Skocz do zawartości

Funbat - superprosty model z pianki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Adamie! , nic mi nie poradziłeś, bo chodzi o Fun Bata i moje pytania? 

Także Rob Roy,  w tym silniku nie ma osi aby założyć prop saver

Ale, aby nie siedzieć bezczynnie i poczytaniu trochę tematu , postanowiłem że zasilanie będzie zmienione na pakiety 3S o pojemności 1000 lub 1400mAh W tym celu w przedniej części kadłuba powzmacniałem odpowiednio miejsce  paskami depronu na pakiet 1400 i aby w razie czego także pasował 1000mAh

Co do silnika pomyliłem kv ,a to jest ten silnik

https://www.rc4max.com/silnik_bezszczotkowy_2204_2400kv_cw,2489,487.html

z tym  że, został przewinięty po jego spaleniu i przy zasilaniu 2S kręcił ładnie ale słabo, dopiero na 3S przy prądzie  4.35 A i śmigle 3-łopatki 6x45" uzyskalem 46W a  przy 5A uzyskałem 51W na śmigle 6x4. nie miałem innego większego śmigła chociażby jakieś 7" może będzie jeszcze lepiej.Ciąg sprawdzę wagą z odwrotnym założonym śmigłem.

Pozostało mi wkleić łoże silnika do kadłuba i gdzieś pomieścić regulator 12A.

Waga gotowego do lotu uległa zmianie i z pakietem 1000mAh wyniesie -269gram , przy 1400mAh - 294 gramy.Czy to dużo, czy mało !?

Może jakaś sugestia  gdzie dać regulator !!!!!

100_1999.JPG

100_2000.JPG

100_2001.JPG

Opublikowano

Przespałem się z tematem  i ostatecznie zadecydowałem że z pakietem 3S 1000mAh model wyważa się bez zbędnego balastu/ z możliwością przesunięcia pakietu po 9m/m do przodu i do tyłu/.Blokowanie pakietu i regulatora przed wypadnięciem zrobiłem bambusowymi patyczkami .Regulator będzie miał swobodny przepływ powietrz do jego chłodzenia. Na próbę założyłem śmigło GWS 6 x5". Do sprawdzenia  CG w modelu, w ten punkt wbiłem dwie szpilki z dużymi łebkami które można wyczyć palcami i mieć pewność że to jest ten punkt. Spód przodu kadłuba można zakryć np sklejką 1m/m na magnesach chroniąc pakiet przed uszkodzeniem.

Model jest gotowy  i teraz czeka mnie oblot  i jak się model sprawdzi napewno będzie drugi z innym wyposażeniem i bardziej starannie.

100_2002.JPG

100_2003.JPG

100_2004.JPG

100_2005.JPG

Opublikowano

Dzisiejszy dzień od samego rana zapowiadał się pięknie i bezwietrznie. Zabrałem model na jego pierwszy lot. Moje obawy że silnik nie wydoli a może i będzie kret nie sprawdziły się. Model  w pierwszym locie na śmigle GWS 6x3" wystartował całkiem przyzwoicie  ale miałem za duże wychylenia sterów i wylądowałem tak że jedyne śmigło poszło do lamusa. Przełożyłem na śmigło APC 6x5, model dla mnie był za szybki do opanowania.Poustawiałem wychylenia lotek na minimalne i założyłem śmigło drona 6x4.5" Po tej regulacji model zaczął pięknie latać i pozwalałem sobie na idealne beczki, pętle na połowie drążka. Miałem nagrywane telefonem filmiki ale żaden z pięciu nagranych nie nadaje się do pokazania/ praktycznie model jest poza kadrem.Ale film na pewno będzie!!!!

Naprawdę jestem z niego bardzo zadowolony . Myślę że metrowej rozpiętości byłby jeszcze lapszy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj skończyłem drugi egzemplarz funka z poprawkami.

tym razem poszerzony kadłub wykonałem z balsy /boczki z 3-ki, góra i dół 2.5m/m, końcówka kadłuba boczki 2.5m/m, spód i góra 1m/m z wklejonym wewnętrz rzepem na pakiet. W przód kadłuba wkleiłem balsę grubości 5m/m dla łoża silnika na podkładce ze sklejki owocówki. Silnik jest przykręcony 4-ma małymi wkrętami / łatwa wymiana silnika/.

Skrzydło jest wykonane z 6-ki depronowej wzmocnionej dzwigarkiem węglowym 6x0.5m/m i pokryty folią. Silnik i śmigło jak w pierwszym modelu, serwo SG92R- lotki i SG51 na wysokość, regulator 20A. Model da się wyważyć pakietami 2S od 1100- 1300 i 3S 1000- 1300 mAh / takie mam/. Odbiornik jak w pierwszym modelu umieszczony w wgłębieniu na płacie wtykami do wewnętrz zabezpieczony gumką.

Co do modelu wielkości 1-go metra się wstrzymuję ,bo nie mam możliwości rozcięcia 3 cm grubości XPS.

100_2016.JPG

100_2013.JPG

100_2014.JPG

• Lubię to 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzisiaj drugi Funbat miał próbny oblot. Pomimo ładnej pogody był znaczny wiatr i obawiałem się że modelik nie podoła tym warunkom.Moje obawy były jednak płonne bo modelik wyszedł swobodnie w powietrze  ładnie reagując na polecenia z nadajnika. Były pętle, beczki, lot na plecach.Filmy nie powalają jakością  ponieważ miałem postronną osobę do filmowania.Ale dowód z lotów jest.

Mam nadzieję że pakiet 1100mAh wystarczy na lot 10-cio minutowy bo modelik latał na połoweie gazu w całkowitej ciszy, jakby leciał bez napędu.

W sumie jestem bardzo zadowolony z tych modeli.:)

100_2053.JPG

100_2056.MOV

100_2057.MOV

• 1 rok później...
Opublikowano

Koledzy. Mam kilka pytań. Po prześledzeniu tego wątka nabrałem chęci na własnego Funbata. Problem z tym, że jestem nowy na forum po długiej przerwie w modelarstwie i wiele nowszych technologii dopiero odkrywam. Np. nie wiem jak zdobywac plany modeli. Te stare linki z poczatku watku zwykle mówią, ze nie ma takiej strony. Skąd zdobyć jakiś PDF z planami Funbata?

Opublikowano

Wielkie dzięki. Jeszcze małe pytanko bo nie widzę jaka miałaby być grubość tego depronu. Mam wrażenie, że typowe podkłady pod panele są 5 mm grubości a na zdjeciach gotowych modeli wyglądało jakoby był ten materiał grubszy. Czy może się mylę i to złudzenie?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.