Skarwi Opublikowano Czwartek o 06:44 Opublikowano Czwartek o 06:44 Cześć, Mam pytanie do osób znających regamin f5l. Jeśli pokryję przód kadłuba włóknem węglowym od przodu na 1/3 jego powierzni, a potem wydłubię drewno że środka, to model spełnia kryteria regulaminu?
Elvis Opublikowano Czwartek o 13:01 Opublikowano Czwartek o 13:01 Wg mojej wiedzy nie możesz tak zrobić: e) Kadłub musi być wykonany w całości z drewna lub z belką ogonową wykonaną z włókna szklanego/węglowego (GRP/CFRP) lub rury albo profilu Kevlarowego. Rura/profil nie może wystawać przed przednią połowę powierzchni skrzydła. f) Drewniana powierzchnia kadłuba może być pokryta włóknem szklanym/węglowym (GRP/CFRP) lub kevlarem, ale nie więcej niż 1/3 całkowitej powierzchni. Powierzchnię można zabezpieczyć lakierem lub w sposób opisany w ppkt. c). Czyli drewno musi być a czy będzie ono miało grubość 3 czy 0.5 mm to wychodzi na to że już nie ma znaczenia. A ponadto: 5.L.3.2. Niedozwolone jest stosowanie: a) form pozytywowych lub negatywowych do budowy kadłuba lub skrzydeł lub do obróbki powierzchni czyli twoja metoda podpada pod formę pozytywową tylko jak to komuś udowodnić.
Skarwi Opublikowano Czwartek o 13:56 Autor Opublikowano Czwartek o 13:56 Czyli mogę wydłubać zostawiając 1 mm drewna? Wydaje mi się, że włókno układamy w formie po to, żeby później element rozformować. Czyli powstaje element i zostaje forma. W tym przypadku nie zostaje forma. Ściśle mówiąc, jeśli oblaminujemy drewniany kadłub, to on sam jest już formą pozytywową, bo jego kształt przyjmuje kompozyt. Czyli co?
Elvis Opublikowano Czwartek o 15:00 Opublikowano Czwartek o 15:00 Forma równie dobrze może być jednorazowa. Myślę że idea była taka aby laminaty były jedynie jako miejscowe wzmocnienie a nie zastępowały elementy konstrukcyjne (poza wymienionymi wprost wyjątkami). Wiadomo że jak zostawisz 1 mm drewna to nikt Ci nie zarzuci odstępstwa od regulaminu, jednak będzie to podejrzanie wyglądać i każdy raczej będzie wiedział co jest grane, zwłaszcza jak wylecą wręgi. Jak zostawisz sam laminat to z automatu wynika że do budowy została użyta forma. Może się jednak kiedyś okazać, jak z drukowanymi elementami 3D, że zostanie takie użycie laminatów bardziej doprecyzowane lub zabronione. Patrząc na obecne konstrukcje modeli na świecie dopuszczone do F3L/5L nie spotkałem takiego jak ty planujesz. Reasumując: kadłub ma być drewniany z ew. wzmocnieniem z laminatu. Wzmocnienie nie zastępuje elementu wzmacnianego.
Skarwi Opublikowano Czwartek o 15:03 Autor Opublikowano Czwartek o 15:03 Kto dopuszcza model do udziału w zawodach?
Elvis Opublikowano Czwartek o 15:15 Opublikowano Czwartek o 15:15 Sędzia ale na razie mało kto się tym stresował i nie było jak dotąd typowego jak w innych klasach sprawdzania modeli. Jeśli w trakcie zawodów ktoś zakwestionuje twój model to takie sprawdzenie jest raczej pewne. Każdy stara się grać fer, zwłaszcza że ma to być jak najprostsza konkurencja.
m2z Opublikowano Piątek o 06:17 Opublikowano Piątek o 06:17 Budowa kadłuba w wersji jaką proponujesz jest moim zdaniem zaprzeczeniem idei klasy L To mają być modele klasycznej budowy z dopuszczonymi wzmocnieniami w najbardziej istotnych miejsczch Oczywiście nikt nie zabrania budowy według własnych pomysłów, ale to już nie będzie "L". Ale poza tym, fajnie ,że zainteresowałeś się tymi modelami.Ja ,po rocznym lataniu i udzale w zawodach mogę mówić o wielkiej satysfakcji i frajdy z latania Pozdrawiam Marek Do zobaczenia na zawodach
a74BACK Opublikowano Piątek o 06:59 Opublikowano Piątek o 06:59 Marek, ale zasadnicza kwestia to czy spełnia regulamin, czy nie spełnia 😉 . Temat ciekawy, teraz pytanie, czy regulamin wymaga doprecyzowania?
