Grzesiek Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 8 minut temu, symon5 napisał: A jak się nazywa bo za czorta nie mogę odczytać? WSK RZESZÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Pierwszy raz widze ! tylko nazwa malo czytelna ...cos jakby "PIERON" ?... moze to poprzednik naszego "PIORUN" -a ? ...ale Venturi jest fajne ! No to mamy nastepny polski motorek ! -no chyba teraz nazbieralo by sie ich kolo setki ! Ale to sa dwa rozne silniki ! -poznac po drobnych szczegolach ...czyli mozemy byc pewni ze byly wykonane conajmniej 2 szt . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2 godziny temu, Grzesiek napisał: WSK RZESZÓW Raczej wątpie że to taka nazwa ,ale ktoś może go zna i napisze . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 29 minut temu, symon5 napisał: Raczej wątpie że to taka nazwa ,ale ktoś może go zna i napisze . A ja nie,czy to na silniku nie przypomina tego z solidarnosci?.Ponizej rownież logo firmy wsk które to wiele razy ewoluowało.Silnik był oznaczony logiem firmy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janeczek Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 1 godzinę temu, Grzesiek napisał: A ja nie,czy to na silniku nie przypomina tego z solidarnosci?.Ponizej rownież logo firmy wsk które to wiele razy ewoluowało.Silnik był oznaczony logiem firmy. ....no tak , ewidentnie widac ze tam jest napis " RZESZOW " - nie dolala sie ostatnia literka , a tak czy tak - piekny ,malospotykany motorek Polskiej produkcji . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Ciekawe ile ich wyprodukowali ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 25 minut temu, symon5 napisał: Ciekawe ile ich wyprodukowali ? Myslę ze z tym zapytaniem można by było wystąpić do firmy WSK.Moze prowadzili ewidencje produkcji.Fajnie też bylo by poznać rok lub lata produkcji.Moge wystąpić z takim zapytaniem oczywiscie zamiescił bym w zapytaniu zdiecie tego silnika jeśli kolega pozwoli. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Mieszkam w Rzeszowie, chodziłem do technikum przy WSK, bywałem na praktykach w WSK, mieliśmy modelarnię lotniczą, ale nigdy tego silnika wcześniej nie widziałem ani nie słyszałem, żeby na WSK powstały jakieś silniki modelarskie. Mieliśmy jeden albo dwa silniki pulsacyjne robione w ramach pracy dyplomowej, może te też ktoś wykonał jako pracę dyplomową. A może ktoś zrobił coś takiego w ramach tzw. "fuchy", ale czy robił by wtedy logo? Ciekawa sprawa. 1 godzinę temu, Grzesiek napisał: Myslę ze z tym zapytaniem można by było wystąpić do firmy WSK. WSK Rzeszów jako takie już od dawna nie istnieje. Od wielu lat jest to Pratt&Whitney Rzeszów. Dodatkowo potworzone zostały inne spółki i np. odlewnie w których zapewne był odlany korpus tego silnika to teraz jakaś inna spółka. Raczej łatwo nie będzie się coś dowiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2 godziny temu, dariuszj napisał: Mieszkam w Rzeszowie, chodziłem do technikum przy WSK, bywałem na praktykach w WSK, mieliśmy modelarnię lotniczą, ale nigdy tego silnika wcześniej nie widziałem ani nie słyszałem, żeby na WSK powstały jakieś silniki modelarskie. Mieliśmy jeden albo dwa silniki pulsacyjne robione w ramach pracy dyplomowej, może te też ktoś wykonał jako pracę dyplomową. A może ktoś zrobił coś takiego w ramach tzw. "fuchy", ale czy robił by wtedy logo? Ciekawa sprawa. WSK Rzeszów jako takie już od dawna nie istnieje. Od wielu lat jest to Pratt&Whitney Rzeszów. Dodatkowo potworzone zostały inne spółki i np. odlewnie w których zapewne był odlany korpus tego silnika to teraz jakaś inna spółka. Raczej łatwo nie będzie się coś dowiedzieć. Nie mniej spróbuję. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia Może Paweł coś wie więcej na temat tego silnika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 16 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2 godziny temu, symon5 napisał: Może Paweł coś wie więcej na temat tego silnika . Wywołany do odpowiedzi przyznaję, że o jego istnieniu dowiedziałem się od Grzegorza, ba nawet dał mi go obejrzeć z bliska i to by było na tyle… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia W dniu 14.04.2024 o 01:22, d9Jacek napisał: Paweł chce najpierw zdjęcia a pózniej ( podobno) silniki....Ty tylko zdjęcia ?? Jacku też bym chciał silniki, ale trwa to tak długo, że jedna zdążyła do mnie przylecieć z Texasu 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 5 godzin temu, MASK napisał: Jacku też bym chciał silniki, nie infomowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikołaj 1977 Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia W dniu 15.04.2024 o 22:37, Platon napisał: Do meritum Panowie. Kolejny polski motorek-wyprodukowany w WSK Rzeszów. Na oko 6,5ccm, zapłon żarowy. Prawdopodobnie przezaczony do akrobatów na uwięzi. Drugi identyczny widziałem kiedyś na kanadyjskiej sronie modelarzy uwięziowych. Może ktoś wie o nim więcej? Z mojej wiedzy na temat silników , mogę tylko powiedzieć ze WSK Rzeszów miał zaplanowaną w tamtych latach tylko jednostkową produkcję tych silników . Było ich wyprodukowanych w nakładzie około ,100szt tylko dla Kanady , i nigdzie więcej nie były wysyłane tylko Kanada i tam trzeba szukać tych silników . To było specjalne zamówienie , tylko dla nich . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Godzinę temu, Mikołaj 1977 napisał: Z mojej wiedzy na temat silników , mogę tylko powiedzieć ze WSK Rzeszów miał zaplanowaną w tamtych latach tylko jednostkową produkcję tych silników . Kojarzysz w jakich latach mniej więcej był on produkowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 1 godzinę temu, Mikołaj 1977 napisał: Z mojej wiedzy na temat silników a może wiesz cos więcej.. 1/dla Kanady ? czyli dla kogo ? Rząd kanadyjski zamawiał ? Jakas firma?Rynek kanadyjski nie jest rozległy a w Kanadzie nic na jego temat nie wiadomo..U Adriana brak wiadomości 2/projekt polski czy obcy ? 3/ Darek zapytał oi lata produkcji..ponawiam pytanie ? 4/ dla mnie ten silnik to lata 8o-te..więc czemu tylko seria 100 szt ? Próbna ?.Być może miało być tak jak z MDS-em sprzedawanym przez ROBBE ? pytań bardzo dużo bo w zasadzie NIKT o tych motorkach nie słyszał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia Ja napisałem e-maila do WSK ale zero odzewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 30 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 9 minut temu, Grzesiek napisał: Ja napisałem e-maila do WSK ale zero odzewu. A czego się spodziewałeś? Oni traktowali ten nasz modelarski plankton podobnie do aluminiowych łyżek czy widelców, które też wychodziły z ich wytwórni... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Maja Udostępnij Opublikowano 1 Maja 10 godzin temu, Paweł Prauss napisał: A czego się spodziewałeś? Niczego szczególnego,ale przynajmniej probowalem się coś dowiedzieć,w przeciwieństwie do innych. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 1 Maja Udostępnij Opublikowano 1 Maja 1 godzinę temu, Grzesiek napisał: Niczego szczególnego,ale przynajmniej probowalem się coś dowiedzieć,w przeciwieństwie do innych. A skąd wiesz, że inni nie próbowali? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi