Skocz do zawartości

F5l konstrukcja kadłuba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Mam pytanie do osób znających regamin f5l. Jeśli pokryję przód kadłuba włóknem węglowym od przodu na 1/3 jego powierzni, a potem wydłubię drewno że środka, to model spełnia kryteria regulaminu?

Opublikowano

Wg mojej wiedzy nie możesz tak zrobić:

e) Kadłub musi być wykonany w całości z drewna lub z belką ogonową wykonaną z włókna szklanego/węglowego (GRP/CFRP) lub rury albo profilu Kevlarowego. Rura/profil nie może wystawać przed przednią połowę powierzchni skrzydła. 

f) Drewniana powierzchnia kadłuba może być pokryta włóknem szklanym/węglowym (GRP/CFRP) lub kevlarem, ale nie więcej niż 1/3 całkowitej powierzchni. Powierzchnię można zabezpieczyć lakierem lub w sposób opisany w ppkt. c). 

Czyli drewno musi być a czy będzie ono miało grubość 3 czy 0.5 mm to wychodzi na to że już nie ma znaczenia.

A ponadto:

5.L.3.2. Niedozwolone jest stosowanie: 

a) form pozytywowych lub negatywowych do budowy kadłuba lub skrzydeł lub do obróbki powierzchni

czyli twoja metoda podpada pod formę pozytywową tylko jak to komuś udowodnić.

Opublikowano

Czyli mogę wydłubać zostawiając 1 mm drewna?

Wydaje mi się, że włókno układamy w formie po to, żeby później element rozformować. Czyli powstaje element i zostaje forma. W tym przypadku nie zostaje forma.

Ściśle mówiąc, jeśli oblaminujemy drewniany kadłub, to on sam jest już formą pozytywową, bo jego kształt przyjmuje kompozyt.

Czyli co?

Opublikowano

Forma równie dobrze może być jednorazowa.

Myślę że idea była taka aby laminaty były jedynie jako miejscowe wzmocnienie a nie zastępowały elementy konstrukcyjne (poza wymienionymi wprost wyjątkami).

Wiadomo że jak zostawisz 1 mm drewna to nikt Ci nie zarzuci odstępstwa od regulaminu, jednak będzie to podejrzanie wyglądać i każdy raczej będzie wiedział co jest grane, zwłaszcza jak wylecą wręgi.

Jak zostawisz sam laminat to z automatu wynika że do budowy została użyta forma.

Może się jednak kiedyś okazać, jak z drukowanymi elementami 3D, że zostanie takie użycie laminatów bardziej doprecyzowane lub zabronione.

Patrząc na obecne konstrukcje modeli na świecie dopuszczone do F3L/5L nie spotkałem takiego jak ty planujesz.

Reasumując: kadłub ma być drewniany z ew. wzmocnieniem z laminatu. Wzmocnienie nie zastępuje elementu wzmacnianego.

Opublikowano

Sędzia ale na razie mało kto się tym stresował i nie było jak dotąd typowego jak w innych klasach sprawdzania modeli. Jeśli w trakcie zawodów ktoś zakwestionuje twój model to takie sprawdzenie jest raczej pewne. Każdy stara się grać fer, zwłaszcza że ma to być jak najprostsza konkurencja.

Opublikowano

Budowa kadłuba w wersji jaką proponujesz jest moim zdaniem zaprzeczeniem idei klasy L

To mają być modele klasycznej budowy z dopuszczonymi wzmocnieniami w najbardziej istotnych miejsczch

Oczywiście nikt nie zabrania budowy według własnych pomysłów, ale to już nie będzie "L".

Ale poza tym, fajnie ,że  zainteresowałeś się tymi modelami.Ja ,po rocznym lataniu i udzale w zawodach mogę mówić o wielkiej satysfakcji i frajdy z latania

Pozdrawiam Marek 

Do zobaczenia na zawodach 

Opublikowano

Marek, ale zasadnicza kwestia to czy spełnia regulamin, czy nie spełnia 😉 . Temat ciekawy, teraz pytanie, czy regulamin wymaga doprecyzowania?

Opublikowano
W dniu 1.10.2026 o 08:44, Skarwi napisał:

Cześć,

Mam pytanie do osób znających regamin f5l. Jeśli pokryję przód kadłuba włóknem węglowym od przodu na 1/3 jego powierzni, a potem wydłubię drewno że środka, to model spełnia kryteria regulaminu?

Regulamin mówi jasno " F5L.5.5.12.3.1 f. Drewniana powierzchnia kadłuba może być pokryta włóknem szklanym/węglowym/ kevlarem, ale nie więcej niż maksymalnie 1/3 całkowitej powierzchni." cały regulamin dostępny tutaj -> https://f3res.pl/regulamin_f5l/

Jeżeli nie jest ściśle podana grubość drewna i gramatura tkaniny to w mojej ocenie jest dowolna. Najważniejsze to zachować określoną proporcję powierzchni.

23 godziny temu, Skarwi napisał:

Czyli mogę wydłubać zostawiając 1 mm drewna?

W jakim sensie wydłubać ? Chcesz zalaminować klocek balsy i potem go wyfrezować w środku ? To przeróbka jakiegoś istniejącego modelu czy własna konstrukcja ?

I przede wszystkim co chcesz uzyskać ? Wzmocnienie kadłuba do lądowania, pewniejsze osadzenie silnika ?

Opublikowano
8 godzin temu, m2z napisał:

Budowa kadłuba w wersji jaką proponujesz jest moim zdaniem zaprzeczeniem idei klasy L

To mają być modele klasycznej budowy z dopuszczonymi wzmocnieniami w najbardziej istotnych miejsczch

Oczywiście nikt nie zabrania budowy według własnych pomysłów, ale to już nie będzie "L".

Jeżeli istotą modeli "L" ma być prostota, to regulamin powinien to w jakiś sposób premiować. Po co więc utrudniać konstrukcję np. geodetycznym układem żeber lub stosować eliptyczny obrys skrzydeł?

38 minut temu, LORAK napisał:

W jakim sensie wydłubać ? Chcesz zalaminować klocek balsy i potem go wyfrezować w środku ? 

Technologicznie to żaden problem. Już dawno temu W.Schier pisał o dłubaniu klocka lipowego do grubości 1mm. Ale są też inne metody.

42 minuty temu, LORAK napisał:

I przede wszystkim co chcesz uzyskać ? Wzmocnienie kadłuba do lądowania, pewniejsze osadzenie silnika ?

Zdaję sobie sprawę, że przy prędkościach, z którymi latają te modele, minimalizowanie przekroju kadłuba i uzyskanie idealnego przylegania łopatek należałoby pominąć. Jednak lubię, gdy model oprócz tego, że jest skuteczny, jest ładny i trochę wyróżnia się na tle innych modeli.

Opublikowano

Tak wygląda kadłub Purito F5L. Balsa, trochę sklejki dla wzmocnienia.

W razie pechowego lądowania, naprawisz wszystko na lotnisku w parę minut za pomocą CA 😉

image.png.ed60eedc17aa35a5ce1dc70c3fdf11ed.png

Opublikowano
5 godzin temu, Skarwi napisał:

Jednak lubię, gdy model oprócz tego, że jest skuteczny, jest ładny i trochę wyróżnia się na tle innych modeli.

A chcesz budować typowo do startu w zawodach? 

Propo ograniczeń to może i dobrze ,że regulamin zabrania budowy z form. Zaraz by się zaczął wyścig zbrojeń a tak jest to super klasa dla szerszego grona modelarzy.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.