mmodel Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2012 Witam po dłuższej nieobecności udało mi sie zrobić jedynie skrzydła. Muszę jeszcze wyciąć otwory na serwa i można je będzie montować. Oto zdjęcia skrzydeł: Żebro przykadłubowe( troche opaprane żywicą ale to sie zeszlifuje ) Uploaded with ImageShack.us Końcówka skrzydła Uploaded with ImageShack.us niestety bez lotek bo zapomniałem je dołożyć do zdjęcia A teraz troche o procesie tworzenia skrzydeł. Między balse a styropian dałem na całej długości tkaninę szklana 50g oraz wzmocnienie na połowie długości płata z tej samej tkaniny. Dźwigary to płaskowniki z rowingu węglowego, zbieżne czyli przy kadłubie 8x4 a przy końcówce dzwigara 5x3. aby balsa z takninami lepiej do siebie pasowały posmarowałem styropian żywicą zmieszaną z krzemionką. Oczywiście skrzydła wymagają kosmetyki ale jak na razie za jakiś czas to zrobię
kodzusik1 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Witam po dłuższej nieobecności udało mi sie zrobić jedynie skrzydła. Muszę jeszcze wyciąć otwory na serwa i można je będzie montować. Oto zdjęcia skrzydeł: Żebro przykadłubowe( troche opaprane żywicą ale to sie zeszlifuje ) Uploaded with ImageShack.us Końcówka skrzydła Uploaded with ImageShack.us niestety bez lotek bo zapomniałem je dołożyć do zdjęcia A teraz troche o procesie tworzenia skrzydeł. Między balse a styropian dałem na całej długości tkaninę szklana 50g oraz wzmocnienie na połowie długości płata z tej samej tkaniny. Dźwigary to płaskowniki z rowingu węglowego, zbieżne czyli przy kadłubie 8x4 a przy końcówce dzwigara 5x3. aby balsa z takninami lepiej do siebie pasowały posmarowałem styropian żywicą zmieszaną z krzemionką. Oczywiście skrzydła wymagają kosmetyki ale jak na razie za jakiś czas to zrobię
kodzusik1 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Opublikowano 26 Grudnia 2012 Witam czy można by było o kilka fotek oraz opis jak jest zrobione i zainstalowane koło podwoziowe
mmodel Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2012 Cześć, Fotki moge wkleić ale nie ma nic specjalnie godnego uwagi. Poprostu wzmocniłem owiewke koła 3 warstwami włókna węglowego 160g/m2. Następnie nawierciłem owiewkę wiertłem 4mm tak aby oś koła( właśnie 4mm) ciasno wchodziła w otwory. Osadziłem wszystko na żywicy z płatkami bawełnianymi i krzemionką. " Glut" był bardzo gęsty żeby nie wypływał. I to by było na tyle. A na przyszłość to zrobił bym to troche inaczej. Wkleił bym jeszcze kocek ze sklejki lotniczej 2mm pomiedzy weglami.
mmodel Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Opublikowano 8 Marca 2013 Witam po długiej przerwie, w temacie Foxa niewiele ruszyło niestety. Pozytyw jest taki, że mam już wyfrezowane końcówki skrzydeł, polakierowałem je i jutro bd pastował. Na wieczór siądę do wykonania foremek. Narazie poglądowe scany z rhino: Uploaded with ImageShack.us Kolejna porcja zdjęć jak tylko wyciągne kopytka z foremek. Pozdrawiam
mmodel Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2013 Witam po dłuższej przerwie, W piątek oblatałem Foxa. Oblot odbył się na Działach w Korczynie, niestety nie było nadmiaru warunków, by można było przeprowadzić wszystkie testy. Koledzy glajciarze mocno walczyli by utrzymać się w powietrzu Jestem ogólnie zadowolony z właściwości lotnych. Jest to typowy model do akrobacji, który nie lubi małych prędkości. Finalnie dostanie oszklenie wykonane z poliwęglanu. Na razie do lotów wystarczy obecna z laminatu. Dane końcowe: masa modelu: 4150g powierzchnia nośna: 79,9 dm2 środek ciężkości: 16% wsp. stab. - 70,2 mm od natarcia, 8% wsp. stab. 89,3mm od natarcia kąt zaklinowania: +0,5 st Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us A tu znajdują się dwa krótkie filmy: http://www.youtube.com/watch?v=L31nwPKtvOM
Wojtek I Opublikowano 5 Czerwca 2013 Opublikowano 5 Czerwca 2013 Witam. Pięknie to wygląda, Przemek obiecał holownik, ja klepię Muchę, Ty masz Fox'a , oblatali Jantara 4 m w niedzielą - zapowiada się ciekawie. Pozdrawiam Wojtek
mmodel Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2013 Dzięki Mocno liczę na pana Przemka, że jednak zrobi ten holownik bo nie zawsze wieje z odpowiedniej strony. A teraz zabieram się za Cobre również 3m. Wczoraj polakierowałem kadłub, rdzenie czekają już w piwnicy. Teraz tylko zabierać się do roboty
mavericknt Opublikowano 6 Czerwca 2013 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Ale górkę też macie zacną to Odrzykoń????
mmodel Opublikowano 6 Czerwca 2013 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2013 To jest Korczyna, na Odrzykoniu raczej nie da się latać. Jest bardzo dobra tylko niestety zaczyna zarastać:/ w dolince rosną drzewa, które wyhamowują wiatr a za plecami rosną " choinki". Bezpieczne lądowanie raczej tylko od lewej strony ponieważ z prawej ktoś wykupił część ziemi i postawił drewniany płot.
Wojtek I Opublikowano 6 Czerwca 2013 Opublikowano 6 Czerwca 2013 Już ja Go z tym holownikiem przypilnuję
Rekomendowane odpowiedzi