Skocz do zawartości

Graupner MX20 2,4GHz HoTT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drągiem od gazu uruchamiam i zatrzymuję licznik czasu pracy silnika, ciekawe czy można obydwa liczniki uruchamiać tym samym kanałem C1?

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj przeglądając internet zaniepokoiła mnie troche cena odbiornika http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/WYPOSAZENIE-RC/Odbiorniki/GRAUPNER-33566-GR-12SC-HOTT-ODBIORNIK.html z 99zł na 210zł to chyba przesada. Tym bardziej że w sobotę byłem na targach w Poznaniu i od tego samego sprzedawcy kupiłem ten odbiornik za 100zł. W Cyber-Fly cena jest 99zł ale brak towaru. Może ktoś wie o co w tym chodzi?

Opublikowano

Zawsze są sklepy niemieckie lub brytyjskie. Jak jest taniej to kupuje w naszych sklepach, jak drożej - to za granicą. Ostatnio kupiłem GR16 w modele.sklep.pl bo cena była niewiele wyższa, a ja potzrebowałem na cito. Wcześniej wszystko kupowałem u niemca. a w przypadku tych odbiorników, albo nasi sie pomylili, albo chca naciągnąć klienta. Na stronie Graupnera odbiorniki są w cenie ok 32EUR i ... nie przejmuj się polskimi sklepami. :lol:

A gwarancje i tak daje Graupner. I wszystkie serwisowe rzeczy trafiają do nich.

pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli sklep zamówił 2 odbiorniki i doiczył cenę przesyłki i jakiś zarobek to wyszło to co jest . Poza tym trzeba się liczyć ze skaczącym kursem euro co za tym idzie z koniecznością uwzględnienia tych skoków w cenie końcowej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

testowalem dzisiaj swoj nowy nabytek w postaci mx20. Mnogość obcji w porównaniu do mx16 35mhz mnie pozytywnie zaskoczyła. Filozofia programowania podobna wiec nie mialem problemu z przejściem przynajmniej w podstawowych opcjach. mam tylo pytanko jak, odlatywałem na odległość około 300m to w niektórych położeniach RX–S STR spadało do 30%, RX–S QUA: bylo w tym momencie na 90%. czy te parametry oznaczaja jakość i siłe kanalu zwrotnego(czyli jak tx widzi rx) czy jakosc i sile jaka odbiornik widzi nadajnik(mam nadzieje ze to ta pierwsza ewentualnosc)? Testy naziemne na zmniejszonej mocy pozwalaly sterowac modelem do 70m wiec chyba wypadly pozytywnie.

Opublikowano

Tak. Jest to info o sygnale zwrotnym. Ale nie przejmuj sie tym za bardzo. Po pierwsze nie spada to liniowo w zależności od odległości, Mi często dochodzi do kilku % i nic sie nie dzieje. Jeśli sygnał będzie zbyt slaby to nadajnik będzie sygnalizował to beepem co 1s. Wtedy należy skierować model w strone nadajnika, zapamiętać odległość jako odległość w 100% bezpieczną. Jeśli jest zbyt bliska to proponuje powalczyć z ustawieniem anteny w nadajniku (różnica może dojść do kilkudziesięciu procent) lub z ustawieniem anten w modelu. Ja przy pierwszych startach zakładam słuchawki i co kilka sekund odsłuchuje informacje o sile sygnału. No i wtedy wszystko wiem nt zasięgu i bezpiecznie mogę ustawiać model.

A zanik sygnału w locie jeszcze mi się nie zdarzył w locie, a odlatuje daleko. Czasami sie przytrafiało gdy model leżał w trawie, ale w tym przypadku to normalne.

Opublikowano

Tak. Jest to info o sygnale zwrotnym. Ale nie przejmuj sie tym za bardzo. Po pierwsze nie spada to liniowo w zależności od odległości, Mi często dochodzi do kilku % i nic sie nie dzieje. Jeśli sygnał będzie zbyt slaby to nadajnik będzie sygnalizował to beepem co 1s. Wtedy należy skierować model w strone nadajnika, zapamiętać odległość jako odległość w 100% bezpieczną. Jeśli jest zbyt bliska to proponuje powalczyć z ustawieniem anteny w nadajniku (różnica może dojść do kilkudziesięciu procent) lub z ustawieniem anten w modelu. Ja przy pierwszych startach zakładam słuchawki i co kilka sekund odsłuchuje informacje o sile sygnału. No i wtedy wszystko wiem nt zasięgu i bezpiecznie mogę ustawiać model.

A zanik sygnału w locie jeszcze mi się nie zdarzył w locie, a odlatuje daleko. Czasami sie przytrafiało gdy model leżał w trawie, ale w tym przypadku to normalne.

1. latam szybowcami w skali 1:4 wiec potrzebuje pewny link do 1000m (wprawdzie nie koniecznie dwukierunkowy)

2. czy telemetria podaje sile sygnalu odbieranego przez odbiornik (oczywiscie rozumiem ze mogła by go pokazywac tylko w tedy gdy ma link dwukierunkowy. z tego co pamietam do frsky pokazuje sygnal odbierany przez rx i powrotny odbierany przez tx)?

Opublikowano

1. Latałem z odległościami ponad 1200m. Standardowo latam 500-900m - w zależności od warunków termicznych. Przy takich odległościach bardzo ważne jest ułożenie anten w modelu (a w sumie ich wyprowadzenie w modelu). Czasami trzeba stosować dłuższe anteny niż są w standardowym odbiorniku. A najbezpieczniejszy jest odbiornik GR32 z dwoma pełnymi układami odbiorczymi. Jak ginie sygnał z telemetrii to bezpieczniej jest zawrócić B)

2. Tak. Pokazuje w zakładce RF STATUS VIEW lub na logach w kompie (można sie podłączyć także w czasie lotu i sprawdzać w realtimie). Lub na urządzeniu z androidem jeśli masz zamontowany moduł Bluetooth.

pozdrawiam

Opublikowano

Co do zasięgu to ponownie polecam taki artykulik: http://www.rc-networ...-Hott-Weatronic

i jak latasz daleko warto używać słuchawek. Komunikaty słowne są bardziej przyjazne niz pipnięcia aparatury. No i można o interesujące dane zapytać aparaturę. Ostatnio bardzo lubię pytać np. o aktualny czas...pomaga mi to nie zatracić sie w przestworzach. Czasami sie pytam o wysokość, czami o napięcie pakietów, czasami o siłe sygnału (szczególnie w nowym miejscu)

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

1. latam szybowcami w skali 1:4 wiec potrzebuje pewny link do 1000m (wprawdzie nie koniecznie dwukierunkowy)

2. czy telemetria podaje sile sygnalu odbieranego przez odbiornik (oczywiscie rozumiem ze mogła by go pokazywac tylko w tedy gdy ma link dwukierunkowy. z tego co pamietam do frsky pokazuje sygnal odbierany przez rx i powrotny odbierany przez tx)?

Przy odleglosci 500m nadajnik mx-20 z odbiornikiem GR-16 pokazywał 95% sygnału nadawczego i 90 % odbieranego więc odległości typu 1km nie stanowią problemu tym bardziej z odbiornikiem GR-32. Radio posiada zasięg ok 4km więc to 25% tego co można . Nadajnik pokazuje na bierząco jakość sygnału odbiorczego w obu kierunkach poza tym pierwsza ginie telemetria i radio o tym sygnalizuje , oczywiście model steruje się nadal więc wiadomo kiedy trzeba zawrócić .

Opublikowano

Przy odleglosci 500m nadajnik mx-20 z odbiornikiem GR-16 pokazywał 95% sygnału nadawczego i 90 % odbieranego więc odległości typu 1km nie stanowią problemu tym bardziej z odbiornikiem GR-32. Radio posiada zasięg ok 4km więc to 25% tego co można . Nadajnik pokazuje na bierząco jakość sygnału odbiorczego w obu kierunkach poza tym pierwsza ginie telemetria i radio o tym sygnalizuje , oczywiście model steruje się nadal więc wiadomo kiedy trzeba zawrócić .

gdzie sprawdzasz sygnal nadawany (w jakim widoku)?

Opublikowano

Witam ponownie. Jak już wcześniej pisałem zakupiłem nie dawno taki odbiornik http://cyber-fly.pl/pl/p/ODBIORNIK-GRAUPNER-GR-12SC-HoTT/2159 w weekend zakupiłem wtyczki i własnie siedze nad zarabianiem kabelków. Niestety natkonołm sie na mały problem. Chodzi mi o kolejność podłączenia przewodów bo w normalnych odbiornikach jest inaczej. Czy kolejność podłączenia jest taka od lewej plus, minus, sygnał ? U samej góry jest jeszcze oznaczenie + M - czy to sie tyczy wbudowanego regulatora? Zależy mi na szybkiej odpowiedzi bo chciałbym jeszcze dziś go odpalić. Z góry dzięki za odpowiedź.

Gość Kamyczek_RC
Opublikowano

Podłaczenia są dokładnie takie jak na nalepce z odbiornika mam ten GR-12SC+ +M- to wbudowany regulator DC max 2A

Opublikowano

Ok wszystko pięknie śmiga dioda gaśnie po zbindowaniu nie świeci sie na zielono jak w tych większych ale chyba tak jest. Teraz pozostała kwestia wyświetlania napiecia bezpośrednio z akumulatora. Czy ktoś z was ma to podłączone? Jakoś przeraża mnie myśl podlączenia 12V bezpośrednio do odbiornika. Z tego co zrozumiałem wystarczy podlutować się pod wtyczke wysokoprądową z regulatora i podłączyć sie pod kanał 5 + i - ? Nastepne pytanie to czy inne odbiorniki też mają taki bajer chodzi mi o te pełnozasięgowe. Jeśli już powiedzmy ze zaryzykuje i to podłącze to gdzie w nadajniku mam ustawić sygnał alarmowy zeby mnie ostrzegał np przy napięciu 10V ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.