MASK Opublikowano Środa o 21:40 Opublikowano Środa o 21:40 W dniu 21.04.2026 o 01:17, Paweł Prauss napisał: Przedwojenny silniczek z Krakowa to czwarty o którego istnieniu wiemy. Trzy mamy na forum, na pewno są jeszcze dwa.
Paweł Prauss Opublikowano Czwartek o 07:05 Opublikowano Czwartek o 07:05 9 godzin temu, MASK napisał: Trzy mamy na forum, na pewno są jeszcze dwa. 4 są na forum: Twój - USA, Grzegorz - Kielce, Jarek - Bydgoszcz i mój - Bytom. Jest jeszcze jeden w Katowicach u nieforumowego kolegi Kazimierza.
Platon Opublikowano Czwartek o 07:14 Opublikowano Czwartek o 07:14 Kolejny z fotki w książce papy Schiera, w Muzeum Lotnictwa w Krakowie podobno kiedyś też był.....
Paweł Prauss Opublikowano Czwartek o 07:53 Opublikowano Czwartek o 07:53 37 minut temu, Platon napisał: Kolejny z fotki w książce papy Schiera, w Muzeum Lotnictwa w Krakowie podobno kiedyś też był..... W książce to jest akurat ten z Katowic, przynajmniej tak twierdzi jego właściciel.
Paweł Prauss Opublikowano Czwartek o 14:37 Opublikowano Czwartek o 14:37 Tak wygląda z większym bratem a tak wygląda kompletny IZ 5 1
MASK Opublikowano Czwartek o 16:12 Opublikowano Czwartek o 16:12 1 godzinę temu, Paweł Prauss napisał: Tak wygląda z większym bratem a tak wygląda kompletny IZ 5 Świecę dorabiałeś ?
Paweł Prauss Opublikowano Czwartek o 16:37 Opublikowano Czwartek o 16:37 tak zgodnie z oryginałem z Katowic 1
Grzesiek Opublikowano Czwartek o 17:21 Opublikowano Czwartek o 17:21 Paweł a probowałeś to kiedyś odpalić?
RobRoy Opublikowano Piątek o 21:43 Opublikowano Piątek o 21:43 W dniu 21.04.2026 o 09:07, symon5 napisał: A kosztował nie mało , jak pamiętam bodajże 160 zł przedwojennych A podobno dobra krowa kosztowała wtedy 100 zł.... !!!! Kogo było na to stać ? .... A nam się wydaje że dzisiaj są wysokie ceny ... 😉
Paweł Prauss Opublikowano wczoraj o 01:30 Opublikowano wczoraj o 01:30 W dniu 23.04.2026 o 19:21, Grzesiek napisał: Paweł a probowałeś to kiedyś odpalić? Nie i nie planuję, gdyż to t świętokradztwo... 1 1
Paweł Prauss Opublikowano wczoraj o 05:21 Opublikowano wczoraj o 05:21 7 godzin temu, RobRoy napisał: A podobno dobra krowa kosztowała wtedy 100 zł.... !!!! Kogo było na to stać ? .... A nam się wydaje że dzisiaj są wysokie ceny ... 😉 Modelarstwo zawsze było elitarnym zajęciem, pamiętam jak wielokrotnie przychodzili młodzi do pracowni Andrzeja Rachwała i chcieli się zapisać, pierwsze pytanie było: a ile zarabia twój tata?
witold_pi Opublikowano wczoraj o 05:26 Opublikowano wczoraj o 05:26 Patrząc na amerykańskie ceny silników - kilka-kilkanaście dolarów chyba więcej osób na to było stać.
Paweł Prauss Opublikowano wczoraj o 05:34 Opublikowano wczoraj o 05:34 9 minut temu, witold_pi napisał: Patrząc na amerykańskie ceny silników - kilka-kilkanaście dolarów chyba więcej osób na to było stać. Ło Panie Hameryka to inny świat...tam nawet krowy większe bąki puszczają... 1
JaRReK Opublikowano wczoraj o 13:50 Opublikowano wczoraj o 13:50 Pozwoliłem sobie na taki mały żarcik 😁 2
JaRReK Opublikowano 21 godzin temu Opublikowano 21 godzin temu 21 godzin temu, RobRoy napisał: A podobno dobra krowa kosztowała wtedy 100 zł.... !!!! Kogo było na to stać ? .... A nam się wydaje że dzisiaj są wysokie ceny ... 😉 1 zł z lat 1933–1939 = 10 zł. Taki był przelicznik w 2020 roku. 1
RobRoy Opublikowano 20 godzin temu Opublikowano 20 godzin temu 19 minut temu, JaRReK napisał: 1 zł z lat 1933–1939 = 10 zł. Taki był przelicznik w 2020 roku. Przeliczniki to jedno a cena pewnych towarów to drugie . Pamiętam jak w latach 80-tych kupowałem TV Samsung kolorowy za równowartość ok 5-6 miesięcznych wypłat górnika. Co człowiek miął wtedy w głowie - nie pojmuję. Dałbyś dzisiaj za telewizor 5 swoich wypłat ?
MASK Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 19 godzin temu, Paweł Prauss napisał: Nie i nie planuję, gdyż to t świętokradztwo... Przyznaj się lepiej, że kompresji nie ma Żarty żartami, ale miło byłoby zobaczyć taki motor w akcji. Mój, niestety, ma lekko zdeformowany tłok, chodzi ciasno, zupełnie bez sprężania. 1
Grzesiek Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 10 godzin temu, MASK napisał: Przyznaj się lepiej, że kompresji nie ma ale miło byłoby zobaczyć taki motor w akcji. Dokładnie jestem takiego samego zdania.
JaRReK Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu W dniu 14.05.2015 o 20:08, Platon napisał: Kolejna ciekawostka- silnik z 1957 r WB-001 konstrukcji Włodzimierza Bredsznajdera. Pojemność 1,45 ccm, Łódzkie Zakłady Lotnicze wyprodukowały serię 500 szt tych silniczków Ten chyba też jest WB-001. 2
Rekomendowane odpowiedzi