jan_rambo Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Dzień dobry Chciałem się zwrócić z zapytaniem o koleżanek i kolegów z większym stażem w czynnym modelarstwie o pewną kwestię związaną z budową modelu jak w tytule. Moje wątpliwości budzi wykonanie części nosowej skrzydła, a dokładnie tego jaką techniką było wykonane. Czy jest to keson z włókna węglowego? A jeżeli tak to jaką metodą był wykonany?
jan_rambo Opublikowano 9 godzin temu Autor Opublikowano 9 godzin temu Możliwe że nie zostałem dobrze zrozumiany więc zacytuję jeszcze raz: 3 godziny temu, jan_rambo napisał: ... Moje wątpliwości budzi wykonanie części nosowej skrzydła, a dokładnie tego jaką techniką było wykonane. Czy jest to keson z włókna węglowego? A jeżeli tak to jaką metodą był wykonany? Moje pytanie dotyczy budowy skrzydła a konkretnie krawędzi natarcia i kesonu.
Artur Lis Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 38 minut temu, jan_rambo napisał: Możliwe że nie zostałem dobrze zrozumiany więc zacytuję jeszcze raz: Moje pytanie dotyczy budowy skrzydła a konkretnie krawędzi natarcia i kesonu. Ze styroduru wycinasz nosek tego profilu i od niego zdejmujesz foremnik . Po wykonaniu foremnika , keson laminujesz węglowy we foremniku podciśnieniowo .
jan_rambo Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu 6 minut temu, Artur Lis napisał: Ze styroduru wycinasz nosek tego profilu i od niego zdejmujesz foremnik . Po wykonaniu foremnika , keson laminujesz węglowy we foremniku podciśnieniowo . Jednym słowem styrodur ma zostać w nosku? Pytam, bo wygląda to tak jakby nosek był formowany osobno a potem doklejany do żeberek. Sorki że jestem tak upierdliwy ale Modelarz niestety pominął opis budowy a autor rysunków/konstruktor najprawdopodobniej mogą już mi nie pomóc.
Artur Lis Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Gotowy keson nakleisz na żeberka bez styroduru . Styrodur tylko Ci daje kształt przyszłego kesonu, którego wykonuje się z węgla. Do tego potrzebny jest worek +pompa próżniowa.
jan_rambo Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu Dzięki za pomoc. Dla mnie ta technika jest trochę czarną magią. Jednym słowem styrodur należy wydłubać ze środka a najlepiej dać cienką warstwę folii np stretch
Artur Lis Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Rozumiem Cię, Bez próżni nie da się zrobić takiego kesonu w takiej wadzę jak w opisie . Tkanina węglowa + folia mylarowa musi być odpowiednio dociśnięta prze worek.
Elvis Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Może z takich gotowców? https://www.clm-pro.com/store-detail/accessories/carbon-kevlar-d-box/carbon-d-box-80mm-3-14-detail W kat. F1E kesony wykonuje się z takich gotowych "formatek".
jan_rambo Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu 19 minut temu, Elvis napisał: Może z takich gotowców? https://www.clm-pro.com/store-detail/accessories/carbon-kevlar-d-box/carbon-d-box-80mm-3-14-detail W kat. F1E kesony wykonuje się z takich gotowych "formatek". Ciekawa opcja ale cena też taka sobie. 38 minut temu, Artur Lis napisał: Rozumiem Cię, Bez próżni nie da się zrobić takiego kesonu w takiej wadzę jak w opisie . Tkanina węglowa + folia mylarowa musi być odpowiednio dociśnięta prze worek. A sprawa pokrycia krawędzi żeberek i wykrzyżowań klap i sterów laminatem węglowym: laminujemy paski rowingu czy jest jakaś inna metoda?
Ares Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 7 godzin temu, jan_rambo napisał: Moje wątpliwości budzi wykonanie części nosowej skrzydła, a dokładnie tego jaką techniką było wykonane Jakbyś chciał budować ten model to zdecydowanie łatwiej i lepiej jest wykonać płat jako rdzeń XPS oklejony tkaniną szklaną lub węglową ale do tego też jest niezbędna pompa próżniowa i worek.
Patryk Sokol Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Weź ten projekt zostaw tam, gdzie powinien był zostać, czyli 21 lat temu. Narobisz się, namęczysz i to co uzyskasz będzie nędznym DLG, na które szkoda czasu. DLG albo z worka (na pełnym rdzeniu), albo z formy, albo wcale.
jan_rambo Opublikowano 2 godziny temu Autor Opublikowano 2 godziny temu Z postępem się nie walczy. Dzięki za podpowiedzi. 3 godziny temu, Ares napisał: Jakbyś chciał budować ten model to zdecydowanie łatwiej i lepiej jest wykonać płat jako rdzeń XPS oklejony tkaniną szklaną lub węglową ale do tego też jest niezbędna pompa próżniowa i worek. 2 godziny temu, Patryk Sokol napisał: Weź ten projekt zostaw tam, gdzie powinien był zostać, czyli 21 lat temu. Narobisz się, namęczysz i to co uzyskasz będzie nędznym DLG, na które szkoda czasu. DLG albo z worka (na pełnym rdzeniu), albo z formy, albo wcale.
Rekomendowane odpowiedzi