vaderjk Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Oj kurcze ale pech ... taki piekny model.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommat_82 Opublikowano 15 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Marcin gdzie znajduje się te piękne miejsce w którym odbył się tragiczny lot ? Powodzenia w odbudodowie, świetny model Ci wyszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 15 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2013 Na Podgórzu przy ul. Andersa. To część poligonu wojskowego, ale ogólnodostępna. W tym roku ktoś zaczął się w końcu opiekować tym terenem i część trawy jest ładnie wykoszona, do tego sporo dość gładkiego betonu. N52*59'14'' E18*35'55'' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommat_82 Opublikowano 16 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2013 Wielkie dzięki za info, przeprowadzam powoli swój "park maszynowy" z Inowrocławia do Torunia i takiego miejsca właśnie szukałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 17 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2013 Śledziłem wątek od początku, to była piękna robota. Szczere kondolencje Fajnie, że się nie poddajesz, czekamy na więcej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 18 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2013 Marcinie, zrobiłem pomiary w locie i możesz spokojnie używać regulatorów 50A na pełnej przepustnicy. Maksymalny prąd w locie miałem 52A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Współczuję, taka piękna robota. Popatrzyłem na film i wydaje mi się że całkowicie zabrakło ciągu, wyrzut pierwsza klasa, a model nie bardzo chciał lecieć. Z moich doświadczeń ze stingerem (turbina 64mm, latał na 3s, ważył koło - nie pamętam dokładnie 600g) wyrzucałem za grzbiet lewą ręką, a więc i sposób wyrzutu i słabsza ręka nie gwarantowały nadmiernej siły, mimo to przy wyrzucie pod kątem około 20-30 stopni na 75-90% gazu model szedł w górę, co prawda najpierw wykonywał niewielkie zniżenie, ale wraz z rozpędzaniem się szedł ostro w górę, a bynajmniej nie był to model z nadmiarem ciągu - przy manewrach pionowych musiałem go troszkę rozpędzić. Co do regulatorów, zwłaszcza w edf-ach to jednak trzymałbym się zasady by były trochę na zapas, a nie na styk. Trzymam kciuki za odbudowę i ponowny oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2013 Co do regulatorów, zwłaszcza w edf-ach to jednak trzymałbym się zasady by były trochę na zapas, a nie na styk. Też mam taką zasadę. Zasugerowałem Marcinowi, że może zdjąć ograniczenie na przepustnicy (obawiał się właśnie o regulatory). Do oblotu na pewno się przyda, bo zauważyłem,że "najlepiej ciągnie" właśnie między 80% a 100% gazu. Niestety jak widać dane HK są lekko mówiąc, zbyt optymistyczne co do poboru prądu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 26 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2013 Model prawie odbudowany. Muszę jeszcze okleić i pomalować, ale chyba tylko podkładem, bo postanowiłem potraktować go jako egzemplarz doświadczalny. Po dokładnych oględzinach okazało się, że jedna z turbinek kręci się tylko na połowę mocy. Sprawdziłem silnik i znalazłem powód - uszkodzone jedno uzwojenie. Nie wiem czy jest to skutek wypadku, czy może jego przyczyna? Mniejsza z tym. Wcześniej pisałem, że pojedyncza turbina ma ciąg prawie 1kg, tym czasem po zamontowaniu w modelu z dwóch napędów uzyskałem niewiele ponad 1400g. Odciąłem "trochę" tu i tam w celu powiększenia powierzchni tuneli dolotowych Mam nadzieję, że po tym zabiegu zyskam chociaż 200g ciągu, chociaż sama konstrukcja mogła trochę ucierpieć. Wyciąłem wszystkie wręgi w środkowej części kadłuba, ale dodałem dodatkowe dźwigary węglowe.Zdjęcie powyżej robione przed wklejaniem wzmocnień, więc ich nie widać . Dzięki Robercie za test z loggerem, przy okazji zrobiłem miejsce na regle trochę głębiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2013 Okleiłem skubańca i powoli zaczyna przypominać model z przed kraksy W sumie naprawa zajęła 7 godzin. Powiększyłem tunele dolotowe i odchudziłem go o 80g. W przyszłym tygodniu jak znajdę chwilkę, to zamontuję turbiny i zmierzę ciąg.Mam nadzieję, że choć trochę wzrośnie. Poza tym zwiększę wychylenia sterów i przesunę CG o 10 mm do tyłu. Jak teraz nie poleci, to założę te turbiny do delty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 26 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Hej MArcinie Dzieje się coś od ostatniego posta? Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2013 Totalny brak weny... . Mam wolne do 7-go stycznia, więc może coś drgnie w temacie jeśli żona nie znajdzie mi innego zajęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Marcin, robię własnie miga 29 od JePe Jets. Nie moge znaleźć nigdzie plików grafik na stateczniki i logo kościuszkowskie w takiej rozdzielczości aby pasowały do wydruku. Mógłbys wspomóc? Widzę, że na twoim jest piękne logo Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 22 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Cześć Piotrek. Jeśli chodzi Ci o podobizny Fericia na stateczniki do 111, to mam tylko takie jak zamieściłem w poście #32. Natomiast logo Kościuszkowskie na grzbiecie maskowałem taśmą i malowałem aerografem, wzorując się na grafikach zamieszczonych w internecie, tak więc niewiele mogę Ci pomóc niestety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KuTeR Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 sorry, ale czym Ty kleisz tą piankę ze soba ? Soudal 66a? poliuratenowy jak dobrze pamiętam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelizor Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Tak, dokładnie ten Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi