Skocz do zawartości

Pianka EPO - czym kleić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czym kleicie ten materiał? Czat podaje, że najlepsze kleje to cyjanoakryl, poliuretan i żywica. Ale niestety cyjanoakryl słabiutko trzyma bez zmatowionej powierzchni. Może w tym problem by koniecznie była przetarta?

Opublikowano
55 minut temu, Irek M napisał:

Czym kleicie ten materiał? Czat podaje, że najlepsze kleje to cyjanoakryl, poliuretan i żywica. Ale niestety cyjanoakryl słabiutko trzyma bez zmatowionej powierzchni. Może w tym problem by koniecznie była przetarta?

CA dobrze klei ten materiał może miałeś po prostu nie odtłuszczoną powierzchnię. Dość doby do tego materiału jest też UHU POR. Zawsze sklejam nim kadłuby w modelach Multiplexa, natomiast zywica się zupełnie nie nadaje jest krucha nie wnika w materiał i łatwo "odskakuje" od powierzchni.

Czata za bardzo nie słuchaj bo przynajmniej jeżeli chodzi o modelarstwo potrafi robić ogromne błędy.

Opublikowano

Ja kleję Uchu Porem duże powierzchnie ( zarówno na gładkiej piance z form jak i na ciętej ), a wzmocnienia np. z prętów węglowych najczęściej na CA. Trzyma się dobrze.

Opublikowano

Arek, wiem co potrafi czat dlatego pytam u źródła :-). Z powierzchnią niczego nie robiłem - nie odtłuszczałem, chciałem tak na szybko sprawdzić. Muszę wkleić skrzydła w kadłub - jakieś 1,5cm i dokleić belki ogonowe w modelu D.H Vampire z hobbyking. Ale tak jak próbowałem to rozleciałoby się przed pierwszym lotem 🙂

Opublikowano

O dziwo bez matowienia sklejony cyjanoakrylem - jak na razie  - bardzo dobrze trzyma :-). Niech sobie trochę poleży, potem próba rozerwania ...

Opublikowano
3 godziny temu, Irek M napisał:

A użyłeś przyśpieszacza?

Bo cyjanoakryl EPO nie sklei bez przyśpieszacza.

Druga rzecz - nie klej EPO CA do pianek. Trzyma beznadziejnie, utwardza się beznadziejnie, jest beznadziejny.

A zwykły działa bardzo dobrze.

Wygodną metodą klejenia na CA jest nakładania przyśpieszacza na jedną klejoną powierzchnię odstawienie do wyschnięcia (2-3 minuty), położenie CA na drugą i złączenie ich razem.

W ten sposób łapie troszkę wolniej (ze 30s), a klej się nie pieni i nie zabiela.

A bez przyśpieszacza to wychodzi padaka.

Opublikowano

Patryk, ja mam tylko cyjanoakryl - jak to powiedzieć - ,modelarski : drewno, sklejka, plastik :-). CA do pianek nigdy nie miałem. Przyspieszacza też nie mam ale jak wspomniałem parę godzin temu trzyma bardzo dobrze. Wcześniej była próba punktowego sklejenia, a teraz raczej duża powierzchnia. Ale będę pamiętał by zaopatrzyć się w przyspieszacz 🙂

Opublikowano
3 godziny temu, Irek M napisał:

Patryk, ja mam tylko cyjanoakryl - jak to powiedzieć - ,modelarski : drewno, sklejka, plastik :-). CA do pianek nigdy nie miałem. Przyspieszacza też nie mam ale jak wspomniałem parę godzin temu trzyma bardzo dobrze. Wcześniej była próba punktowego sklejenia, a teraz raczej duża powierzchnia. Ale będę pamiętał by zaopatrzyć się w przyspieszacz 🙂

Bez przyśpieszacza, to schnie to 8h i dużo słabiej trzyma :D 

Mówię poważnie, bez przyśpieszacza odradzam :D 

Opublikowano

Sporo zależy też od danego kleju.

Ostatnio straciliśmy cały napęd w "strzałce" zrobionej na szybkie loty.

Pakiet 4S, mocne ESC i silnik.

Wykleiło się wszystko normalnie przy rozpędzaniu,... i gdzieś odleciało. Do dzisiaj nie udało się znaleźć.

Pakiet musiało odciąć w trakcie "awarii" 😞 i nawet za pomocą sprawdzania RF nie udało się też odszukać 😞

Potem robiliśmy testy i np. użyty tam CA Senus kleił bardzo bardzo słabo, analogiczny materiał sklejony jakimś aliexpressowym ala Loctite 401 / 406 trzymał jak dziki.

Co ciekawe ten sam Sensu CA do drewna sprawdza się genialnie.

Zmatowić, przetrzeć izopropanolem i kleić sprawdzonym na materiale klejem. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.