PROTON Opublikowano 12 Października 2012 Opublikowano 12 Października 2012 Potrzebuję zrobić pojazd inspekcyjny z zamontowaną kamerą i oświetleniem. Będzie wykorzystany do zbadania instalacji wodociągowej, kanalizacyjnej oraz stanu konstrukcji drewnianego budynku. Wymagania: - prędkość max 5km/h - duża precyzja sterowania kierunkiem i gazem, możliwość bardzo powolnej jazdy - napęd 4x4 - pojazd musi mieć mały promień skrętu. - musi być niski. Zestaw FPV z samolotu mam, brakuje tylko podwozia z kołami i napędem. Myślę żeby wykorzystać jakiś zdalnie sterowany model samochodu. Jakie macie propozycje, potrzebuję coś taniego.
Gość Opublikowano 12 Października 2012 Opublikowano 12 Października 2012 Też myślałem nad takim pojazdem do pomocy w mojej pracy, jednak koncepcję kołową odrzuciłem na wstępie. W zamyśle miałem zastosować gąsienice a skręt miał być realizowany poprzez różnicowość ich obrotów. Pojazd miał mieć kilka centymetrów wysokości i wg mojej koncepcji po przewróceniu do góry nogami miał mieć możliwość dalszej jazdy. Kamera miała być z przodu. Całość miała być wykorzystana do układania linki pilotującej do przewodów alarmowych bo dość często zdarzało mi się przeprowadzać kable po stropach do których nie było dostępu a odległości nie rzadko były większe niż 10-15m. Jednak jakiś czas temu przestałem pracować w alarmach i pomysł upadł.
d.a.r.o. Opublikowano 12 Października 2012 Opublikowano 12 Października 2012 Cztery koła, napędzane parami - lewa i prawa strona załatwiłyby sprawę sterowania i uprościły konstrukcję w stosunku do gąsienic. Poza tym koła o większej średnicy, w prosty sposób umożliwiłyby jazdę w pozycji normalnej jak i odwróconej ("na plecach"). Na pewno napęd poprzez przekładnię.
Gość Opublikowano 12 Października 2012 Opublikowano 12 Października 2012 Mój pojazd miał pokonywać stropy w których zdarzały się profile trzymające płyty regipsowe lub elementy stalowych dźwigarów podtrzymujących dach więc w moim przypadku koła nie miały najmniejszego sensu.
Igorlot Opublikowano 12 Października 2012 Opublikowano 12 Października 2012 Najlepiej sprawdził by się jakiś trial.Taki monster-truck na mięciutkim zawieszeniu.Jeździ bardzo wolno, ale ma duży moment, stabilny jest no i radzi sobie w trudnym terenie typu krawężniki itd.
d.a.r.o. Opublikowano 12 Października 2012 Opublikowano 12 Października 2012 Najlepiej sprawdził by się jakiś trial.Taki monster-truck na mięciutkim zawieszeniu.Jeździ bardzo wolno, ale ma duży moment, stabilny jest no i radzi sobie w trudnym terenie typu krawężniki itd. A przeczytałeś wszystkie wymagania odnośnie tego pojazdu? Między innymi ma mieć mały promień skrętu i być możliwie niski. W trialach promień skrętu jest względny ale za to wysokość dosyć spora. W niskich przepustach mogłoby się okazać, że jest dla niego za mało miejsca.
Air Opublikowano 12 Października 2012 Opublikowano 12 Października 2012 Zestaw FPV z samolotu mam, brakuje tylko podwozia z kołami i napędem. Myślę żeby wykorzystać jakiś zdalnie sterowany model samochodu. Jakie macie propozycje, potrzebuję coś taniego. http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__26274__Rover_5_Tracked_Robot_Chassis.html Kwestia wymyślenia sterowania nim. Podejrzewam, że 2 regulatory dwukierunkowe załatwiły by sprawę.
Igorlot Opublikowano 12 Października 2012 Opublikowano 12 Października 2012 d.a.r.o. no tak racja, lenistwo mnie zjadło. Ale zawsze można zdjąć obudowę, zmniejszyć prześwit no i wybrać mniejszą skalę
RomanJ4 Opublikowano 12 Października 2012 Opublikowano 12 Października 2012 Czyli szukasz czegoś takiego http://nafta.wnp.pl/monitoring-rurociagow-paliwowych-kamera-do-pracy-w-srodowisku-wybuchowym,6614_2_0_0.html http://skalppg.pl/2012/01/robot-do-inspekcji-kanalizacji/
PROTON Opublikowano 12 Października 2012 Autor Opublikowano 12 Października 2012 Pod budynkiem jest bardzo sypki piasek, koła muszą być dość duże i szerokie. Myślę aby zastosować jakiś model, co możecie zaproponować. Najchętniej jakiś RTF który można do tego dostosować, spowolnić jazdę i zrobić precyzyjne sterowanie.
d.a.r.o. Opublikowano 12 Października 2012 Opublikowano 12 Października 2012 To może coś z czołgów Heng Long zaadoptować. Dodatkowym atutem może być sterowanie wieżyczką. Po jej zdemontowaniu, można zainstalować kamerę w oparciu o ten mechanizm. Ceny modeli są przystępne, niestety nie wiem jak z ich jakością wykonania.
Rekomendowane odpowiedzi