Leszekm35 Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Cześć panowie Mam takie pytanie czy jest możliwość połączenia dwóch odbiorników graupnera w modelu w celu zabezpieczenia w razie utraty sygnału? Mój graupner to mc 20 . Widziałem filmik jak to ktoś łączy w ten sposób ale nie wiem o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras102 Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Mam teraz MC-32, ale z tego co pamiętam w MC-20 można zbindować w jedynie modelu 2 odbiorniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszekm35 Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Tak zbudować można i to zrobiłem ale jak wylacze jeden to drugi nie działa a na filmie widać że tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras102 Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Miało być "zbindować". W nadajniku masz możliwość zarowa nią 2 odbiorników w jednym modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszekm35 Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 To zbindowalem 2 odbiorniki ale jak tracę sygnał to na obydwuch nie przejmuje drugi sygnału w razie utraty tylko obydwa się wylaczaja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedras102 Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 To trochę dziwne. Mam zbindowane 2 odbiorniki w moim Rawenie 2,7 m.ale tak naprawdę nigdy nie sprawdzałem co będzie, gdy jeden by np. padł. Musiał bym to sprawdzić, ale już po sezonie i będzie problem ze sprawdzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszekm35 Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 No właśnie Andrzej jest to proste do sprawdzenia . Ja zasłoniłem jeden odbiornik anteny , drugi był na zewnątrz ogólnie wygląda to tak wpinając serwa do drugiego owszem działają te serwa razem z pierwszym odbiornikiem czyli serwo w pierwszym odbiorniku na kanale np 3 działa z serwem na kanale 3 w pierwszym odbiorniku i ok . Ale mi nie chodzi o ilość kanałów tu chodzi o bezpieczeństwo latanie i nie działa to tak. Otóż zasłaniamy jeden odbiornik powiedzmy master i odchodzimy z nadajnikiem , nadajnik pika idę do zaniku sygnału na ekranie pojawia się mc 20 brak sygnału obydwa odbiorniki tracą sygnał jak wyłącza się master to i slave a w tym momencie powinien przejąć slave..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 Telemetrie ma tylko jeden - Master Kiedyś czytałem o tym i muszę sprawdzić czy aby nie trzeba było ich połączyć kablem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszekm35 Opublikowano 4 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2018 mam połączone kablem i nic to nie daje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszekm35 Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Ok Panowie doszedłem do tego i działa w razie utraty zasięgu na jednym automatycznie przechodzi na drugi pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 I nie mów Leszek że nie napiszesz jak do tego doszedłeś i co trzeba zrobić by działało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszekm35 Opublikowano 6 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 No w Pl nic nie pisze na ten temat nie znalazłem na żadnym forum dopiero na niemieckich forach coś było wspomniane ale też bez szczegułów . Ale ogólnie sprawa wygląda tak , że Graupner zrobił to w ten sposób , że główny odbiornik powiedzmy gr 24 używamy jako master oczywiście może to być każdy inny odbiornik. dodatkowo bierzemy powiedzmy gr 16 i będzie on przykładowo tym drugim. Bindujemy 2 odbiorniki pod jeden model . W MC 20 w opcji bindowania mamy dwa miejsca koło siebie i bindujemy sobie jeden i drugi. Teraz wpinamy do naszego mastera w tym wypadku gr 24 wszystkie serwa tak jak byśmy montowali jeden. Następnie przez kabel 3 żyłowy podpinamy do niego nasz drugi odbiornik gr 16 który będzie naszą satelitą. Kabel wpinamy w 8 kanał odbiornika pierwszego i w 6 kanał odbiornika drugiego (kanały sumy) . Teraz wchodzimy w telemetrię w nadajniku w odbiornik nasz pierwszy czyli ten do którego mamy podpięte serwa i ustawiamy go jako SUMO . Później wchodzimy w telemetrii w odbiornik drugi czyli ten do którego nie są wpięte serwa on będzie pracował jako satelita , zapasowy i ustawiamy go jako SUMI. I wszystko już nam działa . Czyli w momencie kiedy nasz główny dostanie zakłócenie czy straci łączność automatycznie sygnał przejmuje drugi. Nadajnik zacznie nas informować o utracie sygnału z pierwszego pikając w górnym oknie gaśnie telemetria nadajnik piszczy i normalnie tracimy