Skocz do zawartości

System kaucyjny mechanizm promujący recykling czy okradanie obywateli !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, a74BACK napisał:

że nie warto jechać do butelkomatu tylko po to, aby oddać butelki, tylko zrobimy to podczas robienia zakupów. Jesteś w stanie ogarnąć taką logistykę?

nie bo qu nie robię zakupów w marketach a przy małych POLSKICH sklepikach nie ma butelkomatów. 

• Lubię to 2
Opublikowano
3 minuty temu, Market napisał:

No i właśnie to jest nieprawda, na której zbudowany jest cały ten wątek. Wedle ustawy ma iść w całości i jest to rozliczane i kontrolowane. A jeżeli nie idzie, to nie wynika to z natury systemu, tylko z parszywej natury człowieka, czyli ze zwykłego złodziejstwa.

To tak jakby twierdzić, że system sprzedaży w sklepach jest zły, bo niektórzy pracownicy kradną gotówkę z kasy.

Więc wątek powinien zmienić nazwę na "Nieuczciwi pracownicy okradają obywateli", bo system do tego nic nie ma.

Ale jeżeli uważasz inaczej, to najlepszym sposobem na pozbawienie złodziei Twoich 50gr jest "ukraść" je złodziejowi przez oddanie butelki/puszki :)

I ty też nie rozumiesz systemu kaucyjnego !

Nie oddasz im puszki to źle dla ciebie - a dla nich super ! bo mają wtedy 7 x więcej kasy jak byś oddał im puszkę.

Oddasz im puszkę to źle dla ciebie - a dla nich dobrze ! A dlaczego dla ciebie źle !  A no dlatego, że już jej nie sprzedasz tak jak to można było zrobić wcześniej i mieć trochę kasy za to. 

• Lubię to 1
Opublikowano
18 minut temu, Atomizer napisał:

już jej nie sprzedasz tak jak to można było zrobić wcześniej i mieć trochę kasy za to. 

Czyli pojechać do najbliższego sklepu, żeby dostać 50gr za puszkę to źle. Ale jechać o wiele dalej do skupu i spalić benzyny za 8zł, żeby dostać 5gr za puszkę złomu aluminiowego to dobrze?

Ten wątek nawet nie leżał obok logiki, sensu i prawdy.

PS 

Proponuję ukatrupić ten wątek przez zaprzestanie pisania w nim, co niniejszym czynię.

Opublikowano
50 minut temu, Atomizer napisał:

Taka cała to jest ekologia gdzie liczy się tylko zysk i kasa a nie ochrona środowiska.

Michał  dokładnie tak..... gdyby naprawde chodzilo o ekologię  to systemem kaucyjnym objete  były by wszystkie bez wyjątku opakowania

8 minut temu, Market napisał:

przez zaprzestanie pisania w nim, co niniejszym czynię

no, i niech Panu Bogu będa dzięki

Opublikowano

Dochodzimy do kluczowego momentu w każdym takim temacie, część już ma dość ale Jacek jako kapitan takich statków schodzi z mostku ostatni, a potem się dziwi że nikt nie chce z nim dyskutować :D 

Opublikowano
40 minut temu, jarek996 napisał:

Dopoki nie kupisz napoju i nie zaplacisz kaucji, to ZADNA butelka nie jest Twoja! I

nieprawda. cena butelki, zaszyte jest już w cenie napoju. podobnie jak koszt utylizacji tej butelki oraz opłata środowiskowa. więc kupując napój bez kaucji kupujesz też butelkę. a kaucję płacisz od butelki którą moment wcześniej kupiłeś.

i odnośnie ekologi -zdecydowana większość tych "odzyskanych" butelek trafia do spalarni/kotłowni  jako paliwo...  to jest ta ekologia. Tobie drewna w kominku spalić nie wolno musi być odpowiednio suche wysezonowane itd bo drewno szkodliwe...  a butelkami palić wolno -tylko, że nie "Kowalskiemu" a korporacyjnej np elektrociepłowni... butelek nie opłaca się przetwarzać, odzyskiwać plastiku - itd. z całej butelki recyklingowany jest tylko korek/zakrętka -bo to inny plastik.

6 minut temu, d9Jacek napisał:

gdyby naprawde chodzilo o ekologię  to systemem kaucyjnym objete  były by wszystkie bez wyjątku opakowania

i kaucja byłaby zdecydowanie wyższa -tak żeby wszystkim opłacało się oddawać oraz skupować butelki. a  tak dla 50 groszy - czyjś j czas jest często cenniejszy.  koszt pracownika w sklepie lub koszty butelkomatu też

-za 50 groszy  opłaca się tylko przy efekcie skali.

więc wielkie korpo markety zyskują bo obracają tysiącami butelek - i zgarniają klientów którzy przyjadą oddać butelki i zrobią zakupy jednocześnie -zgodnie z przedstawianą wcześniej "logistyką"

a małe sklepy -butelek nie skupują bo przy tych kacjach nie wyrobią na obsługę systemu -więc klienci mający butelki je ominą i zamiast kupić chleb mleko czy coś  w osiedlowym sklepiku -pojadą do marketu.

kaucja jest tak skalkulowana, że małym sklepom nie opłaca się skupu prowadzić, wielu ludziom nie opłaca się butelek zbierać i oddawać -a duże sklepy ściągają klientów.

to nie ekologia.

