.jpg

2(Copy).thumb.jpg.cc408f32ca8e278cc5a5117cf61f60f0.jpg

Co do kadłuba , ja w swoim Leprechaun zrobiłem ze sosny Tzn , listewki jako podłużnica kadłuba 8X8  po 2szt  8 X4 wyginane na mokro i przypięte gwoździami do obrysu kadłuba . Zostawiając to na dwa dni do wyschnięcia , póżnie znów demontaż owych podłużnic  i smarowanie klejem do drewna montaż w tych samym miejscu . 

Czy z balsy bym wykonał , szczerze myślałem o tym ale za delikatny byłby . Robiłem z naszej pospolitej sosny . Listwy kupowałem 2-metrowe i ciołem na pilarce .

Nie stosuje przy tym modelu żadnych tkanin , moje założenie było takie " Ma powstać w technologii klejenia jak w 1950 r żadnych tkanin laminatów" . Sosna balsa i klej do drewna .

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak też myślę, że ukształtowane i sklejone listewki sosnowe będą odpowiednie. Co do profili, to jednak chciałbym zachować to co w orginale, takie trochę ,,antyczne,,. Ale jakby co, to zawsze można wykonać drugie skrzydło dla porównania.

• Lubię to 1
Opublikowano
39 minut temu, rosik napisał:

Tak też myślę, że ukształtowane i sklejone listewki sosnowe będą odpowiednie. Co do profili, to jednak chciałbym zachować to co w orginale, takie trochę ,,antyczne,,. Ale jakby co, to zawsze można wykonać drugie skrzydło dla porównania.

Może jednak przemyśl czy nie zmienić profili na sugestie kolegi Czarka.odel jak by nie było kultowy 

Opublikowano
22 minuty temu, young napisał:

Może jednak przemyśl czy nie zmienić profili na sugestie kolegi Czarka.

Wiesz, że Patryk kasuje od każdego 100 PLN za nazwanie go Czarkiem? ;)

• Lubię to 1
  • Haha 2
Opublikowano

Patryku - przepraszam 🙃

To ja już mu wisze że dwie stówy 🫠

Ale cel miałem zacny więc wybaczy. 

PS ciekawe ile już by od innych zebrał .

Opublikowano
21 godzin temu, Patryk Sokol napisał:

Zmień profile na coś sensownego, polecam zestaw AG34-35-36-37.

Jeśli chodzi zaś o lotki, bądź ich brak, to wrzuć wymiary w ten arkusz

http://www.tailwindgliders.com/files/Sailplane Calc Cruciform Tail May 2016.zip

Powie Ci jak tam proporcje się w tym szybowcu mają

To wygląda na profanacje , cała sztuka polega na tym profilu co był projetowany 1950r !

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Artur Lis napisał:

To wygląda na profanacje , cała sztuka polega na tym profilu co był projetowany 1950r !

Ale po co? 

Nic w ten sposób nie uzyskasz pozytywnego. 

A tak masz model który wygląda jak oryginał, ale którym warto latać. 

Nie namawiam przeciez do robienia tego w kompozycie, czy cokolwiek. 

Zmianie ulega rzecz niewidoczna z zewnątrz. 

Równie dobrze mógłbyś powiedzieć, że wstawić tam współczesny osprzęt to profanacja. 

• Lubię to 2
Opublikowano

No i wychodzi na to, że aby opanować sytuację będę zmuszony wykonać dwie szt. skrzydeł😅. Jedne z oryginalnym profilem ,,vintage,, a drugie z profilem proponowanym przez kol. Patryka🙂. Kuszący jest też ten odbiornik lampowy🤣. No i jakaś gumka do mechanizmu też się znajdzie🤣.

A tak na poważnie to ze względu na długość zastanawiam się też nad dzielonym kadłubem. 

Opublikowano
7 godzin temu, rosik napisał:

A tak na poważnie to ze względu na długość zastanawiam się też nad dzielonym kadłubem. 

A to dopiero profanacja ....!!!! Panie  kolego .... 😉 . Może lepiej zrobić jakiś kufer na bagażnik samochodowy ???? i demontowalny statecznik poziomy... .

Opublikowano

Ja z budową swojego wystartuję jesienią. Tutaj masz ściągę jak wykonać dzielenie kadłuba. Nosiłem się też z takim zamiarem, ale po zmierzeniu mojego samochodu stwierdziłem ,że dwumetrowy kadłub jednak uda mi się umieścić do transportu.😃

16338.jpg

16483.jpg

134262.jpg

143618.jpeg

11 godzin temu, RobRoy napisał:

A to dopiero profanacja ....!!!! Panie  kolego .... 😉 . Może lepiej zrobić jakiś kufer na bagażnik samochodowy ???? i demontowalny statecznik poziomy... .

A propos kuferka.

EB092C37-0727-4DE7-8B5E-BA207695015D.jpg

Opublikowano

Super. Te cenne zdjęcia wiele mówią👍. Tak się zastanawiałem jak ,,rozgryźć,, podział kadłuba aby było to jak najmniej widoczne pod transparentną folią. Oj czuję, że dostanie mi się za profanację😅.

Opublikowano

Bardzo fajna skrzyneczka.... załatwia dwa tematy - transport i przechowywanie. Jeszcze trochę wkładek styropianowych i będzie  super. 3-4 skrzynki powinny wejść do samochodu

Opublikowano

Grzegorz. Skoro projektujesz model od podstaw. to możesz skusić się na demontowalny centropłat. Zajmie jeszcze mniej miejsca w samochodzie bo bagnety skrzydła nie będą kolidować.🤣 

DSC00872.JPG

DSC00873.jpeg

• Dzięki 1
Opublikowano

Tak, taki też miałem zamiar. A tak przy okazji - czy nie ma problemu z oklejaniem folią dolnej, wklęsłej strony płatów? Transparentną folię mam z HK.

Opublikowano
W dniu 28.08.2025 o 16:37, Patryk Sokol napisał:

Zmień profile na coś sensownego, polecam zestaw AG34-35-36-37.

Jeśli chodzi zaś o lotki, bądź ich brak, to wrzuć wymiary w ten arkusz

http://www.tailwindgliders.com/files/Sailplane Calc Cruciform Tail May 2016.zip

Powie Ci jak tam proporcje się w tym szybowcu mają

Patryk, bardziej celowałbym w stary  profil  SD7037 jak już coś !

Opublikowano

Panowie, sorki, ale jestem uparty😉. Pozostanę jednak przy tym starym wklęsłym profilu. Chcę się sam przekonać jak się takie coś sprawuje. Ale nie oznacza to, że nie wyciągam wniosków z Waszych cennych uwag i podpowiedzi🙂.

• Lubię to 2
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.