endriuRC Opublikowano wczoraj o 14:15 Autor Opublikowano wczoraj o 14:15 2 minuty temu, Ares napisał: Miałem podobny problem w Kwietniu tego roku w moim motoszybowcu.Spdawdziłem stery wszysko ok start i na wysokości około 30 40 m utrata sterów....niestety model uderzyl w ziemię ale szczęśliwie tylko kadłub trochę ucierpiał.Po kraksie stery dzialaly normalnie. Po przemyśleniu doszedłem do wniosku że to regulator a raczej jego bec. Może u ciebie jest podobnie? Raczej nie... regulator z wysokiej półki nie mam pojęcia tak naprawdę... w środe pojade na łąke i sprawdze zasięg na ziemi oraz w locie 2 minuty temu, Ares napisał: Miałem podobny problem w Kwietniu tego roku w moim motoszybowcu.Spdawdziłem stery wszysko ok start i na wysokości około 30 40 m utrata sterów....niestety model uderzyl w ziemię ale szczęśliwie tylko kadłub trochę ucierpiał.Po kraksie stery dzialaly normalnie. Po przemyśleniu doszedłem do wniosku że to regulator a raczej jego bec. Może u ciebie jest podobnie? Raczej nie... regulator z wysokiej półki nie mam pojęcia tak naprawdę... w środe pojade na łąke i sprawdze zasięg na ziemi oraz w locie
Ares Opublikowano wczoraj o 15:04 Opublikowano wczoraj o 15:04 47 minut temu, endriuRC napisał: Raczej nie... regulator z wysokiej półki nie mam pojęcia tak naprawdę... w środe pojade na łąke i sprawdze zasięg na ziemi oraz w locie No to nie wiem....trudno powiedzieć może zakłócenie ? Pozostaje sprawdzić wszystko i latac dalej ale w tym miejscu juz bym nie ryzykował tak drogim i cennym modelem.
samolocik Opublikowano wczoraj o 17:02 Opublikowano wczoraj o 17:02 6 godzin temu, endriuRC napisał: No własnie była wysunięta Wiem, że to nie ta przyczyna ale tak, czy inaczej warto antenki odbiornika zamontować jak wskazuje instrukcja: byłbym zapomniał o pozostałych wskazówkach dot. instalacji:
Ares Opublikowano 23 godziny temu Opublikowano 23 godziny temu 2 godziny temu, samolocik napisał: antenki odbiornika zamontować jak wskazuje instrukcj Masz racje ,to jest podstawa aby antenki były jak na schemacie tylko Andrzej latał już dużo tym modelem i raczej wątpię aby dopiero teraz wyszło nieprawidłowe ustawienie anten.Ciekawe co było przyczyną. Jednak szczegolnie przy węglowym kadłubie warto trzymac się instrukcji.
endriuRC Opublikowano 23 godziny temu Autor Opublikowano 23 godziny temu Zainstalowałem tak jak w instrukcji zobaczymy w środe dam znać
Shock Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu Czyli tą pionową antenę masz nad kadłubem i teoretycznie jest ona niewidoczna dla anteny radia jak jesteś wysoko ? Może to nie problem ... Ja od lat mam tak wystawione anteny w kadłubie węglowym i nigdy nie miałem problemów z zasięgiem w Futabie 1
endriuRC Opublikowano 11 godzin temu Autor Opublikowano 11 godzin temu 12 minut temu, Shock napisał: Czyli tą pionową antenę masz nad kadłubem i teoretycznie jest ona niewidoczna dla anteny radia jak jesteś wysoko ? Może to nie problem ... Ja od lat mam tak wystawione anteny w kadłubie węglowym i nigdy nie miałem problemów z zasięgiem w Futabie Jeszcze nie testowałem tego położenia anten ktore przedstawiłem. Miałem zamocowane anteny w podobny sposob jak ty i problemów brak aż do niedzieli. Musze zrobic test w powietrzu takiego położenia anten i powinno byc dobrze. Tak pionowa antena jest nad kadłubem czyli bedąc wysoko powinna być nieaktywna teoretycznie...
modelpiotrek Opublikowano 11 godzin temu Opublikowano 11 godzin temu W tym sezonie skleciłem sobie taką hybrydę fajnie latającą tzn kadłub szkło z Samsary oraz skrzydło z Stork 4 Oczywiście z czystego lenistwa nie wyciągnąłem anten na zewnątrz myśląc a co tam kadłub szkło to nie trzeba W czasie jednego z lotów wykręcając noszenie nad wioską na Hati oddaliłem się znacznie od siebie .Myślę starczy trza wracać więc lekko oddałem i lot na siebie nagle brak zasięgu .Model swoje a ja na drążkach swoje.Włosy mi dęba stanęły bo pod modelem wioska.na jakiś 60m odzyskałem kontrolę i doleciałem do siebie lądując. Na lotnisku burza mózgów no bo jak Futaba i takie coś Na ziemi kontrola zasięgu i wszystko ok. No to lot kontrolny już nie nad wioską poleciałem i wysoko i daleko i wszystko ok . Co się okazło. Centro skrzydła w środkowej części mam wzmocnione węglem a odbiornik był pod tą częścią skrzydła.Wracając modele na siebie i oddając SW pochyliłem go a centro węglowe ekranowało odbiornik. Anteny teraz wywalone na zewnątrz jedna z boku druga z góry i wykonane sporo lotów i cisza Człowiek uczy się na błędach a i tak umrze głupi hehehe Na zdjęciu widać wzmocnione centro w skrzydle pokryte węglem 1
Ares Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 3 godziny temu, Shock napisał: tak wystawione anteny w kadłubie Też tak mam zrobione pomimo nie węglowego kadłuba a nawet w modelach piankowych wystawiam anteny na zewnątrz , nigdy nie wiadomo czy coś nieprzewidzianego nie zaekranuje . 2 godziny temu, modelpiotrek napisał: Człowiek uczy się na błędach a i tak umrze głupi hehehe Na zdjęciu widać wzmocnione centro w skrzydle pokryte węglem Czasem trudno przewidzieć niektóre zdarzenia: najważniejsze ,że model jest cały 👍 1
endriuRC Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu No to mamy odpowiedź na ustawienie anten w węglowym modelu.
Ares Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 3 godziny temu, endriuRC napisał: No to mamy odpowiedź na ustawienie anten w węglowym modelu No to tak jak Rafał pisał i to tyczy się nie tylko węglowych kadłubów. Latam na mało popularnym radiu Sanwa SD 10 G i w instrukcji jest identyczne ułożenie anten . Węgiel nie węgiel warto się tego trzymać.
Rekomendowane odpowiedzi