bostyl Opublikowano 29 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 a myślałeś o kijkach nordic walking , kupiłem takie z tą myślą , też są owalne 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Witaj zastosuj zwykłe okrągłe z castoramy wystarczą Jak nie znajde albo nie zrobię czegos bardziej aerodynamicznego bedą rurki nie chodzi mi o wytrzymałość tylko o hm... estetyke elipsa była by bardziej "lotnicza" Takie profile robi K&S metal można kupić na e-bay http://www.ebay.com/...25396%26ps%3D54 no fajne właśnie o cos takiego mi chodziło szkoda ze nie można dostac tego w PL bo na ebay nigdy nie kupywałem wiec pewnie to odpada no i ta cena do najtańszych nie należy... ale przy makiecie godne uwagi a myślałeś o kijkach nordic walking , kupiłem takie z tą myślą , też są owalne juz zabieram sie za szukanie takich kijków może cos znajde odpowiedniego no i oczywiscie nie drogiego Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Kolejne fotki z budowy okucie do skrzydła przygotowanie balsy na poszycie klejenie Wyliczałem siłe działającą na lotki według programu Rudermoment3 wychodzi cos takiego może ktos to wyjasc przelicczyc wynik na kilogramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmada Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 W przybliżeniu podzielić przez 10. Ze stałej przyspieszenia ziemskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 3 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 a myślałeś o kijkach nordic walking , kupiłem takie z tą myślą , też są owalne Żeby stawiały mniejszy opór przy chodzeniu? :lol: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Budowa drugiego skrzydła: A tak prezentuje sie w całości Powalczyłem tez z silnikiem założyłem nowe mebrany i zaczął odpalac jak nowy popatrzcie sami na film "słaba jakosc ale dzwiek słychac" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 ale pokrycia skrzydeł nie klei się na piankę montażową, kto Ci tak doradził? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 ale pokrycia skrzydeł nie klei się na piankę montażową, kto Ci tak doradził? a dlaczego nie uzasadnij ?? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Pianka montażowa jest dobra do obsadzania futryn drzwiowych i okien, ale nie do przyklejania pokrycia w modelu. Do tego zdecydowanie lepszym klejem jest Soudal dokładnie rozprowadzony po całej powierzchni, co daje gwarancje całkowitego wypełnienia i braku pustych przestrzeni, co się często zdarza w przypadku pianki. Przy piance nie masz absolutnie żadnej pewności, czy rozprężyła się po całej powierzchni. Mało tego - pianka po rozprężeniu posiada znaczne pory i to nieregularnie porozmieszczane, czyli masz pokrycie przyklejone byle jak. Mogłeś też zastosować żywicę epoksydową zagęszczoną krzemionką lub talkiem, aby nie wsiąkała w balsę. Szkoda, że wcześniej nie zapytałeś, czego użyć do klejenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Krzysztof kleiłeś kiedyś coś,cokolwiek na piankę?. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 owszem, dlatego też mając na uwadze moje doświadczenia twierdzę, że nie nadaje się ona do klejenia pokrycia w modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 No niestety mamy podzielone zdania Owszem masz racje ze mam mniejszą kontrole przy piance ale to nabyłem z doswiadczeniem to nie pierwsze takie skrzydło klejone na pianke i nie tylko ja tak kleje bo znam osoby które tez tego uzywaja.... tak ze to wszystko kwestia doswiadczenia Pianka jest tak zamo dobra jak Soudal D4 albo żywica przy czym jest z tego wszystkiego najlżejsza najtansza i najszybciej schnie jedynym minusem jest czas pracy niestety jest kródki Nie wiem czy próbowałes odrywac poszycie klejone na wyżej wymienione kleje ja robiłem takie próby wieloktrotnie i po oderwaniu moim zdaniem wszystkie trzy trzymaja tak samo i tak samo wygladaja... popatrz na fotke poniżej Czy uważasz ze to jest zle przyklejone ?? ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMEK.CEKALA Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Ja również kleiłem i to dość dużo,może nie używałem pianki do modelarstwa,ale z mojego doświadczenia wiem że cienkie spoiny z pianki są idealnie wypełnione i nie ma w nich żadnych pustych powietrznych bąbli,takie bąble w piance powstają przy grubych wypełnieniach a na styk połączenie jest idealne i bardzo elastyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Może po kródce opisze jak to robie A wiec tak smaruje pianką cały płat "cienke kreski" jedna przy drugiej potem przykładam dopasowane wczesniej poszycie dociskam podnosze i puste miejsca pokrywam pianka jeszcze raz zeby nie było jak Krzysztof napisał "pustych przestrzeni" wtedy jestem pewny ze wszystko bedzie sklejone na 99% oczywiscie uzywamy pianek na pistolet dobrej firmy takiej jak FISCHER albo TYTAN nisko prężnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Skoro znalazłeś sposób na klejenie pianką i wychodzi dobrze, to ok. Nie zmienia to jednak mojego podejścia do kwestii użycia pianki jako spoiwa przy oklejaniu rdzeni styropianowych balsą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baziu123 Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 W pracy kładziemy stopnie dębowe na goły beton po 30 minutach jak by trzeba było oderwać to tylko łom i piłka do wycinania, a jak nie ma dojścia to pozostaje płacz.Osobiście bam bym się tutaj o nierównomierne rozprężanie pianki i powstanie dolin i pagórków ale jak kolega ma już doświadczenie to dlaczego nie. Model BYDLE jak go widzę to odechciewa mi się robić mojego malutkiego mustanga... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 Model BYDLE jak go widzę to odechciewa mi się robić mojego malutkiego mustanga... A ja bym chetnie zbudował cos małego bo po woli tracę cierpliwosc do tego "bydlaka" w małym modelu po kilku dniach widac efekty pracy a po miesiącu widac koniec tu niestety po kilku dniach pracy nic nie widac.... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej nowicki Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Witam na pewno tak tylko piszesz duże to jest to nic nie jest w stanie zapewnić takiej adreneraliny jak pierwszy lot giganta w którego włożyło się tyle starań i pracy ja miewam podobne myśli lecz czasem odpuszczam odpoczywam od tematu i ponownie sprawia mi top przyjemność pozdrawiam andrzej przepraszam za błędy w tekście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 To żeby nie było że sie nic nie dzieje jedna na razie jedna fotka Pozdrawiam obserwujących temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
balcerseb88 Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Dzięki za wstawienie schematu można go nieco przerobić i puścić jedną szyne zasilającą na ogon i od niej rozgałęzić zasilanie na poszczególne serwa ja tak uczyniłem w rwd5 . W mojej piątce mam dwa niezależne pakiety zasilające serwa i odbiornik . Bardzo ważnym elementem na którym nie można oszczędzać jest włącznik instalacji ten z pozoru prosty element jeżeli zawiedzie załatwi nam model na amen. Ja stosuje włącznik mechaniczny solidnej budowy wprawdzie nie modelarski ale zdaje w 100% rade przetestowałem również włącznik wysokopradowy firmy robbe-futaba ma dwa niezależne wejścia na pakiety oraz dwa niezalezne wyjscia do odbiornika jest on tak zrobiony że w przypadku jeżeli zawiedzie elektronika pozostaje mechaniczne połączenie oraz w przypadku uszkodzenia jednego pakietu działa nadal drugi . Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zasilanie dwoma niezależnymi pakietami które są zabezpieczone diodami prostowniczymi najprostsze i najpewniejsze rozwiazanie stosował je i opisał jak podłączyć ŚP.p Jerzyk z OSTROWA W rc przeglądzie modelarskim przy okazji opisu budowy swojego paiperka giganta. Andrzej mógł byś podpowiedzieć jakie diody prostownicze konkretnie kupic do takiego układu ?? No i był bym wdzieczny gdybys pochwalił sie jakie wyłączniki stosujesz do modeli bo te typowo modelarskie sa dość drogie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi