krzysiek.riese Opublikowano 1 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2012 WitajcieOd jakiegoś czasu buduję sobie Katanę wzorowaną na X lite.Generalnie model z początku miał mieć 1600 mm rozpiętośći lecz podczas skalowania wychodziły bzdury i nie pasowały mi wogóle grubośći materiałów, trzeba by było wszystko przerabiać. Po przemyśleniach doszedłem do wniosku że nie bedę się bawił i troszkę powiększę model żeby dopasowa go do dostępnych metrycznych standartów materiałowych.Wyszło na to że model ma 1760 mm rozpiętości i poganiał go będzie motor ASP FS91AR. Zobaczymy co z tego wyjdzie.Będzie za słabo do 3D - trudno będzie klasyczna akrobatka.Tak to wygląda. Nie mam szczegółowych fotek z budowy bo się mi nie chciało ich robić. I tak mam mało czasu na budowę i jeszcze bym miał krok po kroku fotografować? nieeeeeeeeee........... to co na zdjęciach wraz z silnikiem i włącznikiem waży 2470gramtak wstępnie oszacowałem że powinno sie zmieścić w 3,5 kilo do lotu, POŻYJEMY - ZOBACZYMY jak mówią starzy górale.W modelu będzie 6 serw Blue Bird High Torque BMS760DD, odbiornik Optima 9, akumulator 6V Eneloop.Całość wraz ze zbiornikiem paliwa i kołami waży dodatkowo 567 gram, dodatkowo trzeba napędy sterów zrobić i oklejić skrzydła oraz maskę i kabinkę zrobić bądz zaadoptować z jakiegoś modelu. zobaczymy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 25 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Widzę zero odpowiedzi, nikt nie podziwia, trudno ale relację skończę. Jutro zdjęcia z prac poczynionych przez ostatni miesiąc, a poczyniono, wpasowano silnik, zbiornik paliwa i zmontowano instalację paliwową, wycięto i wklejono półki pod serwa i je wkręciłem, poprowadziłem wszystkie przewody od serw, zrobiłem półkę pod odbiornik i miejsce w domku silnikowym na akumulator bo niestety będzie ciężko z wyważeniem. zrobiłem też napęd steru kierunku na linkach. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrisj23 Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Widzę zero odpowiedzi, nikt nie podziwia, trudno ale relację skończę. ... chłopaki - niech go ktoś przytuli..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Daj model gotowy do lotu to przytule jak bys sie zmieścił w 3kg to 3d troche by sie szarpnelo. Przy tym silniku powinieneś wyciągnąć ponad 4kg ciagu. Tak ze moze cos sie urodzi:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Witam Panowie Minęło sporo czasu odkąd tu zaglądałem ale powoli prace idą do przodu. Skończyłem już oklejać prawie na gotowe model. Wczoraj wyciąłem dźwignie z laminatu szklanego a dzisiaj je wkleiłem. EDIT: obiecane zdjęcia dźwigni: a tak się kąpały w zupie trójchlorku żelaza zaraz po wycięciu pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 prace powoli idą do przodu. Takie szablony zrobiłem sobie do wycinania folii: Tak rozwiązałem kwestię napędu sterów: a tak to wygląda w całości: jednak co mnie smuci najbardziej i gdybym wiedział że tak to wyjdzie to na pewno bym nie oklejał tak modelu bo waga niestety nie jest zbyt zachęcająca... mam nadzieję ze do lotu w 3,6 - 3,7 kg się zmieszczę bez paliwa. To co na zdjęciach to już z serwami i akumulatorem, zostało podłączyć napędy sterów z serwami za pomocą węglowych popychaczy i linek i wyważenie sprawdzić ale SC powinien pasować tak mniej więcej bo już na etapie pakowania wyposażenia o tym myślałem. Tak więc Panowie jak ktoś by miał do sprzedania silnik klasy 150 - 180 4T to chętnie odkupię albo zamienię z dopłatą za nowego ASP FS91 AR. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skuter Opublikowano 31 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2014 Witaj Krzysiek. Bardzo ładna robota, podoba mi się. Oczywiście kibicuję. A nie myślałeś o jakiejś benzynie 30ccm? Pewnie wyjdzie trochę taniej i z tą masą będzie świetna maszyna do 3D. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek.riese Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Tomku myślałem o benzynie ale niestety taki napęd będzie zdecydowanie cięższy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi