Stearman Opublikowano Środa o 12:20 Autor Opublikowano Środa o 12:20 Pokonałem.... coś podobne wyszło...
pietrku Opublikowano Środa o 12:48 Opublikowano Środa o 12:48 A co to jest? Ja tam nie widzę tego co narysowałeś. Widzę może niezbyt idealne, ale tylko oprofilowanie przejścia płetwa-statecznik.
Stearman Opublikowano Środa o 13:02 Autor Opublikowano Środa o 13:02 12 minutes ago, pietrku said: A co to jest? Ja tam nie widzę tego co narysowałeś. Widzę może niezbyt idealne, ale tylko oprofilowanie przejścia płetwa-statecznik. Cóż, to tylko mój brak umiejętności modelowania, jakaś moja indywidualna interpretacja... w końcu to tylko model poglądowy, a nie makieta. Po prostu lepiej nie potrafię wybaczcie jeśli kogoś razi w oczy
pietrku Opublikowano Środa o 13:06 Opublikowano Środa o 13:06 Nie no spoko. Po prostu ja nie widzę tego, aż tak szeroko. Takie jakby trochę przejście z płaskawej płetwy na profil ale nie takie ostre 🙂. Ale ja noszę okulary więc też może nie dowidzę 🙂.
dariuszj Opublikowano Środa o 13:09 Opublikowano Środa o 13:09 2 godziny temu, Patryk Sokol napisał: Dokładnie tak Bazując na tym co można znaleźć w sieci zapytam: - czemu HT14 a nie HT13? - czemu tylko jeden profil a nie dwa czyli HT12 na końcówce?
Stearman Opublikowano Środa o 13:13 Autor Opublikowano Środa o 13:13 4 minutes ago, pietrku said: Po prostu ja nie widzę tego, aż tak szeroko Chodzi o oddanie charakteru...
pietrku Opublikowano Środa o 13:18 Opublikowano Środa o 13:18 Zobacz, a tu tego nie widać: 11:06 - 11:09 min. Dawno nie widziałem Irydy. Jak ją znowu zobaczę to się aż przyglądnę z ciekawości 🙂.
Stearman Opublikowano Środa o 13:30 Autor Opublikowano Środa o 13:30 Widać... 10:15.... ale na pewno są zmiany konstrukcyjne w zależności od wersji... Naprawdę nie ma się o co spierać 😁, no gdybym próbował z Irydy zrobić dolnopłata... no wtedy to by była chyba za swobodna interpretacja 🤣
Patryk Sokol Opublikowano Środa o 13:38 Opublikowano Środa o 13:38 27 minut temu, dariuszj napisał: Bazując na tym co można znaleźć w sieci zapytam: - czemu HT14 a nie HT13? Bo HT13 jest cieńszy. A grubość pomaga w uzyskaniu sztywnej konstrukcji. 27 minut temu, dariuszj napisał: - czemu tylko jeden profil a nie dwa czyli HT12 na końcówce? Bo nie na potrzeby. Ststeczniki mają przejściowe profile, żeby skompensować niską liczbe Re na końcówce. A tutaj cięciwa sporawa, więc nie ma takiej potrzeby. A grubszy profil, prościej wykonać. 1
pietrku Opublikowano Środa o 13:39 Opublikowano Środa o 13:39 20 godzin temu, Stearman napisał: Widać... 10:15.... ale na pewno są zmiany konstrukcyjne w zależności od wersji... Poczytałem z ciekawości. Np. min. modyfikowali hamulce aerodynamiczne w M-96 👍 . Wygląda na to, że M-93 jeszcze nie, ale M-96 to już miała, bo w niej ta płetwa pomiędzy hamulcami jest już zwężona. Ale to przejście jest dwa razy węższe, w trójkąt zwężający się ku górze i pod mniejszym kątem do płetwy i statecznika. Powodzenia, już się nie wtrącam 🙂.
Stearman Opublikowano Czwartek o 14:07 Autor Opublikowano Czwartek o 14:07 On 10/15/2025 at 3:39 PM, pietrku said: Poczytałem z ciekawości. Np. min. modyfikowali hamulce aerodynamiczne w M-96 👍 . Wygląda na to, że M-93 jeszcze nie, ale M-96 to już miała, bo w niej ta płetwa pomiędzy hamulcami jest już zwężona. Ale to przejście jest dwa razy węższe, w trójkąt zwężający się ku górze i pod mniejszym kątem do płetwy i statecznika. No nie widać najlepiej... dla mnie jest tak jak zamodelowałem... ale doceniam dociekliwość... zachęcam do dalszych poszukiwań, a ja obiecuję, że jak zrobiłem źle to poprawię Przydałoby się zdjęcie z przodu, gdzie widać tę płetwę.... poszukiwania trwają - sprawa nadal nierozstrzygnięta
Andrzej Klos Opublikowano Czwartek o 23:18 Opublikowano Czwartek o 23:18 W dniu 15.10.2025 o 20:38, Patryk Sokol napisał: Dorzuć jeszcze -1st skręcenia na końcówce, tak dla bezpieczeństwa Profil to tylko jedna z części układanki jeśli chodzi o korkociąg Akurat Mh32 jest Bardzo wdzięczny pod tym względem, bo ma łagodną charakterystykę przeciągnięcia: W oznaczonym zakresie widać, że przy wzroście kąta natarcia, nie ma gwałtownego załamania krzywej, ani spadku współczynnika siły nośnej. A tak dla porównania, profil z mojej "kochanej" serii HQ: Kanciastą ma charakterystykę jak F-117 kadłub. To co powodowało płaskość korkociągu to najpewniej szeroko rozstawiano masa w kałubie (blisko nosa i ogona). Duży moment bezwładności takim przypadkom sprzyja. Iryda ma szczęśliwie wielki statecznik pionowy, raczej do korkociągu ultra chętna nie będzie. NACA na stateczniku to zło. I teraz dlaczego: Wykres tutaj przedstawia zależność współczynnika siły nośnej od kąta natarcia, dla NACI0010 przy 80 000 liczbie Re (dosyć dużo jak na statecznik i tak, przy mniejszej jest jeszcze gorzej). I teraz co tu widać - w zakresie od -1 do 1st kąta natarcia profil robi zero siły nośnej A statecznik większość czasu spędza w tym zakresie. Innymi słowy - dosłowjnie masz luz na sterze, tylko że aerodynamiczny. Generalnie - w spokojnym samolocie to pół biedy, ale jak widze NACI w dużych makietach syzbowców to nawet się nie zbliżam, nie chce to cholerstwo trzymać prędkości trymowej w ogóle. I to nawet nie jest tak, że NACI są złe same w sobie, przy dużych liczbach Re są bardzo ładnie liniowe. Po prostu się do modeli nie nadają. A teraz porównajmy to z profilem modelarskim na statecznik: Wstawiony tutaj do porównania profil to HT14 Marka Dreli. Jedyna wada w stosunku do NACI to grubość - 7,5%. I nawet przy 25 000Re charakterystyka jest liniowa w zakresie -2 do +2st. Ogólnie - profile HT to absolutne mistrzostwo - ja nigdy nie wyprodukowałem nic lepszego na stateczniki. A biorąc pod uwagę, że większośc modeli zawodniczych ma te profile na ogonie, to nie jestem tu gorszy od większości swiata I teraz - jakie to ma znaczenie? Na przelocie nie oscyluje nam prędkość - kluczowe w szybowcach. A w makietach kluczowe jest coś innego. Taka Iryda, z racji skosu ma sprzężone odchylenie (czyli zmianę kierunku w płaszczyźnie steru kierunku) z przechyleniem poprzecznym (przez skos skrzydła) I teraz powoduje to, że oprócz stosunkowo niegroźnych oscylacji w płaszczyźnie pionowej, to model może zacząć też przechylać się tam i z powrotem. Fun, szczególnie np. na podejściu Patryk, Dead band oczywiscie istnieje ale to co Ty pokazales jest "troche" przesada (blad numeryczny). (Airfoils at Low Speeds) Wynika to z faktu, ze uzyles Ncr=9 i zapewne masz 0 (Zero) grubosc krawedzi splywu. Ncr=9 jest zbyt optymistyczne i 6 lub 7 jest bardziej realistyczne ("Designing flying wings", Peter Wick). Jesli uzywa sie zerowej grubosci krawedzi splywu program uzywa zupelnie innych rownan (warunkow brzegowych??); to jest info od Prof K. Kubrynski. Zwroc uwage, ze dla 0.1% gap i Ncr=6 program przewiduje zachowanie profilu w tym zakresie praktycznie dokladnie. Wprawdzie jest to N0010 a nie N0009 ale nie chcialo mi sie robic tego 2 razy; dzisiaj jest Piatek i musze wkrotce kosic trawe a potem wypic piwo z sasiadem 😁 a potem jeszcze isc na rower. 2
Patryk Sokol Opublikowano wczoraj o 11:54 Opublikowano wczoraj o 11:54 A mam przerwę na spływie Bez przerwy to widać na Twoim wykresie różnicę, idzie wręcz w przeciwne strony Co do nCrita, to sprawa jest dyskusyjna. Tzn. spotkałem się też z opiniami, że i 12tka nie jest od czapy dla małych liczb Re. A grzebiąc w niektórych publikacjach (przede wszystkim tej o projektowaniu aerodynamiki do Diany 2), że powinien być inny nCrit dla górnej i dolnej powierzchni płata. I najgorsze jest to, że do konkretnego wniosku tu nie dojdziemy, bo na Ncrit mogą wpłynąć i inne warunki zastane. Tutaj też bym szukał źródła porad Petera Wicka, on się głównie po zboczu buja, a tam turbulencji pod dostatkiem. Skupiłbym się na czymś innym - ta zależność wyników od nCrita świadczy o tym, że mamy do czynienia z dużą tendencją do separacji laminarnej w NACA'e (tzn. nCrit określa nam jak łatwo przepływ zaburza się i przechodzi w tubulentny - niższy nCrit określa większą tendencję do turbulizacji). A to, że mamy tę zależność tak dużą, to wskazuje nam to na to, że NACA się na profil do tych liczb Re nie nadaje. Ale tak - ogólnie się zgadzam, w wielu zastosowaniach ten efekt nie będzie tak brutalny.
Andrzej Klos Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 21 godzin temu, Patryk Sokol napisał: ... Ale tak - ogólnie się zgadzam, w wielu zastosowaniach ten efekt nie będzie tak brutalny. Chyba najbardziej bedzie to widoczne w usterzeniu plytowym??
Patryk Sokol Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 26 minut temu, Andrzej Klos napisał: Chyba najbardziej bedzie to widoczne w usterzeniu plytowym?? Zależy co Oscylacje będą niezależnie od tego, czy płytowy, czy klasyczny. A jeśli chodzi o wpływ na wychylenie steru to deadband też ma znaczenie. Tzn. tak długo jak ster nie wyjdzie poza separację laminarną, tak długo niewiele będzie robił. Widać to tutaj: Zawais ustaliłem w 70% cięciwy. I jak widać wychylenie o 1st nic nie robi, bo się chowa w bąblu.
Stearman Opublikowano 1 godzinę temu Autor Opublikowano 1 godzinę temu Modelowanie... nie jest łatwo tylko ze zdjęć... ale Iryda dostała już silniki.... już bliżej jak dalej.... Oczywiście, do pierwszego etapu, czyli wydruku modelu zastosowałem wznios ujemny... tak by było bliżej oryginału, model RC będzie miał wznios 0 stopni.
Rekomendowane odpowiedzi