d9Jacek Opublikowano 12 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2019 dysza gaznika Cox-owa , dupka K& B.....designer Teobald...ARM by K&B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Ciekawa kolekcja silników modelarskich do obejrzenia na filmie ! https://www.youtube.com/watch?v=NX7-OA8YN_8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Ciekawa kolekcja silników modelarskich do obejrzenia na filmie ! https://www.youtube.com/watch?v=NX7-OA8YN_8 Super......jest nawet silnik o egzotycznej nazwie "COCOA " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Dostrzegłem też kilka silników które kiedyś miałem, mam obecnie w stajence lub użytkowałem w różnych okresach - nawet mój pierwszy w życiu własny samozapłonowy rosyjski Sokół jest w tej kolekcji !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Dostrzegłem też kilka silników które kiedyś miałem, mam obecnie w stajence lub użytkowałem w różnych okresach - nawet mój pierwszy w życiu własny samozapłonowy rosyjski Sokół jest w tej kolekcji !! a ja patrząc na tę kolekcję silników i modeli zachowanych w doskonałym stanie i własciwie wyeksponowanych uprzytomniłem sobie ilez to połamanych, (niby) zepsutych, zezłomowanych silników modelarskich w swoim długim zyciu widzialem.....no i ta skrzynia pełna połamanych silnikow, której zdjęcie zamieścił W.Schier w swoijej książce....ja ją widziałem w jednej z dużych warszawskich modelarni ( wiodącej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Witam państwa. Dostałem od przyjaciela model, pudełeczko z pierdulkami między innymi z silnikiem Raduga 7(uwieziowy) oraz małym żółtym pudeleczkiem z nowiutka świecą żarowa! Ktoś kojarzy ten produkt? Na boczku opakowania jest adres sklepu i nazwisko właściciela... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Witam państwa. Dostałem od przyjaciela model, pudełeczko z pierdulkami między innymi z silnikiem Raduga 7(uwieziowy) oraz małym żółtym pudeleczkiem z nowiutka świecą żarowa! Ktoś kojarzy ten produkt? Na boczku opakowania jest adres sklepu i nazwisko właściciela... tak, polskie swiece żarowe produkowane przez pana Andrzeja Michalskiego-Sp. Rzem Piaseczno a sprzedawane przez CSH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Dokładnie! Ktoś się orientuję który to mógłby być rok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Dokładnie! Ktoś się orientuję który to mógłby być rok? 1982-86 ? ale bardziej 1986, bo w tym roku opiniowalismy zakup tych swiec przez CSH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 Taką świecę miałem też w moim bydgoskim "Piorunie" - mam ją jeszcze jako eksponat bo niestety spirala już przepalona.... Pudełeczko też trzymam ku pamięci !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 https://pfmrc.eu/index.php/topic/76502-replika-polskiego-silniczka-sim-2b-ambitny-projekt/page-33 Kolega Andrzej Michalski te świece produkował. I one nawet teraz się sprawdzają. Testowałem jedną w FSR STD. Ale więcej nie będę gdyż one, te świece powoli mają już wartość historyczną i kolekcjonerską. A parę sztuk mam w posiadaniu same sztuki nówki A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszalu Opublikowano 13 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2019 (edytowane) I żeby nie było - kto ma świecę TEN MA WŁADZĘ !! Zobaczcie ile ona WTEDY w CSH kosztowała ... ( trzecia fota !!) Tak - 500 zł !!! Edytowane 13 Maja 2019 przez kaszalu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 dysza gaznika Cox-owa , dupka K& B.....designer Teobald...ARM by K&B Tak jest Jacku, to jest ARM (American Racing Machine). Przybył do mnie z ciekawą nakładką na venturi: Ktoś wie jak to działa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 kupiłem taki silnik paręnascie lat temu na eBayu....sprzedajacy opisał go jako K&B 0.15 , a przeciez K&B ma wydech w drugą stronę i i motorek przyleciał zza Wielkiej Wody..... teraz takich fuksów juz nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Masz go nadal? To bardzo rzadki silnik było ich tylko ok. 100 szt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 14 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2019 Masz go nadal? To bardzo rzadki silnik było ich tylko ok. 100 szt. tak, było zrobionych 100 odlewów karterów a silnik był robiony na Mistrzostwa Swiata w Helsinkach podobnie jak czeski MVVS TRS a tak na marginesie to cała historia związana z silnikami K&B jest bardzo interesująca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 15 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2019 Łatwe nie było, ale do znalezienia. To jest NWPU (Northwestern Polytechnical University, Xi'an, Chiny). To jest jeden z eksperymentalnych silników stworzonych na tej uczelni. Tę uczelnię skończył GAO GUOJUN - założyciel firmy CS A ten? powinno być łatwiej DSC_0702.JPG DSC_0703.JPG a tu kuzyn wzmiankowanego silnika ...też ładny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 To bardzo ciekawy silnik, zawsze chciałem polatać takim Ten Twój ma założony gaźnik RC w miejsce zwykłego venturi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 a tu kuzyn wzmiankowanego silnika ...też ładny N ie, ma założony cox-owy gaznik co w owym czasie było niemal że standardem.. Tu jest gaznik Perry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 16 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2019 No tak, u Ciebie jest Perry, ale ten Twój K&B 15, to wersja CL/FF Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi