Andy. Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Ok dzięki za info! Kupiłem Climapor w Castoramie (dwa arkusze na próbę - sprzedają na sztuki, wyszło po 7,20 zł za 1 arkusz). Co do wagi wyszło mi ciut więcej - bo 1 arkusz ważył 102 gr czyli 204 gr na 1m2... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 14 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Cezar zmienił kolor pianki. Teraz jest jasno szary. Zmiana polega na tym, że jest mniej pianki w piance i jeden arkusz waży 75gram zamiast 85 jak wcześniejszy ciemno-szary. Robi się taka bida jak z zielonym arbitonem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Planuję budowę modelu z depronu i jestem na etapie "planowania potrzeby materiałowej" (że tak sobie zapożyczę ładne nazewnictwo z logistyki ) i trafiłem na 2 oferty: 1.http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/MATERIALY-DO-BUDOWY-MODELI/Plyty-EPP-depronowe-mosiezne-i-miedziane/Plyty-piankowe/GP-Pro-Formance-Foam-115x47x3mm-2.html 2.http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p4570,depron-3-mm-2-szt-1200x400-mm-bialy I pytanie z mojej strony: Jaka jest różnica pomiędzy tymi dwoma piankami, czy tylko cena czy coś jeszcze ? w modele sklep arkusz 1194x292mm kosztuje 11zł 1 arkusz a w modelarni 2 arkusze 1200x400mm za 12 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Pozycje A i C w tabelce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Spieszę donieść, iż w dniu dzisiejszym udało mi się zakupić w CASTORAMIE paczkę 5 mm obustronnie gładkiego depronu w kolorze jasnoszarym. Chyba jakowyś nowy wyrób. Cena 26 zł za paczkę , czyli 10 arkuszy. http://motylasty.blogspot.com/2015/01/depron-jaki-i-gdzie.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 A z twojego dużego doświadczenia jak oceniasz ten nowy depron ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 On jest naprawdę gładki z obu stron? Bo ja kupowałem taki i z jednej strony nie jest gładki? Są takie jakby odciski od maszyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikolaj.waw Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2015 Ten cezar jest gładki z obu stron ( ja mam ten 3mm). Ta cena 26 za 10 sztuk to troche drogo, w mrówce jest po 13 zł za 10 szt a ha i jeszcze są 5,5 mm i 5mm i chyba 6 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Mikołaj po co Ci cała paczka.W Castoramie sprzedają też na sztuki a np. w OBI niestety nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Cezar 5mm, który widziałem bodaj w Praktikerze, był jednostronnie rowkowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hincek Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Cezara używam, ale w wersji 5,5mm i mam co do niego mieszane uczucia. Jest z jednej strony gładki i mocno błyszczący, z drugiej matowy i prawie gładki gdyż ma delikatne odciśnięcia od maszyny. Co ciekawe dobrze się wygina, ale tylko w jedną stronę dlatego stosuję go jako górne pokrycie skrzydeł. Nie nadaje się jako podstawowy budulec piankolotów bo jest zbyt miękki i model nie jest w stanie zachować sztywności, w pewnym sensie przypomina papier. Jestem ciekaw czy wersja 5mm jest lepsza. BTW czy ktoś kojarzy, czy można jeszcze dostać jasnoniebieskie podkłady 6mm, obustronnie gładkie, lekko błyszczące z jednej strony, które były na rynku jakieś 5-6 lat temu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Podkłady Cezara znam z kilku źródeł opisywane jako sztywne, mocne, dobrze się obrabiające i szlifujące w porównaniu z Climaporami, Arbitronami, itp:). Czyżby coś się zmieniło, czy mają kilka rodzajów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hincek Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Ciekawe, dla mnie Climapor 7mm jest obecnie nr 1 Totalne przeciwieństwo Cezara - jest sztywny, bardzo dobrze się obrabia, szlifuje itp. Wszystkie modele, które z niego zbudowałem, mimo wielu kretów i napraw, nadal latają. Z Cezara po jednym krecie szedł w kibel bo tego nie dało się już skleić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Nie wykluczone, że coś się zmieniło. Byłoby to nie pierwszy raz, już były sygnały, że właściwości znanych na rynku materiałów się nieco zmieniają. Wniosek, że trzeba sprawdzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Wyciągnąłem z kąta podkłady szarego cezara 5,5mm i po rocznym leżakowaniu zrobiły się strasznie wiotkie. Tak więc pytanie, co nowego na rynku, jest coś interesującego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Ja ciągle korzystam z pierwszej paczki zielonych podkładów Arbitron, 3mm i 5mm. Bez zmian. Ciągle sztywny W Radomiu do kupienia w Comforcie, ale nie wiem, czy będzie się identycznie starzał co ten mój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaspian Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 No ja też mam zielone Arbitrona i po ponad roku nie ma żadnej różnicy. Były wystawione na światło - ale za szybą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 U mnie już ponad 3 lata w służbie. Stały w cieniu, ale wygląda na to, że niezasłużenie;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Szarpnąłem się i kupiłem paczkę Climapora na próbę - 50zł za 8 arkuszy. Niby dużo, niby nie dużo.Uaktualniłem tabelę. Pierwsze wrażenia: grube, w porównaniu z cezarem 5,5 szok, dość sztywne, mam kawałek jeszcze oryginalnego depronu graupnera i moge powiedzieć, że prawie takie same sztywne są. Graupner oczywiście sztywniejszy i do tego ma 6mm a nie 7 jak Climapor. Z jednej strony jest pokryta białą farbą o lekko chropowatej powierzchni, zapewne podkład do malowania bo to pianka ociepleniowa na ścianę. Można ją zeszlifować papierem ściernym. Wygina się w obie strony tak samo. Acha, nie ma rowków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Dawno mnie tu nie było. Od ostatniego czasu buduje model tylko z białego modelarskiego depronu czy też extruporu, gdyz taką znalazłem naklejkę na nim lub climaporem 7mm Dostałem informacje o piance, którą używa Flite test, tą z brązowym papierem. Okazuje się, że po ściągnięciu papieru odpowiada ona zwykłemu depronowi. Dodaje tabelę dla porównania, jakby ktoś szukał czegoś na konwersję. W tabeli są podkłady pod panele, bo mam ich jeszcze trochę, nie mają rowków, a takie nagniecenia tylko, ale i tak ich staram się nie używać z uwagi na kiepskie właściwości modelarskie. Albo sa kruche i se łamia od razu po wygięciu, albo nie mają wcale sztywności i nie nadają sie na skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi