Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór wszystkim.

Po 15 latach od pierwszego, nieudanego lotu wydobyłem z piwnicy balsową Wilgę. Był to polski zestaw ARF. Model jest niewielki, ma 90 cm rozpiętości, cięciwa skrzydła ma 14 cm a masa całkowicie wyposażonego modelu to 630 g. IMG-20261003-WA0010.thumb.jpg.5cef69fb709cd2b72685b79fb0a45cba.jpg

Zamontowany jest w niej silnik Pelikan C2830/09

IMG_20260918_212450045_HDR.thumb.jpg.28069a0ec01ffb42c7b4713c773ecb0d.jpg

Napędzana pierwotnie była Lipo 3S 850 mAh, teraz dostała 3S ale 1000 mAh. Śmigło było i zostało GWS 9x7. Pierwszy lot był krótki, gaz, chwilka wznoszenia i korkociągiem w lotnisko. Zwaliłem wtedy winę na wiatr, że za silny, za porwisty, że może niedokładnie ustawiałem się pod wiatr... Wczoraj warunki na obloty były fantastyczne. Po wylataniu 2 pakietów z PANDĄ, kiedy wydawało mi się, że ja i mój Cockpit to jedność, załadowałem świeżutki pakiecik do Wilgi, odhaczyłem listę przedstartową i ... nastąpiła powtórka z przed 15 lat. Model wyskoczył z ręki w górę, jakby zawisł na moment na dużym kącie natarcia i zwalił się korkociągiem na trawnik naszego lotniska. Szybko zredukowałem gaz aby minimalizować szkody. Nie startowałem na max obrotach gdyż ciąg śmigła wydawał się być i tak bardzo duży, na pewno większy niż mam w PANDZIE, która świetnie z ręki startuje i lata jak marzenie. Ponieważ wróciłem do latania po wielu latach przerwy a program, którym dobierałem wówczas silnik-pakiety-śmigła jest obecnie nie do ściągnięcia (niby jest strona ale mam od razu ostrzeżenie, że jest niebezpieczny) mam do Kolegów pytanie. Czy ten zestaw silnik - pakiet - śmigło - masa modelu jest wg Was właściwy ? A może dawać max obroty ? Trochę mi wstyd (bardzo znaczy się) ale zobaczcie proszę jak to wyglądało. Wilga skręciła się ZGODNIE z obrotami śmigła.

Co o tym myślicie ?

Pozdrawiam wszystkich.

Opublikowano

Wyrzuciłeś model do góry.

To był początek Twojego nieszczęścia. Przy oblocie rzucasz zawsze poziomo, bądź lekko w dół.

Inaczej można model przeciągnąć efekt jest jak na filmie

Kolejna rzecz - jakbyś miał więcej gazu, to miałbyś większe na wyratowanie się po wyrzucie. Zmniejszanie gazu do startu rzadko jest pożądane.

No i sprawdź środek ciężkości, jakby był zbyt z tyłu, to bym zaskoczony nie był.

Opublikowano

Hej.

Startu z ziemi nie zrobię. Mamy fajnie wykoszone lotnisko ale w skali mikro jest sporo nierówności i dochodzi zaraz do kapotażu. Jak trzymasz w ręce tą Wilgę to masz wrażenie że sama poleci a ciąg jest aż za duży jak na taki modelik. Na filmie faktycznie widać beznadziejny wyrzut do góry a miałem wrażenie, że ten zawis to jakby efekt nadmiaru ciągu... Wyważenie jest ok. Dziękuję Wam za obejrzenie tych 7 sekund hańby. Czyli gaz na max, zamykam oczy i startujemy POZIOMO.

Pozdrawiam 

Opublikowano
2 godziny temu, TomekBZ napisał:

Wyważenie jest ok.

Ale tak dla pewności - wrzuciłeś w jakiś kalkulator i sprawdziłeś, czy uznałeś, że jak jest w 1/3 cięciwy skrzydła, to OK?

Opublikowano

Wszystko tak jak napisałeś, tylko bez zamykania oczu :) Moim zdaniem to, że jest za ciężki jak na taki model też mu nie pomaga w ratowaniu śmigłem. Zawis może nie być efektem nadmiaru ciągu, a raczej tylnego środka ciężkości i nieprawidłowego wyrzutu tak jak napisał K. Patryk wcześniej.

A jeszcze, skok śmigła 7 to jest za duży jeśli preferujesz strome wznoszenie, na takiej bardzo małej prędkości słabiej działa nawet jak dasz gazu. Lepsze wtedy 4, 5.

Opublikowano

Ja bym się jeszcze upewnił co do rzeczy oczywistych :

- kierunku działania lotek, oraz 

-ograniczył ster kierunku i dał duże expo (zdarzało się ze dodając gazu zawsze "skręcałem" mimo woli)

- ograniczył wychylenia i dał expo - jak jest dobrze wyważony to i tak powinien polecieć, najwyżej będzie słabo reagował 

Wyważenie przednie , uznawane  jako bezpieczne , też czasami nie pomaga modelowi i model robi się ....narwany ...

Opublikowano

Hej

Wyważony był i jest zgodnie z instrukcją producenta tego zestawu. Instrukcja zresztą przetrwała i mam ją do dzisiaj. Dla świętego spokoju jeszcze raz to sprawdzę i zmienię śmigło na mniejszy skok. Ciąg na max na tym 9x7 wydawał mi się szalony i dlatego pewnie za duża ostrożność na drągu gazu. Śmigieł mam całe pudło, coś się znajdzie. 

Dzięki za wskazówki. Pozdrawiam.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc. Dzięki Patryk za kalkulator. Po robocie odpalę i sprawdzę. Kierunki działania sprawdzone. Zmniejszone wychylenia też mam ustawione pod przełącznikiem Dual Rate - pstryk i mam 100%, pstryk i mam 50%. Ta Wilga robi takie dziwne wrażenie lekkości, że wystarczy 2 razy śmigłem zakręcić i lecimy. PANDA jest lżejsza a w ręce wydaje się być cięższa, ciąg wyczuwalny jest zdecydowanie mniejszy a startuje z ręki aż miło... Córka z Pandą daje sobie spokojnie radę a ja z Wilgą....

Troszkę za bardzo w górę ale lecimy.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Panda ma śmigło 7x4 fabryczne i obciążenie powierzchni poniżej 30. I to ją troszeczkę ratuje przed przeciągnięciem na starcie. Wilga będzie miała coś koło 50 ?..( tak wynika z opisu ). Spróbujcie sam wyrzut mocno i do przodu, a nie lekko i do góry. Nie ma się co obawiać, że zawadzi o ziemię, szybciej się rozpędzi i będzie to znacznie bardziej bezpieczne dla modelu 👍.

Opublikowano

Hej.

Jest tak jak piszesz. Uległem temu dziwnemu wrażeniu, że Wilga to balsowa wydmuszka, leciutka i jednocześnie mocna. Jest troszkę inaczej... 😂 Odpalę jeszcze po pracy kalkulator od Patryka i sprawdzę SC.

Pozdrawiam 

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.