piotr555 Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Witam Serdecznie Wszystkich Modelarzy! Chciałbym Wam przedstawić mój model rwd-5 jest w trakcie budowy. Zacznę od Skrzydła, niestety nie mam pełnej dokumentacji budowy. W niektórych miejscach jest niedomalowany ponieważ zabraklo mi farby Teraz zabrałem Sie za robienie kadłuba. Odrysowywanie części. Malowanie (jeszcze nie wszystkie części sklejone) i nie wszystko pomalowane został pomalowany tylko jeden bok i stateczniki ponieważ znowu zabrakło farby. Zapraszam do komentowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Wszystko w miarę ok, ale kolego, coś Ty najlepszego zrobił ze statecznikiem pionowym ?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alex Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Nie widzę tu niczego, na czym miałoby się opierać skrzydło i jego mocowanie, a po drugie ta depronowa wręga nie utrzyma silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek12345 Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Wszystko w miarę ok, ale kolego, coś Ty najlepszego zrobił ze statecznikiem pionowym ?! Jak to co, jest wklejony na odwrót ,przynajmniej fajnie to wygląda (tak oryginalnie), nie tak jak w reszcie rwd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Być może poleci, ale na twoim miejscu zacząłbym go robić od nowa. Nie spiesz się i rób dokładniej Nie musisz go od razu skończyć. Lepiej poświęcić trochę więcej czasu, co na pewno się kiedyś zwróci. Na początek radziłbym Ci zrobić wersję Basic. Czyli bez lotek i ze wzniosem skrzydeł. I nie maluj od razu, bo to też szkoda czasu i farby. Najpierw go porządnie zrób i oblataj, a później nadaj mu barwy Pooglądaj i przeanalizuj jakąś relację i wtedy zacznij budować http://forumrc.alexba.eu/users/skazoo/rwd/rwd.htm Pewnie to już widziałeś, ale jest tutaj wszystko opisane krok po kroku i trudno popełnić jakiś poważniejszy błąd. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frydzio7 Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 No nawet fajny tylko czemu masz wszystko z depronu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr555 Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Witajcie ten statecznik pionowy taki był w planach i tak go zrobiłem. A z depronu jest dlatego wszystko ze to jest model tylko tak pod sufit, kurcze szkoda ze dopiero teraz sie dowiedziałem o tym stateczniku ale na przyszłość będę pamiętał w końcu człowiek uczy sie na błedach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Możesz go przecież spokojnie odciąć i przykleić w drugą stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr555 Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 A jak to mam zrobić jak go odwrócić Tak zamontowałem podwozie niestety deski mi pekły ale je zakleiłem żywica 30 min. A tutaj już z zamontowana owiewką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymon_ Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Koła jak od traktora, ale będą się za to rzucać w oczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr555 Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Niestety nie miałem innych pod ręka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmada Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 piotr555 wybacz, ale to nie poleci, widać jak krzywe jest, widać masę błędów, absurdalnych jak ten statecznik. Szkoda trudu z tym, próba lotu może skończyć się zniszczeniem wyposażenia. Domyślam się, że jesteś bardzo młodą osoba i nie chce, żebyś poczuł się za mocno krytykowany, ale odłóż to co masz na półkę i zacznij od nowa Zaopatrz się w deskę montażową, wytnij precyzyjnie części, boki spasuj ze sobą, wręgi wklejaj zaczynając od części pod skrzydłem, od kątownika sprawdzaj każdy krok, te wzmocnienia przemyśl, rozwiercaj a nie przebijaj dziury i pytaj o każdy krok. Modelarstwo uczy cierpliwości i precyzji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorlot Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 up. przeczytaj jeszcze raz to jest model pod sufit co nie zmienia faktu że niechlujnie popełniłeś rwd'ka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmada Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 A no, nie zarejestrowałem tego.. w takim razie pod sufit to mogę polecić zestawik zts plastik 1:72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 czemu plastik? karton lepszy i większy;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr555 Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 dobra dzieki za radę no ale ja sie dopiero uczę, a niestety nie mam jakis precyzyjnych noży wszystko wycinam nozem do tapet od linijki. A macie moze jakieś plany samolotów jakie mógłbym zbudować z depronu tylko coś łatwego tak na poczatek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmada Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Spoko, nie przejmuj się Właśnie to co wybrałeś jest łatwe... chociaż mało RWD przypomina... chcesz latać czy mieć wystrój pokoju? Jak do ozdoby to kartonówki albo plastiki, jak latać szukaj oprócz RWD - np. Lazy Bee, Piper J3/L4 Cub... no nie ma siły żeby Ci coś konkretnie podsunąć. Wybierz coś w trenerkowym układzie (górnopłat), nie spiesz się, poszukaj wątków z budowy, jak nożyk Ci szarpie depron, to zakup niby to samo OLFY - zdziwisz się, że nożyk nożykowi nie równy, jak coś nie pasuje - popraw, zrób od nowa. Proste narzędzia zrób - np. papier ścierny naklejony na deseczke, klocki drewniane do ustawiania wręg, żeber itp. Drobnymi kroczkami i cierpliwościa osiągniesz perfekcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erapin Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Ja dziś zacząłem budowę Funbata... Z tego co widze, jest banalny w budowie, lecz jeśli ma być to samolot do nauki to chyba trzeba poszukać czegoś innego. Masz tu link do tematu : http://pfmrc.eu/index.php?/topic/24302-funbat-superprosty-model-z-pianki/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmada Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 a zerknij na to: http://pfmrc.eu/index.php?/topic/20958-piper-l-4-grasshopper-depron-116cm/ można robić z prostszym skrzydłem, relacja z budowy jest, można dać polskie malowanie, te samoloty latały i latają w Polsce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Najprostsze skrzydło do zrobienia dla trenerka to z profilem kfm3. A co do cięcia, kup sobie skalpele NR23 i trzonek na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi