radek872 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Startuje z miejsca, bo mam 6s 16x8 śmigło drewniane, które wkręca się błyskawicznie, a do tego waga 2,3kg i trochę przedniego wiatru robi z niego małą rakietę ;D Na razie co do projektu Sławka to nie porównywałbym tego modelu do fabrycznej wersji. Raz, że model jest inny mimo, że wygląda prawie tak samo i na pewno nie wszystko jest takie jak u mnie, a dwa ma inny wymiar 1,6m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Nie ma o co kruszyć kopii. Po pierwsze to rozpiętość 1600mm a więc i cięciwy dłuższe co daje kilka dm2 więcej pow. nośnej. Po drugie- profilowane stateczniki co nie pozostanie bez wpływu na parametry lotu. Po trzecie- pożyjemy zobaczymy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Sławku wersja V2 Sebartu też już ma profilowane stateczniki, ale nie wiem czy przeniosłeś proporcjonalnie wszystkie wymiary czy też zrobiłeś całkowicie swój projekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Nie , nie zrobiłem kopii sebartu więc wymiary się zapewne inne. To tak jak z Edziami, extrami itp, pełno ich na rynku ale każdy z nich zbudowany jest inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Druga sprawa ze model Sławka jest większy niż 5cm... Taaak.. dokładnie to 6cm. Duża różnica między 5cm a 6cm, nie? Lepiej powiedz czym ty latałeś do tej pory tej wielkości że masz odczucie tego że nie czuć wagi itp... Yakiem 54 1.7m Tak się składa że zrobiłem tym modelem ( oryginałem ) około 8 pakietów = ponad godzina w powietrzu. A latałeś tym modelem z różną wagą? Wersją v2 czy v1? v2 przeszła sporo modyfikacji. Napisz jeszcze coś ciekawego, chętnie się pośmieję.Ja również. Widzę że poziom merytoryczny jak nisko był tak dalej jest... ech Bo go podtrzymujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Chcecie się kłócić to zróbcie to na PW lub GG. Ja już mam dość kłótni itp. PS:Malker, te 6 cm nawet biorąc pod uwagę rozpiętość i cięciwę ze 22cm na końcu to sobie przelicz ile to jest powierzchni. dodaj teraz jeszcze to że skrzydło ma wydłużoną cięciwę na całej rozpiętości to da Ci więcej dm2 . 5-6cm robi różnicę i w pow. nośnej i w jej obciązeniu ze wzgledu na wzrost masy. Tylko laik i ignorant nie bierze takich rzeczy pod uwagę. :evil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektryki_rc Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Chcecie się kłócić to zróbcie to na PW lub GG. Ja już mam dość kłótni itp. Tosz to darmowy kabaret jest a nie kłótnie ;D. Założę się że już sączysz browarka. Tak więc relax ! . Dalsze śmianie z głupoty dokończymy na pw . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Niezły śmietnik się zrobił :x szkoda, że nie ma emotek z wybitymi zębami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Chcecie się kłócić to zróbcie to na PW lub GG. Ja już mam dość kłótni itp. Tosz to darmowy kabaret jest a nie kłótnie ;D. Założę się że już sączysz browarka. Tak więc relax ! . Dalsze śmianie z głupoty dokończymy na pw . Wysączyłem już drugiego klejąc statecznik poziomy w "międzyczasie" . W każdym bądź razie temat dotyczy Su 29 i mile widziana krytyka z tych konstruktywnych, pianę to mam w browarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Latałeś tym modelem albo go chociaż masz? Nie? No właśnie... Ty też nie masz teo modelu i nie latałeś nim, i o to tylko mi chodzi. To nie jest Sebart! Co z tego że podobny? Jeżdżę Polonezem, jest całkiem podobny do Lamborghini Gallardo, bo też ma 4 koła i jest zielony. I co z tego? Nie masz modelu, powstaje właśnie prototyp więc rzucenie ot tak optymalną wagą do lotu jest kompletnie bez sensu. Nie uważasz? Poza tym każdy ma inny styl latania. Dla mnie lżej = lepiej, dla Ciebie być może nie. Nie będę się odzywał w tym wątku bo znów są kłótnie a ja mam ciekawsze rzeczy do roboty niż darcie paszczy. Sławku - obserwuję uważnie, jak będziesz miał chwilę odezwij się na gg bo mam dwa słowa w sprawie Ulta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 PS:Malker, te 6 cm nawet biorąc pod uwagę rozpiętość i cięciwę ze 22cm na końcu to sobie przelicz ile to jest powierzchni. dodaj teraz jeszcze to że skrzydło ma wydłużoną cięciwę na całej rozpiętości to da Ci więcej dm2 . 5-6cm robi różnicę i w pow. nośnej i w jej obciązeniu ze wzgledu na wzrost masy. Tylko laik i ignorant nie bierze takich rzeczy pod uwagę. :evil: Nie chodziło mi o te 6cm tylko o przyczepienie się Krzyśka, że to więcej niż 5cm bo aż 6cm ! Pewnie sam myślał, że Su ma 1.5m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Maciek, nie czas i nie miejsce na przepychanki. Generalnie oba modele z nazwy są takie same. Jako że jestem cienki bolek w 3D model oblatany zostanie przez odpowiednią osobę i zobaczymy co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Mój ma 155.2cm i co teraz ? :cry: Pytanie 1 W jaki sposób będzie mocowana kabina ? w wersji V1 były magnesy w V2 są śrubki porażka straszna. Może lepszy będzie patent z extrima pręt na wylot i jedna nakręteczka Pytanie 2 Gdzie są skrzydła ? Pytanie 3 Ta dodatkowa pół wręga jest na kabinę żeby nie zachodziła w maskę silnika ? U mnie model dopiero zaczyna się oswajać a już kabina jest wytarta od sciągania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Kabina mocowane od przodu na wypust wsuwany w element sklejkowy jak w katanie PL natomiast od tyłu na cztery magnesy neodymowe 2x10mm (po cztery w kadłubie i w klapie) Co do skrzydeł to nie rozumiem pytania. Skrzydła są jeszcze nie sklejone z powodu braku czasu. Co do pytania 3 to skopiuj jakiś mój screen i zaznacz strzałką o co chodzi bo nie wiem, po prostu nie miałem Su29 z sebartu ani innej firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radek872 Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 W zestawie jest tylko oczko wystające z kadłuba a cała kabina wsuwa się pod maskę silnika i w tym miejscu wyciera się strasznie.W zasadzie nie można ładnie przykręcic maski żeby przylegała, bo potem kabina wchodzi ciasno lub wcale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 U mnie klapa będzie wsuwana w wypust z otworem wystający z kadłuba. Nie wiem jak to jest w Su który masz ale samo mocowanie kabiny i maski zapewne będzie podobne bo najzwyczajniej w świecie trudno jest coś mniej skomplikowanego wymyślić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 A ja mam natomiast pytanie jak będą mocowane skrzydła? Śruby wkręcane w skrzydło, śrubki które będą trzymały "listki" wchodzące do kadłuba poziomo czy może jakieś gumy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Dwa kołki centrujące płat będą na początku i prawie na końcu żebra przykadłubowego a zaraz za łącznikiem śruba wkręcana w nakrętkę zamocowaną w skrzydle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Niech Pan zwróci uwagę na sklejanie tego dodatkowego katanowo/funtanowego elementu na skrzydle bo w dużej liczbie egzemplarzy odstaje to od kieszeni skrzydła w kadłubie, niby to niczemu nie przeszkadza ale tak dziwnie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 30 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2011 W moim SU całe skrzydło wchodzi w kadłub łącznie z końcówką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.