Marcin K. Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia Nie wiedziałem gdzie zamieścić post, ładowarki czy aku, więc trafił w ogólne. Z racji że w benzynach montuje 3pakiety 2s, korzystam z tych samych ogniw to poczyniłem taki adapter. Bardzo pomaga gdy mamy jednokanałowa ładowarkę. Ładujemy tylko przez port ballancera akumulatora, z wtyczki 7pinowej(6s) że skrajnych pinów wyprowadzone xt60 dla napięcia zbiorczego. Tym sposobem 3akumukatory są ładowane jednoczenie i to z balancerem 😎
Ares Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia A te kabelki do tych prądów nie za cienkie? Nie grzeją ci się podczas ładowania?
Marcin K. Opublikowano 31 Sierpnia Autor Opublikowano 31 Sierpnia Standardowe jak do ballancera, bodajże awg26. Tam są niskie prądy więc i przekrój nie musi być potężny. Pamiętaj że to tylko ładowanie, a nie praca. Te ogniwa ładuje prądem 2A
Ares Opublikowano 31 Sierpnia Opublikowano 31 Sierpnia 4 godziny temu, Marcin K. napisał: Standardowe jak do ballancera, bodajże awg26. Tam są niskie prądy więc i przekrój nie musi być potężny. Pamiętaj że to tylko ładowanie, a nie praca. Te ogniwa ładuje prądem 2A Wiem ale na 2A właśnie takie kabelki wydają się nieco cienkie?
Marcin K. Opublikowano 31 Sierpnia Autor Opublikowano 31 Sierpnia Wg informacji wujka Google 26awg wytrzymuje 2.2/3A więc nie ma powodów do obaw. Pamiętajmy że prąd lądowania spada 1
SowaFSO Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września Również używam tego patentu 2x3S i 3x2S na Facebooku i Allegro lokalnie można zakupić gotowe płytki od jednego z modelarzy który je produkuje. Pożyczyłem fotki z aukcji bo swoich nie mam pod ręką.
dariuszj Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września A nie prościej i uniwersalniej kupić taką płytkę jak na zdjęciu? Majątku nie kosztuje a ładuje nie 2 czy 3 pakiety ale do 6-ciu i nie 2S czy 3S ale do 6S.
Marcin K. Opublikowano 1 Września Autor Opublikowano 1 Września @dariuszj te płytki ładują równolegle pakiety więc muszą mieć identyczne napięcie,tj podobnie rozładowane. Tutaj obojętnie jak rozładowane bo są łączone szeregowo i balancer ładuje każde ogniwo osobno @SowaFSO ładne to, nawet nie wiedziałem że takie cuda są w sprzedaży 😅 u mnie to wyszło z potrzeby chwili 😎 1
Market Opublikowano 2 Września Opublikowano 2 Września W dniu 1.09.2026 o 13:27, Marcin K. napisał: Tutaj obojętnie jak rozładowane bo są łączone szeregowo i balancer ładuje każde ogniwo osobno No niezupełnie. Balanser nie ładuje każdej celi osobno tylko rozładowuje te, które mają napięcie wyższe od pozostałych. Ładowarka dostarcza prąd ładujący przez główne złącze, więc ten sam prąd ładuje każdą celę. Jeżeli któraś cela ma napięcie znacząco wyższe od reszty, to ładowarka przez złącze balansera podpina obciążenie do tej celi i "zabiera" jej nadmiar prądu, który przez to nie ładuje tej celi, tylko się wydziela w balanserze jako ciepło tracone. Dzięki temu pozostałe cele ładowane pełnym prądem mogą "dogonić" tę bardziej naładowaną. Jeżeli cały jeden pakiet z szeregu ma inne napięcie to ładowarka może nawet obniżyć prąd w głównym złączu, żeby balanser był w stanie wyrobić się z rozładowywaniem. W efekcie takie ładowanie pakietów o różnym stanie naładowania, połączonych szeregowo jest oczywiście możliwe, ale intensywne balansowanie (rozładowywanie) męczy ładowarkę (duża ilość wydzielanego ciepła) i może wydłużyć czas ładowania. Lepiej jednak, żeby napięcia były porównywalne.
Marcin K. Opublikowano 3 Września Autor Opublikowano 3 Września @Market z reguły ta rozbieżność wynosi ok 0.5v więc i tak bezpieczniej takie ładowanie niż przez płytkę do równoległego
japim Opublikowano 3 Września Opublikowano 3 Września 56 minut temu, Marcin K. napisał: @Market z reguły ta rozbieżność wynosi ok 0.5v więc i tak bezpieczniej takie ładowanie niż przez płytkę do równoległego Czemu bezpieczniej?
Marcin K. Opublikowano Wtorek o 08:31 Autor Opublikowano Wtorek o 08:31 @japim bezpieczniej od równoległego. Jak mówiłem robi się z tego pakiet 6s, ładowarka go balansuje i jest ok. Przy ładowaniu równoległym musiałbym mieć te same wartości rozładowania
Rekomendowane odpowiedzi