Skocz do zawartości

Początek przygody z F5J Jantar Magic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Ares napisał:

Miałem podobny problem w Kwietniu tego roku w moim motoszybowcu.Spdawdziłem stery wszysko ok start i na wysokości około 30 40 m utrata sterów....niestety model uderzyl w ziemię ale szczęśliwie tylko kadłub trochę ucierpiał.Po kraksie stery dzialaly normalnie.

Po przemyśleniu doszedłem do wniosku że to regulator a raczej jego bec.

Może u ciebie jest podobnie? 

Raczej nie... regulator z wysokiej półki nie mam pojęcia tak naprawdę... w środe pojade na łąke i sprawdze zasięg na ziemi oraz w locie

2 minuty temu, Ares napisał:

Miałem podobny problem w Kwietniu tego roku w moim motoszybowcu.Spdawdziłem stery wszysko ok start i na wysokości około 30 40 m utrata sterów....niestety model uderzyl w ziemię ale szczęśliwie tylko kadłub trochę ucierpiał.Po kraksie stery dzialaly normalnie.

Po przemyśleniu doszedłem do wniosku że to regulator a raczej jego bec.

Może u ciebie jest podobnie? 

Raczej nie... regulator z wysokiej półki nie mam pojęcia tak naprawdę... w środe pojade na łąke i sprawdze zasięg na ziemi oraz w locie

Opublikowano
47 minut temu, endriuRC napisał:

No to nie wiem....trudno powiedzieć może zakłócenie ?

Pozostaje sprawdzić wszystko i latac dalej ale w tym miejscu juz bym nie ryzykował tak drogim i cennym modelem.

Opublikowano
6 godzin temu, endriuRC napisał:

No własnie była wysunięta

Wiem, że to nie ta przyczyna ale tak, czy inaczej warto antenki odbiornika zamontować jak wskazuje instrukcja:

image.png.6990aa3f3fb281f01d635fe5b518fae9.png

byłbym zapomniał o pozostałych wskazówkach dot. instalacji:

image.png.27b7fe9b0eeb687ce8ee6b348f0ca9df.png

Opublikowano
2 godziny temu, samolocik napisał:

antenki odbiornika zamontować jak wskazuje instrukcj

Masz racje ,to jest podstawa aby antenki były jak na schemacie tylko Andrzej latał już dużo tym modelem i raczej wątpię aby dopiero teraz wyszło nieprawidłowe ustawienie anten.Ciekawe co było przyczyną.

Jednak szczegolnie przy węglowym kadłubie warto trzymac się instrukcji.

Opublikowano

Czyli tą pionową antenę masz nad kadłubem i teoretycznie jest ona niewidoczna dla anteny radia jak jesteś wysoko ?

Może to nie problem ...

Ja od lat mam tak wystawione anteny w kadłubie węglowym i nigdy nie miałem problemów z zasięgiem w Futabie 

20251021_092803.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
12 minut temu, Shock napisał:

Czyli tą pionową antenę masz nad kadłubem i teoretycznie jest ona niewidoczna dla anteny radia jak jesteś wysoko ?

Może to nie problem ...

Ja od lat mam tak wystawione anteny w kadłubie węglowym i nigdy nie miałem problemów z zasięgiem w Futabie 

20251021_092803.jpg

Jeszcze nie testowałem tego położenia anten ktore przedstawiłem. Miałem zamocowane anteny w podobny sposob jak ty i problemów brak aż do niedzieli. Musze zrobic test w powietrzu takiego położenia anten i powinno byc dobrze. Tak pionowa antena jest nad kadłubem czyli bedąc wysoko powinna być nieaktywna teoretycznie... 

20251021_094104.jpg

Opublikowano

W tym sezonie skleciłem sobie taką hybrydę fajnie latającą tzn kadłub szkło z Samsary oraz skrzydło z Stork 4

Oczywiście z czystego lenistwa nie wyciągnąłem anten na zewnątrz myśląc a co tam kadłub szkło to nie trzeba :)

W czasie jednego z lotów wykręcając noszenie nad wioską na Hati oddaliłem się znacznie od siebie .Myślę starczy trza wracać więc lekko oddałem i lot na siebie nagle brak zasięgu .Model swoje a ja na drążkach swoje.Włosy mi dęba stanęły bo pod modelem wioska.na jakiś 60m odzyskałem kontrolę i doleciałem do siebie lądując.

Na lotnisku burza mózgów no bo jak Futaba i takie coś :)

Na ziemi kontrola zasięgu i wszystko ok. No to lot kontrolny już nie nad wioską :) poleciałem i wysoko i daleko i wszystko ok .

Co się okazło. Centro skrzydła w środkowej części mam wzmocnione węglem a odbiornik był pod tą częścią skrzydła.Wracając modele na siebie i oddając SW pochyliłem go a centro węglowe ekranowało odbiornik.

Anteny teraz wywalone na zewnątrz jedna z boku druga z góry i wykonane sporo lotów i cisza :)

Człowiek uczy się na błędach a i tak umrze głupi hehehe

Na zdjęciu widać wzmocnione centro w skrzydle pokryte węglem

518399301_24072672512374999_1800421441418298184_n(1).thumb.jpg.90627a73a76908b7b1c00068851902b2.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, Shock napisał:

tak wystawione anteny w kadłubie

Też tak mam zrobione pomimo nie węglowego kadłuba a nawet w modelach piankowych wystawiam anteny na zewnątrz , nigdy nie wiadomo czy coś nieprzewidzianego nie zaekranuje .

2 godziny temu, modelpiotrek napisał:

Człowiek uczy się na błędach a i tak umrze głupi hehehe

Na zdjęciu widać wzmocnione centro w skrzydle pokryte węglem

Czasem trudno przewidzieć niektóre zdarzenia: najważniejsze ,że model jest cały 👍

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, endriuRC napisał:

No to mamy odpowiedź na  ustawienie anten w węglowym modelu

No to tak jak Rafał pisał i to tyczy się nie tylko węglowych kadłubów.

Latam na mało popularnym radiu Sanwa SD 10 G i w instrukcji jest identyczne ułożenie anten .

Węgiel nie węgiel warto się tego trzymać.

• Ostatnio przeglądający   2 użytkowników

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.