Skocz do zawartości

Easy Glider

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 565
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Bardzo mocny ten silnik ja na EG. Ja bym założył największe śmigło z polecanych przez producenta, czyli 10x5. Kup sobie klika różnych zestawów łopat i wypróbuj w powietrzu. Mój EG na śmigle 9x6 latał praktycznie tak samo jak na silniku szczotkowym. Na śmigle 10,5x6 jest OK. A silnik mam http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=8_19_283&products_id=2934

A wczoraj wiało chyba z prędkością 50 km/h (tak szacuję, ale może wiało nawet bardziej) więc można było latać nawet bez silnika. W takich warunkach trzeba dociążyć model prętem stalowym bo nie chce lecieć pod wiatr: EG na zboczu

Opublikowano
W takich warunkach trzeba dociążyć model prętem stalowym bo nie chce lecieć pod wiatr: EG na zboczu

A ile on waży z tym prętem i jaka to wersja (pro , szybowiec czy electric)

Opublikowano

Jeszcze tego nie zrobiłem - nie mam pręta. Na razie mam tylko takie spostrzeżenie, które wdrożę w życie jak tylko nie zapomnę kupić pręta. Masa stalowego pręta długości 1m i średnicy 8mm, który trzeba włożyć w węglowy dźwigar to

(0.25*3.14*0.008^2*1*7860)=~0.4[kg]

Gdyby dźwigar zastąpić prętem fi 10mm, to jego masa byłaby ~0,6[kg]

Mój to jest wersja "Electric".

Opublikowano

Jeszcze tego nie zrobiłem - nie mam pręta. Na razie mam tylko takie spostrzeżenie, które wdrożę w życie jak tylko nie zapomnę kupić pręta. Masa stalowego pręta długości 1m i średnicy 8mm, który trzeba włożyć w węglowy dźwigar to

(0.25*3.14*0.008^2*1*7860)=~0.4[kg]

Gdyby dźwigar zastąpić prętem fi 10mm, to jego masa byłaby ~0,6[kg]

Mój to jest wersja "Electric".

Z tego co ja wiem to rurka ma wew.7mm

Opublikowano

Część mam takie pytanie bo chcę zamówić łopatki do easy glidera pro :

Silnik: to ray c3536/06 (25A)

regiel: dynam 30A

Pakiet :planuje fullymax 3S 2200mAh

Które wziąć łopatki żeby napęd dźwignął bez problemu pionem model

9x6 czy 9x5 ?

Opublikowano

Ja mam silnik 3530/14

łopatki 9x6 i powiem ci że mam wrażenie że łopaty mielą powietrze a nie ciągną

mój model waży 1,4kg

dzisiaj zamawiam łopaty 10x6

zobaczymy jak będzie

Opublikowano

Witam

Postanowiłem odpalić swojego EasyGlider'a po długiej zimowej przerwie.

Na początku było wszystko ok. Po ustawieniu niektórych parametrów w aparaturze (Futaba 6EX), po uruchomieniu i podłączeniu regulatora do gniazda 3 odbiornika silnik zaczyna wydawać dziwne dźwięki. Jeszcze godzinę temu było wszystko ok, silnik kręcił... co to może być?

Filmik ilustrujący te "dziwne dźwięki"

KLIK

Proszę o pomoc

EDIT:

Teraz pika nieprzerywalnie: pik, pik, pik, pik, pik...

nie wiem już co o tym myśleć :(

Opublikowano

Drążek jest na 0, w ustawieniach 3 jest na nor, czyli dobrze (zmieniałem, jednak ciągle to samo).

Serwa działają normalnie.

Coś się pozmieniało. Gdy do wejścia numer 2 podłącze serwo mogę je kontrolować z drążka gazu. Podłączenie regulatora pod 2 nic nie daje...

Opublikowano

Jak na zero jak na filmiku drągal jest w połowie ? Chyba że masz mode 1(gaz po lewej) to sorki.

Ja bym powiedział jak kolega mammuth . Regiel wchodzi w tryb programowania lub coś w tym stylu (ustawienia). Weź i ustaw drąg gazu na min . i trymer gazu na minimum( u mnie to -50% ). Wtedy włącz zasilanie modelu. Jak to nie pomoże to nie nie wiem.

U siebie ja ustawiam -25% to jest trochę poniżej zera(lekko drążek w górę i silnik chodzi).

Moj silnik jak włączam zasilanie modelu to piszczy 1 - przerwa i 4 razy i gotowe do lotu.

Opublikowano

Prawie rozwiązałem problem, po waszych podpowiedziach.

Gdy przy starcie ustawiam prawy drążek na pozycję maks silnika zapika 4 razy i gdy puszczam drążek silnik zaczyna działać.

Teraz tylko jak przełożyć gaz na lewą stronę, jak to zawsze miałem...

Instrukcję już dawno wyrzuciłem. Nie mogę odnaleźć takiej funkcji w nadajniku (futaba 6ex), aby zmienić mod2 na mod1.

EDIT:

Już jest ok! Sam nie wiem jak to zrobiłem :)

Dzięki za pomoc!

Opublikowano

W Futabie T7C należy wyłączyć nadajnik, wcisnąć i przytrzymać przyciski MODE i END i włączyć nadajnik. Powinno się pojawić specjalne menu. Wybierasz odpowiedni tryb i wyłączasz nadajnik. Mam nadzieję, że u ciebie też tak się to robi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.