10 minut temu, qba napisał:

ale Jacek jako kapitan takich statków schodzi z mostku ostatni, a potem się dziwi że nikt nie chce z nim dyskutować :D 

ja podyskutuję, poklepiemy się wirtualnie po plecach i posmiejemy -także z logiki niektórych osób. bo z systemu śmieć się nie da -to przekręt na wielką skalę -polityka utrącania jednych i premiowania innych. a to śmieszne nie jest.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, Atomizer napisał:

Niech każdy zrobi test ! 

Ten artysta robi już test od ośmiu lat. Ale z dwu procentowym napojem. Na razie nie otwierał - buduje napięcie 😉. Oglądam jego filmy od pewnego czasu, szczególnie w urodziny mleka 😄. Nie wiem dlaczego, ale zachwycają swoją oryginalnością 😃

Ja bym się aż tak za bardzo nie przejmował tymi kaucjami. Są rzeczy dużo groźniejsze i trudniejsze do przeskoczenia niż ten przekręt.

Opublikowano
14 minut temu, latacz napisał:

ja podyskutuję, poklepiemy się wirtualnie po plecach i posmiejemy -także z logiki niektórych osób. bo z systemu śmieć się nie da -to przekręt na wielką skalę -polityka utrącania jednych i premiowania innych. a to śmieszne nie jest.

Tylko że tu kręcimy się w kółko, frazesy wykrzykiwanie na 1 stronie nie różnią się od tych na 16 stronie, a nawet coś racjonalnego powtarzanego wielokrotnie (bo przecież adwersarze mają max poł mózgu) staje się nudne.

Ale zróbmy założenie - zwrotne butelki po piwie za 1 pln są git i super, zwrotne plastiki puszki etc po 50 pln są złe i nielegalne - co dalej z tym robimy?  

Opublikowano
6 minut temu, qba napisał:

Ale zróbmy założenie - zwrotne butelki po piwie za 1 pln są git i super, zwrotne plastiki puszki etc po 50 pln są złe i nielegalne - co dalej z tym robimy?

jeśli zależy nam na ekologi  i jakiejś sprawiedliwości oraz polskich sklepikach z sąsiedztwa -to paradoksalne zamiast  marudzić na kaucje krzyczmy organizujmy wiece że kaucja powinna wynosić np 3zł albo 5zł.

wtedy - małemu sklepikowi też się będzie opłacać. i naprawdę mało kto wyrzuci butelkę -a wyrzucona szybko znajdzie znalazcę który  ją podniesie i "oczyści" np las...  i obejmijmy tymi kaucjami także te "obecnie niechciane" butelki.

rozumiem, że ta od mleka jest ekologiczna bo kaucji na nią nie ustanowiono -więc ekologiczną można wyrzucać.... a te z kaucją to już jakiś inny wyjątkowo szkodliwy twór.  chociaż od mleka może być bardziej ekologiczna -ja używam tylko szklanych

a mleko kupuję "od krowy" bo  to ze sklepu mi szkodzi (30 lat nie mogłem pić mleka -wmawiano mi, że "nietolerancja" dziwna sprawa -okazało się, że mleko z gospodarstwa wprost od krowy  mi nie szkodzi a to ze sklepu szkodzi nadal...  co ciekawsze mój pies  mleka ze sklepu też nie che i też mu szkodzi. a "swojskie" uwielbia i nie szkodzi...

Opublikowano
2 godziny temu, latacz napisał:

i odnośnie ekologi -zdecydowana większość tych "odzyskanych" butelek trafia do spalarni/kotłowni  jako paliwo...  to jest ta ekologia. Tobie drewna w kominku spalić nie wolno musi być odpowiednio suche wysezonowane itd bo drewno szkodliwe...  a butelkami palić wolno -tylko, że nie "Kowalskiemu" a korporacyjnej np elektrociepłowni...

Mamy taką spalarnię śmieci jak na załączniku. Jest blisko centrum miasta. Wiele razy przejeżdżałem obok - nigdy nie czułem jakichś zapachów z niej. Za to jak sąsiedzi palą w kominkach drewnem to niestety śmierdzi. Możesz się nie zgadzać, ale te spalarnie są nieporównywalnie bardziej ekologiczne jak kominki.

spalarnia.webp

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.