Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy sobie pojadą do Norwegii i tam zatankują. Ale nie jeden raz, wystarczy dwa... I Koledzy będą wiedzieć z autopsji jak nas rżną na paliwach.. orleny, bp i inne mafie.

Onego czasu mój Fiat Doblo w dieslu na tamtejszym paliwie stał się innym autem. Jakby bardziej 

"wyścigowym.

Już nigdy później tak dobrze nie jechał.

I tyle.

A.C.

• Lubię to 1
Opublikowano

Niestety (!) - macie Panowie rację ! Czasami jeżdżę do syna w Brande (DK),  tankuję w Gliwicach (Honda CRV, 2l, benzyna, 125 KM) i dojeżdżam na granicę  ze spalaniem w ok. - 9l/100km.  Tankuję przed granicą - bo i tak trochę taniej... i w ok. Hamburga - tankuję. Spalanie w granicach 8,8l/100km. Dobra, autostrada, w miarę równa jazda 130-160 km/h, jest uzasadnienie ? Kręcimy się po Danii i na baku robię >800km (w Polsce nie przekroczyłem 700). Wracamy do Polski, w Brande tankuję do pełna i pod Świnoujściem szukam stacji benzynowej, bo chyba nawalił czujnik poziomu paliwa - przejechałem prawie 900km, a czujnik pokazuje prawie ćwierć baku..... Zatankowałem  51l, bo więcej się nie zmieściło i stwierdziłem, że czujnik jest O.K., mogłem spokojnie jechać jeszcze 150km ! 

Coś jeszcze dodać ?

- Jurek. 

Opublikowano
15 minut temu, Jerzy Markiton napisał:

Niestety (!) - macie Panowie rację ! Czasami jeżdżę do syna w Brande (DK),  tankuję w Gliwicach (Honda CRV, 2l, benzyna, 125 KM) i dojeżdżam na granicę  ze spalaniem w ok. - 9l/100km.  Tankuję przed granicą - bo i tak trochę taniej... i w ok. Hamburga - tankuję. Spalanie w granicach 8,8l/100km. Dobra, autostrada, w miarę równa jazda 130-160 km/h, jest uzasadnienie ? Kręcimy się po Danii i na baku robię >800km (w Polsce nie przekroczyłem 700). Wracamy do Polski, w Brande tankuję do pełna i pod Świnoujściem szukam stacji benzynowej, bo chyba nawalił czujnik poziomu paliwa - przejechałem prawie 900km, a czujnik pokazuje prawie ćwierć baku..... Zatankowałem  51l, bo więcej się nie zmieściło i stwierdziłem, że czujnik jest O.K., mogłem spokojnie jechać jeszcze 150km ! 

Coś jeszcze dodać ?

- Jurek. 

to tylko tzw odczucia, żadne dowody. Wystarczy ,że wiatr wwieje z zachodu  a tak zwykle wieje i spalanie wieksze, różnica prędkości zwłaszcza powyże 120 i korki także diametralnie je zmienia.

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, witold_pi napisał:

że wiatr wwieje z zachodu.....

a to ciekawe bo paliwa robione sa wg specyfikacji klienta stąd róznica w paliwach(  odczuwalnej jakosci). Podobnie jest z LPG stosunek propanu do butanu  jest rózny  jakośc paliwa też.Ostatniej zimy najgorsze paliwo( Diesel ) było na BP a najlepsze na Circle

• Lubię to 1
Opublikowano

Miałem samochód - benzyna, który się odżywał latem w sobotni poranek, gdy był lekki chłodek, na ulicach zero samochodów a dzięki temu wszystkiemu więcej tlenu w powietrzu. A paliwo? Tak bywa różnej jakości. Nawet są jakieś oficjalne badani i parę stacji w zeszłym roku sprzedawało paliwo nie spełniające norm (normy w innych krajach mogą być inne).

Można pobać plik z wynikami kontroli stacji benzynowych ze strony:

https://uokik.gov.pl/jakosc-paliw-mapa

Przykładowy opis niezgodności z jednej ze stacji z kontroli wykonanej w roku 2025 a opublikowanej na w/w stronie:

..."Badana próbka nie spełnia wymagań określonych w rozporządzeniu z uwagi
na parametr zawartość siarki, którego wynik wyniósł 255 mg/kg, przy
wymaganiach uwzględniających tolerancję max 11,3 mg/kg"...

Opublikowano
5 godzin temu, d9Jacek napisał:

a to ciekawe bo paliwa robione sa wg specyfikacji klienta stąd róznica w paliwach(  odczuwalnej jakosci). Podobnie jest z LPG stosunek propanu do butanu  jest rózny  jakośc paliwa też.Ostatniej zimy najgorsze paliwo( Diesel ) było na BP a najlepsze na Circle

propan z butanem miesza się w zależności od temperatury otoczenia (letni i zimowy), ale koledzy nie piszą aby jeździli na gazie ! Samochód wiecej pali benzyny im wiecej alkoholu jest w paliwie. To taka ekologia po polsku/eu . Siać, nawozić, opryskiwać aby nie karmić ludzi tylko gorzałę pędzić i do auta na siłę ludziom wciskać. Choć to szkodliwe dla silnika i przyrody. 

W samochodzie elektrycznym to widać jak jadę do pracy "pod górkę" to zużywa więcej niż spowrotem, ale staram się utrzymywać prędkości ekonomiczne zgodne ze znakami drogowymi. Choć tu też to jest nieobiektywne ale 1-2 kWh/100 jakoś zwykle wychodzi różnicy

Opublikowano
7 godzin temu, witold_pi napisał:

propan z butanem miesza się w zależności od temperatury otoczenia (letni i zimowy)

To też, ale podobno w różnych krajach bywają różne proporcje/normy w tym samym czasie. 

• Lubię to 1
Opublikowano
8 godzin temu, dariuszj napisał:

bywają różne proporcje

mieszalnia LPG  zrobi takie paliwo gazowe jakiego zapragnie odbiorca...stąd  bardzo rózna "jakośc" gazu

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.