LORAK Opublikowano Piątek o 13:58 Opublikowano Piątek o 13:58 W dniu 1.10.2026 o 08:44, Skarwi napisał: Cześć, Mam pytanie do osób znających regamin f5l. Jeśli pokryję przód kadłuba włóknem węglowym od przodu na 1/3 jego powierzni, a potem wydłubię drewno że środka, to model spełnia kryteria regulaminu? Regulamin mówi jasno " F5L.5.5.12.3.1 f. Drewniana powierzchnia kadłuba może być pokryta włóknem szklanym/węglowym/ kevlarem, ale nie więcej niż maksymalnie 1/3 całkowitej powierzchni." cały regulamin dostępny tutaj -> https://f3res.pl/regulamin_f5l/ Jeżeli nie jest ściśle podana grubość drewna i gramatura tkaniny to w mojej ocenie jest dowolna. Najważniejsze to zachować określoną proporcję powierzchni. 23 godziny temu, Skarwi napisał: Czyli mogę wydłubać zostawiając 1 mm drewna? W jakim sensie wydłubać ? Chcesz zalaminować klocek balsy i potem go wyfrezować w środku ? To przeróbka jakiegoś istniejącego modelu czy własna konstrukcja ? I przede wszystkim co chcesz uzyskać ? Wzmocnienie kadłuba do lądowania, pewniejsze osadzenie silnika ?
Skarwi Opublikowano Piątek o 14:47 Autor Opublikowano Piątek o 14:47 8 godzin temu, m2z napisał: Budowa kadłuba w wersji jaką proponujesz jest moim zdaniem zaprzeczeniem idei klasy L To mają być modele klasycznej budowy z dopuszczonymi wzmocnieniami w najbardziej istotnych miejsczch Oczywiście nikt nie zabrania budowy według własnych pomysłów, ale to już nie będzie "L". Jeżeli istotą modeli "L" ma być prostota, to regulamin powinien to w jakiś sposób premiować. Po co więc utrudniać konstrukcję np. geodetycznym układem żeber lub stosować eliptyczny obrys skrzydeł? 38 minut temu, LORAK napisał: W jakim sensie wydłubać ? Chcesz zalaminować klocek balsy i potem go wyfrezować w środku ? Technologicznie to żaden problem. Już dawno temu W.Schier pisał o dłubaniu klocka lipowego do grubości 1mm. Ale są też inne metody. 42 minuty temu, LORAK napisał: I przede wszystkim co chcesz uzyskać ? Wzmocnienie kadłuba do lądowania, pewniejsze osadzenie silnika ? Zdaję sobie sprawę, że przy prędkościach, z którymi latają te modele, minimalizowanie przekroju kadłuba i uzyskanie idealnego przylegania łopatek należałoby pominąć. Jednak lubię, gdy model oprócz tego, że jest skuteczny, jest ładny i trochę wyróżnia się na tle innych modeli.
mgr Opublikowano Piątek o 19:59 Opublikowano Piątek o 19:59 Tak wygląda kadłub Purito F5L. Balsa, trochę sklejki dla wzmocnienia. W razie pechowego lądowania, naprawisz wszystko na lotnisku w parę minut za pomocą CA 😉
Ares Opublikowano Piątek o 20:21 Opublikowano Piątek o 20:21 5 godzin temu, Skarwi napisał: Jednak lubię, gdy model oprócz tego, że jest skuteczny, jest ładny i trochę wyróżnia się na tle innych modeli. A chcesz budować typowo do startu w zawodach? Propo ograniczeń to może i dobrze ,że regulamin zabrania budowy z form. Zaraz by się zaczął wyścig zbrojeń a tak jest to super klasa dla szerszego grona modelarzy.
Rekomendowane odpowiedzi