model ale w tym wypadku działa nam drugi odbiornik i model kontrolujemy w pełni Sprawdzone 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czajan Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Leszek Wszystko spoko tylko żeby wszystko było Ok to: - drugi odbiornik powinien być zamontowany w innym miejscu niż ten pierwszy. Bo ja dostanie jakieś zakłócenia ten pierwszy to i drugi też będzie miał problemy. - włącz zapis logów. To podstawa. - wyciągnij anteny poza model. Przyznam, że jesteś pierwszą osoba którą znam, że stosuje dwa odbiornik w celu zabezpieczenia połączenia ( radio-model) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszekm35 Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Grzesiu oczywiście odbiorniki powinny być od siebie oddalone ja jeden daje na końcówce skrzydła hahahah żart oczywiście. Powiem tak miałem kilka aparatur nieszczęsnego hiteca aurore nie polecam..... 3 różne modele i w każdym z nich zdarzyła mi się utrata linku i to w bliskiej odległości. Jeden model stracił i po zabawie katastrofa. Nowa futaba nowy moduł frsky , nowe odbiorniki 2 sekundowa utrata linku i powrót dobrze że model leciał jak leciał i skończyło się ok. I graupner praktycznie cały sezon bez kłopotów ale ostatnio utracił mi się link na około 2 sekundy i wrócił ( wilga 3,20 ) . Być może ja mam pecha nie wiem ale nie polecę więcej modelem na jednym odbiorniku na pewno nie modelami tej klasy. Jeżeli dajemy po 2 pakiety szczerze mówiąc nigdy nie wylatałem jednego .......... to podwójny odbiór według mnie musi być w takich modelach. Modele powyżej 2 metrów jeśli ktoś ma łądny i drogi model powinien być zabezpieczony w ten sposób tym bardziej , że nie trzeba kupować managera za 2000zł żeby ten sygnał rozdzielić . I w tym przypadku graupner do bardzo ładnie wymyślił i na tą chwilę z tego co wiem FRSKY. Kupując za 150 zł na przykład reduancy bus-10 łączymy sobie dwa odbiorniki i mamy model zabezpieczony. Dodam do tego wszystkiego , że pasmo 2,4 jak wiemy wszystko na tym teraz chodzi i różne żeczy mogą się wydarzyć. Ale jeszcze taka sprawa latając modelami od dziecka a wiadomo było to na paśmie 35mhz nigdy ale to nigdy nie zdarzyło mi sięutracić w jakikolwiek sposób zasięg a latałem kupę dobrych lat . Także to tak napisałem w celu wyjaśnienia skąd u mnie pojawiają się po dwa odbiorniki w modelach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Panowie, miałem 1,5 roku przerwy w używaniu Mc 20. Czy ktoś z Was może podpowiedzieć co jest ustawione w nadajniku, że ogranicza mi wychylenia serwa. Nie jest to DR bo sprawdzałem, a możliwość obrotu ustawiona jest na 150 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 16 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Nie znam się na tej aparaturze ale w innych są jeszcze limits, travel, end point.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Sam odbiornik może mieć ustawione wychylenia serwa. Musiałby Pan wejść z poziomu aparatury (poprzez telemetrie) w ustawienia odbiornika i tam sprawdzić. Panowie, miałem 1,5 roku przerwy w używaniu Mc 20. Czy ktoś z Was może podpowiedzieć co jest ustawione w nadajniku, że ogranicza mi wychylenia serwa. Nie jest to DR bo sprawdzałem, a możliwość obrotu ustawiona jest na 150 %. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Witaj Piotrze, chyba niestety tak nie jest bo jeżeli wybiorę w nadajniku inny model to ten sam odbiornik działa już z innymi, większymi wychyleniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszekm35 Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 wejdź sobie w serwo adjustment i sprawdź po kolei czy tam nie masz jakiegoś ograniczenia procentowego. Jeżeli wybierasz inny model i tam masz większe wychyły to masz coś w ustawieniach na danym modelu . Albo zrób kopie tego modelu na którym masz większe wychyły i po sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubR Opublikowano 15 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2019 Witam wszystkich. Kolega ma radio MC-26 i chciałby zaprogramować przełączniki logiczne, ma szybowiec z silnikiem, ale na wieżyczce. Przy pomocy tej funkcji chciałby to tak rozwiązać, aby przełącznik logiczny blokował całą sekwencję w pewnym etapie. Kiedy przełącznik logiczny jest na 0, ale rozpocznie sekwencję to rozkłada się wieżyczka, a silnik nie startuje. Chodzi o to żeby sam start silnika uzależnić od przełącznika logicznego. Mam nadzieje, że w miarę zrozumiale to napisałem. Pozdrawiam. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi