Grzesiek Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 8 minut temu, symon5 napisał: A jak się nazywa bo za czorta nie mogę odczytać? WSK RZESZÓW
Janeczek Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Pierwszy raz widze ! tylko nazwa malo czytelna ...cos jakby "PIERON" ?... moze to poprzednik naszego "PIORUN" -a ? ...ale Venturi jest fajne ! No to mamy nastepny polski motorek ! -no chyba teraz nazbieralo by sie ich kolo setki ! Ale to sa dwa rozne silniki ! -poznac po drobnych szczegolach ...czyli mozemy byc pewni ze byly wykonane conajmniej 2 szt . 1
symon5 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 2 godziny temu, Grzesiek napisał: WSK RZESZÓW Raczej wątpie że to taka nazwa ,ale ktoś może go zna i napisze .
Grzesiek Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 29 minut temu, symon5 napisał: Raczej wątpie że to taka nazwa ,ale ktoś może go zna i napisze . A ja nie,czy to na silniku nie przypomina tego z solidarnosci?.Ponizej rownież logo firmy wsk które to wiele razy ewoluowało.Silnik był oznaczony logiem firmy. 1
Janeczek Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 1 godzinę temu, Grzesiek napisał: A ja nie,czy to na silniku nie przypomina tego z solidarnosci?.Ponizej rownież logo firmy wsk które to wiele razy ewoluowało.Silnik był oznaczony logiem firmy. ....no tak , ewidentnie widac ze tam jest napis " RZESZOW " - nie dolala sie ostatnia literka , a tak czy tak - piekny ,malospotykany motorek Polskiej produkcji . 1
Grzesiek Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 25 minut temu, symon5 napisał: Ciekawe ile ich wyprodukowali ? Myslę ze z tym zapytaniem można by było wystąpić do firmy WSK.Moze prowadzili ewidencje produkcji.Fajnie też bylo by poznać rok lub lata produkcji.Moge wystąpić z takim zapytaniem oczywiscie zamiescił bym w zapytaniu zdiecie tego silnika jeśli kolega pozwoli. 1
dariuszj Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Mieszkam w Rzeszowie, chodziłem do technikum przy WSK, bywałem na praktykach w WSK, mieliśmy modelarnię lotniczą, ale nigdy tego silnika wcześniej nie widziałem ani nie słyszałem, żeby na WSK powstały jakieś silniki modelarskie. Mieliśmy jeden albo dwa silniki pulsacyjne robione w ramach pracy dyplomowej, może te też ktoś wykonał jako pracę dyplomową. A może ktoś zrobił coś takiego w ramach tzw. "fuchy", ale czy robił by wtedy logo? Ciekawa sprawa. 1 godzinę temu, Grzesiek napisał: Myslę ze z tym zapytaniem można by było wystąpić do firmy WSK. WSK Rzeszów jako takie już od dawna nie istnieje. Od wielu lat jest to Pratt&Whitney Rzeszów. Dodatkowo potworzone zostały inne spółki i np. odlewnie w których zapewne był odlany korpus tego silnika to teraz jakaś inna spółka. Raczej łatwo nie będzie się coś dowiedzieć.
Grzesiek Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 2 godziny temu, dariuszj napisał: Mieszkam w Rzeszowie, chodziłem do technikum przy WSK, bywałem na praktykach w WSK, mieliśmy modelarnię lotniczą, ale nigdy tego silnika wcześniej nie widziałem ani nie słyszałem, żeby na WSK powstały jakieś silniki modelarskie. Mieliśmy jeden albo dwa silniki pulsacyjne robione w ramach pracy dyplomowej, może te też ktoś wykonał jako pracę dyplomową. A może ktoś zrobił coś takiego w ramach tzw. "fuchy", ale czy robił by wtedy logo? Ciekawa sprawa. WSK Rzeszów jako takie już od dawna nie istnieje. Od wielu lat jest to Pratt&Whitney Rzeszów. Dodatkowo potworzone zostały inne spółki i np. odlewnie w których zapewne był odlany korpus tego silnika to teraz jakaś inna spółka. Raczej łatwo nie będzie się coś dowiedzieć. Nie mniej spróbuję. 1
symon5 Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia Może Paweł coś wie więcej na temat tego silnika .
Paweł Prauss Opublikowano 16 Kwietnia Opublikowano 16 Kwietnia 2 godziny temu, symon5 napisał: Może Paweł coś wie więcej na temat tego silnika . Wywołany do odpowiedzi przyznaję, że o jego istnieniu dowiedziałem się od Grzegorza, ba nawet dał mi go obejrzeć z bliska i to by było na tyle…
MASK Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia W dniu 14.04.2024 o 01:22, d9Jacek napisał: Paweł chce najpierw zdjęcia a pózniej ( podobno) silniki....Ty tylko zdjęcia ?? Jacku też bym chciał silniki, ale trwa to tak długo, że jedna zdążyła do mnie przylecieć z Texasu 3
d9Jacek Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia 5 godzin temu, MASK napisał: Jacku też bym chciał silniki, nie infomowałeś?
Mikołaj 1977 Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia W dniu 15.04.2024 o 22:37, Platon napisał: Do meritum Panowie. Kolejny polski motorek-wyprodukowany w WSK Rzeszów. Na oko 6,5ccm, zapłon żarowy. Prawdopodobnie przezaczony do akrobatów na uwięzi. Drugi identyczny widziałem kiedyś na kanadyjskiej sronie modelarzy uwięziowych. Może ktoś wie o nim więcej? Z mojej wiedzy na temat silników , mogę tylko powiedzieć ze WSK Rzeszów miał zaplanowaną w tamtych latach tylko jednostkową produkcję tych silników . Było ich wyprodukowanych w nakładzie około ,100szt tylko dla Kanady , i nigdzie więcej nie były wysyłane tylko Kanada i tam trzeba szukać tych silników . To było specjalne zamówienie , tylko dla nich . 1
dariuszj Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia Godzinę temu, Mikołaj 1977 napisał: Z mojej wiedzy na temat silników , mogę tylko powiedzieć ze WSK Rzeszów miał zaplanowaną w tamtych latach tylko jednostkową produkcję tych silników . Kojarzysz w jakich latach mniej więcej był on produkowany?
d9Jacek Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia 1 godzinę temu, Mikołaj 1977 napisał: Z mojej wiedzy na temat silników a może wiesz cos więcej.. 1/dla Kanady ? czyli dla kogo ? Rząd kanadyjski zamawiał ? Jakas firma?Rynek kanadyjski nie jest rozległy a w Kanadzie nic na jego temat nie wiadomo..U Adriana brak wiadomości 2/projekt polski czy obcy ? 3/ Darek zapytał oi lata produkcji..ponawiam pytanie ? 4/ dla mnie ten silnik to lata 8o-te..więc czemu tylko seria 100 szt ? Próbna ?.Być może miało być tak jak z MDS-em sprzedawanym przez ROBBE ? pytań bardzo dużo bo w zasadzie NIKT o tych motorkach nie słyszał
Grzesiek Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia Ja napisałem e-maila do WSK ale zero odzewu.
Paweł Prauss Opublikowano 30 Kwietnia Opublikowano 30 Kwietnia 9 minut temu, Grzesiek napisał: Ja napisałem e-maila do WSK ale zero odzewu. A czego się spodziewałeś? Oni traktowali ten nasz modelarski plankton podobnie do aluminiowych łyżek czy widelców, które też wychodziły z ich wytwórni... 1
Grzesiek Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja 10 godzin temu, Paweł Prauss napisał: A czego się spodziewałeś? Niczego szczególnego,ale przynajmniej probowalem się coś dowiedzieć,w przeciwieństwie do innych. 1
Paweł Prauss Opublikowano 1 Maja Opublikowano 1 Maja 1 godzinę temu, Grzesiek napisał: Niczego szczególnego,ale przynajmniej probowalem się coś dowiedzieć,w przeciwieństwie do innych. A skąd wiesz, że inni nie próbowali? 1
Rekomendowane odpowiedzi