robloz Opublikowano Wtorek o 08:54 Autor Opublikowano Wtorek o 08:54 Niestety żeby nie było tak pięknie, to po wstępnym wyważeniu waga koło 7 kg. 😟
robloz Opublikowano Wtorek o 11:25 Autor Opublikowano Wtorek o 11:25 Możliwe, to się okaże przy oblocie. Myślałem, że nie przekroczę 100g/dm2
kesto Opublikowano Wtorek o 12:42 Opublikowano Wtorek o 12:42 przy tej wielkości modelu nawet 120g/dm nie jest tragedią.
robloz Opublikowano 21 godzin temu Autor Opublikowano 21 godzin temu Pytanko: z czego wykonać nowe koła? Sklepowe o odpowiedniej średnicy tj. 150 mm. są za szerokie, mają ok. 50mm. potrzebne węższe 30 - 40 mm.
Grzesiek Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu Ja bym poszedł w kierunku druku. Felga z peta-g oponka z TPU 1
robloz Opublikowano 21 godzin temu Autor Opublikowano 21 godzin temu To musiał bym kogoś zatrudnić, bo ja nie mam takiej możliwości.
paweln7 Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu Witam A takie gotowce . https://pl.aliexpress.com/item/1005006146391458.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.11.3dd81c24fpQVcO&gatewayAdapt=glo2pol W dniu 3.02.2026 o 12:25, robloz napisał: Możliwe, to się okaże przy oblocie. Myślałem, że nie przekroczę 100g/dm2 Po co TO liczyć ,żeby się przejmować . Czasami liczę obciążenie powierzchni po oblocie i kilku lotach , czasami się uśmiecham na wynik widząc jak lata model . ( jeden z Moich modeli w powietrzu wygląda jak "latawiec " nie czuć masy , nie chce lądować tak się niesie a obciążenie powierzchni to 180g/m2 ) Tu masz przykład 140g/m2 Tak z obciążeniem powierzchni nie ma co panikować . U nas w klubie było kilka P 11 ( P 24 ) 2m rozpiętości i ważyły od 7 do 9 kg z haczykiem i latały , tak więc głowa do góry 😀.
robloz Opublikowano 20 godzin temu Autor Opublikowano 20 godzin temu Cytat U nas w klubie było kilka P 11 ( P 24 ) 2m rozpiętości i ważyły od 7 do 9 kg z haczykiem i latały , tak więc głowa do góry 😀. To mnie pocieszyłeś. Kółeczka ciekawe, do przemyślenia.
japim Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 15 godzin temu, robloz napisał: To musiał bym kogoś zatrudnić, bo ja nie mam takiej możliwości. Da sie zrobic - jest tez dostepne LW-TPU. Do tego lozyska i bedzie lux. W dniu 3.02.2026 o 12:25, robloz napisał: Możliwe, to się okaże przy oblocie. Myślałem, że nie przekroczę 100g/dm2 Policz sobie tzw WCL (Wing Cube loading):
robloz Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu Ok, dzięki. Co do kółek, to do oblotu założę takie jakie mam, czyli "nie makietowe" 150x50. Trawa na lotnisku ma swoje minusy. Po oblocie ( mam nadzieję że udanym ) wrócę do tematu kół.
pacek Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 6 minut temu, robloz napisał: Co do kółek, to do oblotu założę takie jakie mam, czyli "nie makietowe" 150x50. jeśli szerokość felgi jest ok a koła są z pełnej gumy, to można spróbować je oszlifować
robloz Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu Też tak myślę, ale zobaczę na takim trochę podniszczonym kole, jak to będzie wyglądać po szlifowaniu. Jak zda egzamin to dorobi się nową felgę.
Rekomendowane odpowiedzi