Skocz do zawartości

JASTROWIE - Nasze Latanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedzielne latanie przebiegło w idealnych warunkach – pełne słońce, lekki wiatr i doskonała atmosfera.

W końcu udało mi się oblatać Tommy jr. od Multiplexa  – model zachowuje się bardzo stabilnie, a lot przebiegł bez żadnych niespodzianek.

Gościliśmy także po raz pierwszy kolegę Pawła, który przygotował kilka ciekawych ujęć z powietrza – film poniżej.

Paweł również przekazuje pozdrowienia dla pana Adama!

1.jpg

2.jpg

3.jpg

• Dzięki 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Racja, dni juz bardzo krótkie teraz, i pogoda niezbyt... Jak się trafi taki ładny dzionek i jest możliwość to trzeba korzystać, jak najbardziej.

Więcej czasu za to można posiedzieć w modelarni. Jest czas przeglądnąć sprzęt, a może jakieś nowe projekty...?

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wielki szacunek za propagację wśród młodzieży pożytecznych wartości, że dzięki Wam malolaty poznają, że świat ma do zaoferowania wiele innych atrakcyjnych namacalnych możliwości, a nie tylko multimedia... !!

• Dzięki 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cały rok, termin do wyboru 🙂

Dzisiaj przy pieknej pogodzie polataliśmy z kol. Julkiem. Julek szybowcem i tutaj wydarzyła się ciekawa historia. Julek krążył wspólnie z parą... orłów.

Podłuższej chwili jeden z nich zaczął zbliżać się do modelu i przeprowdził trzykrotny atak tuląc skrzydła i wystawiając szpony. Zgrabnymi unikami Julek nie dał się zaskoczyć.

Czwarty atak to już był sprowokowany przez Julka. Poleciał szybowcem za orłami i musiał się salwować ucieczką do ziemi. Ten atak był najgroźniejszy.

Próbowałem zrobić zdjęcia ale mój aparat foto bez wizjera-celownika nie nadaje się do takich akcji.

Ja przeprowadziłem próby kołowania i oblot nowego modelu Low Wing Trainer, silnik NGH 9 pro. Pierwszy lot był trudny, model wyważony wg instrukcji zadzierał mocno i walił się na skrzdła.

Po zdjeciu z ogona 45g ołowiu, model nadal zadzierał ale już nie tak mocno. przy podejściu do lądowania model zachowuje się poprawnie.

Wniosek : poprawić skłon i wykłon silnika.

Edytowane przez ahaweto
Dodany nowy wpis.
  • Lubię to 2
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Polataliśmy.

Dzięki wszystkim i Tobie Adamie za dzisiejsze loty w miłym gronie. Pomimo dużych porywów wiatru zrobiliśmy po kilka lotów.

Były szybowce, pianki, Extry i paralotnie.

Adam zabrał dwa nowe modele skrzętnie szykowane do dzisiejszego oblotu. Jeden z nich nawiązywał do złotej ery modelarstwa - Boomerang 2 . Klasyczny górnopłat napędzany silnikiem żarowym ASP 4T o znacznej pojemności ..🙂

IMG_20260412_183633.jpg

• Lubię to 3
Opublikowano

Wczoraj wybralismy sę na loty i pogoda nas trochę zaskoczyła. Silny i porywisty wiatr z kierunku południowo-wschodniego (po przekątnej do pasa) na początku pozwolił na loty "szybkimi" szybowcami i "krzyżakiem" pianką.

samb12_04_26.jpg.2227aa44f0ed8d5f8595964ee52fe595.jpg

samb12_04_261.jpg.ad13592728b41bb0d430c8b2f60c1e8f.jpg

Ale Darek i Julek przywieźli swoje "miękkie skrzydła" i rozpoczęli próby. Na górce niestety nieudane. Zawirowania od tego zakrzaczonego dawnego siedliska i wielkiej lipy nie pozwoliły nawet na prawidłowe rozwiniecie skrzydła.

Dopiero zmaiana skrzydła na mniejsze oraz miejsca na teren bardziej otwarty pozwoliła na przeżycie krótkiej lotniczej przygody.

samb12_04_262.jpg.c7191e9a77c00179aa71fe5f012f7768.jpg

samb12_04_263.jpg.e6284337f539e34c87ea5f3069a44cd1.jpg

samb12_04_264.jpg.c6eec561c7b9e5fdf2ce7bc539fb91c4.jpg

Niestey moje lotnisko nie ma na wyposażeniu wyciągarki ani nawet liny i obaj "lotnicy" musieli zamiennie występować w roli "pchacza".

samb12_04_255.jpg.b70a78cf75374f00732f33f8737e7937.jpg

samb12_04_266.jpg.d6f6eb2b15397870f69b96556464204e.jpg

Patrząc na zadowolone miny lotników, Wyobrażam sobie że podobną radość musieli odczuwać pionierzy lotnictwa którzy od takich krótkich "podskoków" rozpoczynali erę podboju powietrza 🙂

samb12_04_267.jpg.83ffd06e5a3b4d6282c151a43b3fcf32.jpg

Po 18- nastej wiatr na tyle zelżał że że oblatałem swoje dwa modele. Jeden model po zwiększeniu skłonu i wyklonu już "lata za ręką".

Drugi (Boomerang) wymaga jeszcze takiej samej regulacji.

• Lubię to 4
Opublikowano

Adam, czy dopuszczenie do lotów i certyfikacja  na tym lotnisku uwzględnia "loty" paralotnią ? hehe 🤣

Fajnie było, niech tylko pogoda się poprawi 🙂

• Lubię to 1
Opublikowano

Znajomy ma zięcia który ma prywatny śmiglowiec, i jakieś pięć lat temu spytał mnie czy mógłby wylądować u mnie. Ja nie widzialem przeciwwskazań ale ostatecznie wybrali wybrali miejski stadion.

Trochę mnie to "ubodło" bo to byłaby super promocja dla lotniska ale potem przy procentach żartowaliśmy że to wszystko przez brak homologacji na śmigłowce 🙂

Na paralotnię certyfikat już jest ! Lotnisko dostało go na podstawie  waszych czynów dokonanych 🙂

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.