Skocz do zawartości

Podstawy FPV i jak tanio zacząć.

diem

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 651
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

OSD jest podłączone do 8 pinowego gniazda na górze. To 4 pinowe pozostaje wolne. Po podłączeniu nie mam żadnych zakłóceń czy szumów. Poprostu mam brak sygnału :roll:

Opublikowano

A jak połączyłeś wyjście z kamery, z kablem sygnałowym? :wink:

Wg tego co pokazywałeś, z tym połączeniem był problem. Potrzebujesz przejściówkę z męską wtyczką od strony kamery (ta gruba końców z dziurką w środku) i żeńskiego "czincza" AV od strony nadajnika.

Druga sprawa - są tam dwa sygnały. Biały do dźwięk, żółty to wizja.

Przejdź się do jakiegoś sklepu z RTV z kamerą i kablem od nadajnika i spytaj się czy mają przejściówkę, Albo kup pasujące gniazda, metr koncentryka i zrób ją samemu.

Do testów wystarczy.

Opublikowano

Biały AV to sygnał Wideo, żółty - dźwięk.

Druga sprawa - są tam dwa sygnały. Biały do dźwięk, żółty to wizja.

No i ten pierwszy wpis z 24 listopada mnie zmylił :P teraz podłączyłem tak jak wczoraj napisałeś i wszystko gra :jupi: Powiem szczerze że nie spodziewałem się tak dobrej jakości obrazu z tej kamery, normalnie gazetę można nią czytać :D
Opublikowano

A jakość dobra będzie ? Czy może nie warto brać w tej cenie i lepiej wziąć jakąś 540 TVL albo 480 ?

Poza tym, czy 420 nie wystarczy ? Sporo filmików się naoglądałem, nagranych przez video grabber z takiej kamerki i jakość - jak na początek - jest zadowalająca.

Opublikowano

A jakość dobra będzie ? Czy może nie warto brać w tej cenie i lepiej wziąć jakąś 540 TVL albo 480 ?

Poza tym, czy 420 nie wystarczy ? Sporo filmików się naoglądałem, nagranych przez video grabber z takiej kamerki i jakość - jak na początek - jest zadowalająca.

Ta kamerka 600tvl również jest w gronie "polecanych". Teoretycznie obraz powinien być lepszy. Ja niestety nie miałem styczności bo stosuję sprawdzone 540tki osd (kolejna jest w drodze z security2000).

A co myślicie o Fat Shark HD + fox 800 ?

Fox800 jak wiadomo jest aktualnie jednym z najczęściej używanych zestawów video. Kamerki Fatshark HD chyba nikt w Polsce nie ma - albo nie słyszałem/nie widziałem.

Opublikowano
Grzechu nie bierz tego zestawu z HK bo pasmo 900MHz jest przeznaczone dla telefonii komórkowej i zapewne duże zakłócenia w odbiorze obrazu by występowały.
Opublikowano

Bierzcie Lawmate, zakup raz a porządny...

Co do zestawów 900mhz , jest kanal który wychodzi po za cżestotliwość fal komórkowych , ale tak na prawdę nie bralbym tego.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam niebawem zaczynam zabawę z FPV moja aparatura to Spectrum Dx6i latam już kilka lat, w sumie latałem prawie wszystkim.

Dopiero zbieram kasę więc puki co szykuje listę.

------ FPV - Transmiter Sygnału AV 1,2GHz 800mW - 12CH - FOX-800A

------ kamerke mam już zaklepaną więc o to się nie martwię

------ Mam dwa pakiety 3s 1200mAh ale pewnie to za mało więc myślałem nad

Akumulator 11,1V 3000mAh 35C - KingMax

albo

Akumulator 11,1V 2200mAh 30C - NANO-TECH - TIGER

Jestem bardziej za tym drugim, nie dość że 2x tańszy to co chyba najważniejsze lżejszy

------ Potrzeby jeszcze jakiś akumulator żelowy czy coś takowego do zasilnia ekranu i odbiornika.

Myślę że na razie to tyle, ekarn mam upatrzony z wejściem AV 7cali tylko dosyć drogawy bo 250zł, ale wiadomo to allegro jutro będę w mieście to spytam się w RTV AGD o telewizorki samochodowe, do FPV to chyba nie musi być full wypas ??? Czytałem że wręcz przeciwnie lepsze są te starsze bo czytelniejsze na słońcu.

Opublikowano

Z zasady do nadajika video, stosuje się drugi pakiet osobny od pakietu zasilającego model.

Tu spokojnie wystarczy 3S 500mA. Nie musisz się spodziewać większych prądów niż 300-400mA.

Chodzi oczywiście o bezpieczeństwo. Zakłócenia w obwodzie zasilania, nie wpłyną na tor video, a w razie utraty kontroli nad modelem - nadal masz obraz i widzisz, gdzie spada.

Opublikowano

Ok dzięki to bardzo ograniczy wagę mam jeszcze pytanie jakich ekraników używacie w zasadzie chodzi tu o jasność kontrast tak by wszystko było ładnie widoczne wiem że pewnie duża część używa googli ale opłaca się je kupić na początek? kupno ekranu planuje już w tym tygodniu i to będzie pierwsza część z mojego FPV :mrgreen:

Po prostu nie chce żeby ktoś po fakcie napisał ''szkoda ze nie kupiłeś tych googli/ekranu bo w takiej samej cenie masz tu o wiele lepsze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.