Grzesiek125 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Po drobnych naprawach nowego Pioniera, dzisiaj z Tadeuszem na chwile wybraliśmy się polatać .Trochę wiało ale mimo to model bardzo fajnie się spisywał w powietrzu, niestety oświetlenia które było dodatkowo zamontowane za bardzo nie było widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 No to nie Boeing ale zawsze można jakiś mały halogenik zamontować a tak na poważnie: model ładny ( bo nowy ) i ładnie lata a oświetlenie dobre. Tylko za jasno chyba jeszcze było Gratuluje Grzegorzu nowego nabytku w hangarze i mam nadzieje że bedziesz z niego zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 A Tadek szykuje nowy model na nowy sezon. Motoszybowiec z ciekawym napędem, zainstalowanym w wysuwanej wieżyczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) A no tak model motoszybowca DG-1000 z HYPE od " Ikara" model ładny ( to moje obiektywne zdanie ) ale jeszcze troche pracy przy nim zostało. Najważniejsze że wszystko działa tak jak należy. Nakład pracy generalnie polega na złożeniu/uporządkowaniu ( bądź wprowadzeniu delikatnych poprawek których dokonałem po wstępnym złożeniu modelu ) wszystkiego w środku, regulacja, no i jakieś tam ozdoby Może kilka danych na temat modelu: Motoszybowiec firmy Hype. Napędzany silnikiem bezszczotkowym ( no name ) ze śmigłem 7x5. Przewidywany pakiet ( i zarazem dedykowany ) to 1300 mAh. Serwa " who knows ". Regiel to samo Model z napędem elektrycznym w postaci wysuwanej wieżyczki. Rozpiętość to 2010 mm. Długość 970 mm. Powierzchnia skrzydła: 22,5 dm ². ( przypuszczalna ) Waga: ok. 750 g. Skala modelu ok.: 1 : 9.9 Model dostępny tutaj Polecam! Prace postępują delikatnie do przodu Oczywiście nie był bym sobą jak bym nie dodał do modelu czegoś od siebie Natomiast poprawki jakich dokonałem w tym modelu ( narazie ) to unieruchomienie płatów głównych. O ile od strony natarcia ( przy kadłubie ) skrzydła trzymają się prawidłowo czyli bardzo mocno ( łącznik dźwigarów ) to przy spływie płata występuje delikatny luz ( skrzydła rozchodzą się około 0,5 cm ) siedziałem, myślałem aż w końcu usiadłem i zrobiłem. Rozwiązanie może nie zbyt estetyczne ale działa i zdaje egzamin cdn.. No ja szykuje ale Kolega Adam to już się nie pochwali nowym modelem na nowy sezon? w modelarni powstaje bardzo ładny Jet Multiplexa Edytowane 22 Stycznia 2014 przez Volleyboy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 4 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Witam troche lipa że post pod postem ale jak zimno to się mało lata i za wiele się nie dzieje Pogoda dzisiaj dopisała więc wspólnie z Grzegorzem wybraliśmy się na skromne zimowe latanie z uwagi na to że teraz mało latamy to troche więcej zdjęć się zrobiło Oblatałem dzisiaj mój nowy nabytek o którym to mowa w poście wyżej Najpierw próba szybowania zakończona sukcesem SC dobrany idealnie I na silniku Grzegorz najpierw przewietrzył swojego Pioneera.. a na koniec latania powędrowało skrzydełko ( próba lądowania na księżycu ) Szkoda tylko że zabrakło naszego Kolegi Adama Pozdrawiam. Tadek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 Nadrobimy. Gratuluję oblotu. Pogoda dopisała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek125 Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Dzisiaj pogoda znowu dopisała i w tym samym składzie co ostatnio z tymi samymi modelami znowu wybraliśmy sie polatać w to samo miejsce . Nowy był zlin stary pilot, nie nie ma co ukrywać model też stary Było też skrzydełko w zasadzie jest zawsze Tadek latał tez swoim nowym/starym szybowcem i wtedy przestał sie odzywać, reagować na bodźce zewnętrzne pełne skupienie na Twarzy w pewnym momencie zastanawiałem się czy on oby na pewno skupił się na lataniu a nie na czym innym tak czy inaczej wolałem nie podchodzić nie przeszkadzać :) Ja też swoim polatałem 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Dzisiaj udało się Nam troche polatać A tu małe nagranie niby 720 ale jak nie ma światła to nic nie poradzimy http://www.youtube.com/watch?v=q62JRbf396s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 Mały brelok lepiej nagrywa niż moja kamera która też obiecywała 720 HD Polataliśmy chociaż już było późne popołudnie. Mój nowy model, Twister odbył drugi lot po oblocie. Po zmianie ustawień timingu w regulatorze, lata całkiem fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Witam, jechałem w weekend przez Jastrowie ( do Słupska), rozgladalem się ale nie widziałem Waszych lotów... Adam ten film to z twistera? Moj twister przechodzi powoli acz gruntowna modernizacje - nowy naped, mechanizacja skrzydla.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Film był robiony z pokładu modelu motoszybowca DG-1000. Pilotował Tadek. Latamy spory kawałek od drogi nr 11 Jarek, swojego Twistera opiszę w Twoim temacie. Twoja gruntowna modernizacja Twistera wzbudziła ogromną ciekawość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 No tak, mogłem sie więc rozglądac do woli Mój twister ma juz sporo lat(kupiony w 2006) nawet zastanawiałem sie czy po tym czasie materiał z którego został wykonany nie skruszał zanadto. Okazało sie, że jest nadal w niezłej kondycji. Modernizację wymusiło nieudane lądowanie(film gdzieś był). Pare elementów rozleciało sie bo drzewo (brzoza ) okazało sie nieco twardsze niz model... W pierwszej wersji miał iśc do śmietnika, ale troche mi było szkoda bo fajnie latał. Lotki zostały skrócone i dodałem z kawałków elaporu co pozostał po elektro juniorze - klapy, kabina równiez dostała strzał od gałęzi wiec wyciałem powierzchnie imitującą oszklenie i zamierzam dorobic owiewkw z PET-a + jakies popiersie pilota, wreszcie napęd został zmieniony na 10 -cio łopatkowy pędzony MEGĄ. Myslałem jeszcze o podwoziu, ale trudno znalezc miejsce w cienkim profilu skrzydła.Całosc zakonczy malowanie... Wszystko opisze w swoim temacie + fotki i film z lotu starego-nowego twistera, tylko ten czas..., kiedy ja to skończę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Gdyby ktoś, jesienią ub. roku powiedział mi, że zimą pod koniec miesiąca lutego będziemy latali przy pięknej słonecznej pogodzie w temperaturze plus osiem stopni - uznałbym go za wariata. Rzeczywistość pokazała, że jest to możliwe Latamy. Mój Twin Star podczas startu przeżył atak kamikadze Stracił połowę lewej lotki i o dziwo nadal prawidłowo latał. Wylatałem cały pakiet. Świetny model. Japoniec stracił śmigło i zgubił kabinkę. Naprawa będzie prosta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Zamieszczam kilka fotek z dzisiaj jak zwykle mało światła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 To nasze nowe miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek125 Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Dzisiaj wybraliśmy się trochę polatać latanie zaczęliśmy w Brzeźnicy (stadion) a z przyczyn od nas nie zależnych ( mecz piłkarski pierwszej ligi ) musieliśmy się przenieś z powrotem do Jastrowia . Pogoda do latania była rewelacyjna . Ja oblatałem swój nowy model Tadek latał swoim pionierem A Pan Adam całą resztą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Pogoda była wyśmienita. Duże wyrazy uznania dla Agnieszki która uraczyła nas dobrą wyżerką. Niestety musieliśmy zmienić miejsce. Jak odjeżdżaliśmy gospodarze przegrywali 1:0. Nowe miejsce najlepiej (na razie) nadaje się dla modeli bez podwozia. Moja Florida startując z kół zachowywała się jak kosiarka, ścinając ubiegłoroczne badyle. Na szczęście obeszło się bez kraksy i dziur w pokryciu. Nawet Agnieszka spróbowała swoich sił w sterowaniu Pionierem. Obserwowaliśmy to wspólnie z Tadkiem, kątem oka pilotując nasze modele. Dlatego nie ma zdjęcia z tego bezprecedensowego wydarzenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Z uwagi że pogoda ostatnio nie dopisuje, postanowiłem sprawdzić sobie swoją wiedze którą nabyłem dotychczas i z materiałów ogólno dostępnych zasiadłem i z głowy zrobiłem coś takiego Materiały to: kawałek styropianu na pseudo kadłub, rurka "amelinowa" na belke ogonową, troche podkładów pod panele, jakaś listewka sosnowa 3x5, troche taśmy pakowej no i klej Wyszło jak wyszło. Za pięknie nie wygląda ale odziwo lata nakład roboczo-godzin szacuje na max 6 W środku jest Emax CF2822, śmigło 8x4, jakiś regiel 30 A i 3 serwa 9 gramowe. Profil skrzydła jak widać to KMF3. Cóż wiecej.. A jeszcze waga Z pakietem 1300 mAh wychodzi w granicach 550 g. Więc do lekkich nie należy ale nie było takich założeń więc się nie przejmuje Założeniem głównym było tylko to żeby sprawdzić ile wiem i czy poleci. Założenia zostały spełnione więc jestem zadowolony Dzisiaj mimo tej pogody zrobiłem drobny oblot Lata. Foto relacji nie ma bo aparat za słaby nic nie widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matrik123 Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Z ciekawości, jak to szybuje. W ogóle jakoś szybuje ? ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volleyboy Opublikowano 19 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Jak tylko pogoda pozwoli zaspokoić własną ciekawość co do szybowania, poprawności lotu itp to napewno postaram się zaspokoić Twoja ciekawość Wytapatane z mojego GT-S5830 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi