TomekBZ Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Dobry wieczór wszystkim. Po 15 latach od pierwszego, nieudanego lotu wydobyłem z piwnicy balsową Wilgę. Był to polski zestaw ARF. Model jest niewielki, ma 90 cm rozpiętości, cięciwa skrzydła ma 14 cm a masa całkowicie wyposażonego modelu to 630 g. Zamontowany jest w niej silnik Pelikan C2830/09 Napędzana pierwotnie była Lipo 3S 850 mAh, teraz dostała 3S ale 1000 mAh. Śmigło było i zostało GWS 9x7. Pierwszy lot był krótki, gaz, chwilka wznoszenia i korkociągiem w lotnisko. Zwaliłem wtedy winę na wiatr, że za silny, za porwisty, że może niedokładnie ustawiałem się pod wiatr... Wczoraj warunki na obloty były fantastyczne. Po wylataniu 2 pakietów z PANDĄ, kiedy wydawało mi się, że ja i mój Cockpit to jedność, załadowałem świeżutki pakiecik do Wilgi, odhaczyłem listę przedstartową i ... nastąpiła powtórka z przed 15 lat. Model wyskoczył z ręki w górę, jakby zawisł na moment na dużym kącie natarcia i zwalił się korkociągiem na trawnik naszego lotniska. Szybko zredukowałem gaz aby minimalizować szkody. Nie startowałem na max obrotach gdyż ciąg śmigła wydawał się być i tak bardzo duży, na pewno większy niż mam w PANDZIE, która świetnie z ręki startuje i lata jak marzenie. Ponieważ wróciłem do latania po wielu latach przerwy a program, którym dobierałem wówczas silnik-pakiety-śmigła jest obecnie nie do ściągnięcia (niby jest strona ale mam od razu ostrzeżenie, że jest niebezpieczny) mam do Kolegów pytanie. Czy ten zestaw silnik - pakiet - śmigło - masa modelu jest wg Was właściwy ? A może dawać max obroty ? Trochę mi wstyd (bardzo znaczy się) ale zobaczcie proszę jak to wyglądało. Wilga skręciła się ZGODNIE z obrotami śmigła. VID-20261004-WA0008.mp4 Co o tym myślicie ? Pozdrawiam wszystkich.
Andrzej Klos Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Za wolno lecisz na zbyt duzym kacie natarcia-przeciagniecie. Latwiej startowac z ziemi.
Patryk Sokol Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Wyrzuciłeś model do góry. To był początek Twojego nieszczęścia. Przy oblocie rzucasz zawsze poziomo, bądź lekko w dół. Inaczej można model przeciągnąć efekt jest jak na filmie Kolejna rzecz - jakbyś miał więcej gazu, to miałbyś większe na wyratowanie się po wyrzucie. Zmniejszanie gazu do startu rzadko jest pożądane. No i sprawdź środek ciężkości, jakby był zbyt z tyłu, to bym zaskoczony nie był.
TomekBZ Opublikowano 9 godzin temu Autor Opublikowano 9 godzin temu Hej. Startu z ziemi nie zrobię. Mamy fajnie wykoszone lotnisko ale w skali mikro jest sporo nierówności i dochodzi zaraz do kapotażu. Jak trzymasz w ręce tą Wilgę to masz wrażenie że sama poleci a ciąg jest aż za duży jak na taki modelik. Na filmie faktycznie widać beznadziejny wyrzut do góry a miałem wrażenie, że ten zawis to jakby efekt nadmiaru ciągu... Wyważenie jest ok. Dziękuję Wam za obejrzenie tych 7 sekund hańby. Czyli gaz na max, zamykam oczy i startujemy POZIOMO. Pozdrawiam
Patryk Sokol Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 2 godziny temu, TomekBZ napisał: Wyważenie jest ok. Ale tak dla pewności - wrzuciłeś w jakiś kalkulator i sprawdziłeś, czy uznałeś, że jak jest w 1/3 cięciwy skrzydła, to OK?
pietrku Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Wszystko tak jak napisałeś, tylko bez zamykania oczu Moim zdaniem to, że jest za ciężki jak na taki model też mu nie pomaga w ratowaniu śmigłem. Zawis może nie być efektem nadmiaru ciągu, a raczej tylnego środka ciężkości i nieprawidłowego wyrzutu tak jak napisał K. Patryk wcześniej. A jeszcze, skok śmigła 7 to jest za duży jeśli preferujesz strome wznoszenie, na takiej bardzo małej prędkości słabiej działa nawet jak dasz gazu. Lepsze wtedy 4, 5.
RobRoy Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Ja bym się jeszcze upewnił co do rzeczy oczywistych : - kierunku działania lotek, oraz -ograniczył ster kierunku i dał duże expo (zdarzało się ze dodając gazu zawsze "skręcałem" mimo woli) - ograniczył wychylenia i dał expo - jak jest dobrze wyważony to i tak powinien polecieć, najwyżej będzie słabo reagował Wyważenie przednie , uznawane jako bezpieczne , też czasami nie pomaga modelowi i model robi się ....narwany ...
TomekBZ Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu Hej Wyważony był i jest zgodnie z instrukcją producenta tego zestawu. Instrukcja zresztą przetrwała i mam ją do dzisiaj. Dla świętego spokoju jeszcze raz to sprawdzę i zmienię śmigło na mniejszy skok. Ciąg na max na tym 9x7 wydawał mi się szalony i dlatego pewnie za duża ostrożność na drągu gazu. Śmigieł mam całe pudło, coś się znajdzie. Dzięki za wskazówki. Pozdrawiam.
Patryk Sokol Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 12 minut temu, TomekBZ napisał: Hej Wyważony był i jest zgodnie z instrukcją producenta tego zestawu. Wrzuć to do kalkulatora. Założenie, że producent zestawu wiedział co robi, bywa niestety błędne. Przykładowy kalkulator masz tutaj: https://rcplanes.online/cg_calc.htm
TomekBZ Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu Dziękuję wszystkim za pomoc. Dzięki Patryk za kalkulator. Po robocie odpalę i sprawdzę. Kierunki działania sprawdzone. Zmniejszone wychylenia też mam ustawione pod przełącznikiem Dual Rate - pstryk i mam 100%, pstryk i mam 50%. Ta Wilga robi takie dziwne wrażenie lekkości, że wystarczy 2 razy śmigłem zakręcić i lecimy. PANDA jest lżejsza a w ręce wydaje się być cięższa, ciąg wyczuwalny jest zdecydowanie mniejszy a startuje z ręki aż miło... Córka z Pandą daje sobie spokojnie radę a ja z Wilgą.... VID-20261004-WA0013.mp4 Troszkę za bardzo w górę ale lecimy. Pozdrawiam
pietrku Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Panda ma śmigło 7x4 fabryczne i obciążenie powierzchni poniżej 30. I to ją troszeczkę ratuje przed przeciągnięciem na starcie. Wilga będzie miała coś koło 50 ?..( tak wynika z opisu ). Spróbujcie sam wyrzut mocno i do przodu, a nie lekko i do góry. Nie ma się co obawiać, że zawadzi o ziemię, szybciej się rozpędzi i będzie to znacznie bardziej bezpieczne dla modelu 👍.
TomekBZ Opublikowano 3 godziny temu Autor Opublikowano 3 godziny temu Hej. Jest tak jak piszesz. Uległem temu dziwnemu wrażeniu, że Wilga to balsowa wydmuszka, leciutka i jednocześnie mocna. Jest troszkę inaczej... 😂 Odpalę jeszcze po pracy kalkulator od Patryka i sprawdzę SC. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi