Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, mecenas napisał:

Osobiście zastosowałbym jedno serwo, ale z najwyższej półki. 

Prosił bym o propozycje  ,bo układ na dwa serwa poszedł do kosza  ( a taki ładny był Amerykański 😄)

Instalacja na 6 V

Opublikowano

Widzę, że zastosowałeś chyba Savoxy (ciężko dokładnie wywnioskować z nagrania działania tandemu). Moim zdaniem powinny dać radę, choćby SA1256TG czy SA1230SG. Jednak ewentualnie możesz pójść w MKS - DS9910 lub HBL960

Opublikowano

Witam

Zastosowane serwa to SAVOX SV-1270TG Takie mam  staram się do modelu wkładać serwa o sile większej niż   masie modelu , wiem jest to przewymiarowane  ale mam dobre samopoczucie 😀

Przeglądając oferty sklepów też zwróciłem uwagę na https://modelemax.pl/pl/serwa-savox-digital/32425-savox-serwo-sa-1230sg-digital-36kg-016s-60?fast_search=fs

Przewidywana waga modelu 15-18 kg w zależności od wykończenia ( poprzedni ważył 14kg)

Opublikowano
6 godzin temu, paweln7 napisał:

Prosił bym o propozycje  ,bo układ na dwa serwa poszedł do kosza  ( a taki ładny był Amerykański 😄)

Instalacja na 6 V

W pierwszej chwili pomyślałem żeby dać połączenie orczyków po przeciwnej stronie, ale niestety niewykonalne... A ciekawe rozwiązanie, nigdy takiego nie spotkałem👌

Opublikowano

Osobiście uważam, że 1270 będą w sam raz.

Naturalnym jest, że nawet high-end może kiedyś paść. Więc jeśli potrzebujesz redundancji dla spokoju ducha, to zastosowanie 2 serw równolegle jest dobrym pomysłem. 
W takim przypadku proponowałbym wykonanie czegoś na wzór ramki pod napęd SK od Miracle (o czym sam wspominałeś), która gwarantuje przejęcie obciążenia przez sprawny napęd w przypadku awarii jednego z dostępnych oraz nie generuje zbędnych oporów przy domyślnym scenariuszu działania. Oczywiście można by dokonać modyfikacji - ramiona serw jednakowej długości, popychacz SW spięty bezpośrednio z ramieniem pierwszego w szeregu serwa. Jedynym minusem tego układu jest konieczność dokładnego zestrojenia obu napędów. Aczkolwiek raczej nie stanowi to problemu przy obecnym sofcie dostępnym w aparaturach.
dualtray.jpg.700bf12388799df1728f39e53b9db9b1.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, Grzesiek napisał:

Jak to niby ma działać?Jak sie jedno z serw zatnie to już świety boże nie pomoże.

Słuszna uwaga! 
Rozpatrzmy przypadki w których może zaistnieć taka sytuacja, tj uszkodzone będzie utrzymywać holding torque w ostatniej pozycji.
Serwo będzie trzymać swoją ostatnią pozycję w przypadku gdy utraci sygnał od odbiornika - przetrze się kabel od sygnału (albo mamy większy problem na głowie w postaci braku zasięgu/zasilania/spalonego odbiornika xD), bądź upali się kontroler odpowiedzialny za ruch silnika (tu też trzeba mieć trochę "farta"). 
Mała dygresja, przez 15 lat zabawy z taką awarią się nie spotkałem.
W pozostałych przypadkach zapasowe serwo spokojnie poradzi sobie z padniętym.
Załóżmy jednak, że chcemy się i przed tym uchronić. Nic prostszego - uszkodzone serwo będzie przeciążane przez ruch sprawnego, zatem wystarczy zastosować którykolwiek Jeti Central Box, który ma oveload protection na każdy kanał lub  PowerBox P²-ServoBridge 9250. Kiedyś był jeszcze dostępny Emcotec DPSI OCP - JR overload protection.
Zapewni to odcięcie uszkodzonego serwa, więc można uznać, że znaleźliśmy naszego "wybawcę" 😄

Jeszcze pozostaje przypadek rozsypanych trybów, które mogą zblokować ruch. No ale tu pozostaje tylko liczyć na jakość produktu i ewentualnie samodzielnie przeprowadzić QA. 

• Lubię to 1
Opublikowano
5 minut temu, Grzesiek napisał:

Paweł dlaczego zastosowałeś bloczek na linkach, a nie orczyk?

Aby ukryć napędy  ,Ma ich nie widać  przy orczykach nie mogłem puścić linek w prowadzących rurkach laminatowych .

Przy bloczku mam stałą odległość linki od osi ,niezależnie od wychylenia steru  przy orczyku odległość się zmienia i linka obciera o rurki  bloczek przy sterze wymógł bloczek na serwie  na filmiku nie ma jeszcze napinaczy linek  będą w wersji finalnej , Mimo takiego napięcia linek Sam się zdziwiłem jak fajnie chodzi ster kierunku .

• Lubię to 1
Opublikowano
50 minut temu, Grzesiek napisał:

A jak zablokowałeś linkę na bloczku przed zmianą neutrum? Kurcze człowiek całe życie sie uczy.

Tak idzie linka to samo w sterze kierunku.

Screenshot2026-01-11at13-19-49P-47-strona2-Pmakiety-PolskieForumModelarzyRC.png.18adaeec32efe7acd0a5869ab0d67fde.png

• Lubię to 2
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.