Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapadajace sie przyciski - fakt w locie niewiele to zmienia - jakos bez pomyslunku to napisalem :)

Ale wypad na lotnisko moze zablokowac...

Tak czy siak, biorac pod uwage sposob w jaki se te guziki zamontowane, warto przy okazji podkleic... Bo ich zapadniecie to w wielu przypadkach niestety tylko kwestia czasu...

Opublikowano

A sprawdziłeś KONFIGURATOR w ComapnionTX ???

Nie sprawdzałem, zaraz jeszcze sprawdzę kilka ustawień od wujka bo różnią się trochę od tych co sobie sam postawiłem.

note3

Opublikowano

Problem rozwiązany ☺ w ustawieniach apki miałem w innej kolejności kanały. A potem dodałem po linijce do sw+SK na +100 a w drugiej sk+św na-100 i wszystko działa super jeszcze tylko oblatanie zostaje ☺ trochę strach ale zawsze musi być ten 1 raz.

note3

Opublikowano

Koledzy czy warto wymieniać oryginalna antenę w taranisie na jakąś inną dokręcaną, jak tak to jaką byście polecili ?

note3

Opublikowano

Robiłem test stockowej konfiguracji, gdzie model leżał na balkonie na pierwszym piętrze a ja wędrowałem polami do momentu zaniku RSSI w apce. Udało się 1.5 km w lini prostej, ale było po drodze kilka drzewek i wysokich krzaków. 1.5 jednak mnie w pełni zadowala bo to ze 3 razy więcej niż widoczność modelu pozwalająca na jego prawidłowe sterowanie.

Opublikowano

Robiłem test stockowej konfiguracji, gdzie model leżał na balkonie na pierwszym piętrze a ja wędrowałem polami do momentu zaniku RSSI w apce. Udało się 1.5 km w lini prostej, ale było po drodze kilka drzewek i wysokich krzaków. 1.5 jednak mnie w pełni zadowala bo to ze 3 razy więcej niż widoczność modelu pozwalająca na jego prawidłowe sterowanie.

Czy to był odbiornik z telemetrią czy bez. Gdy latam z odbiornikiem z telemetrią to po 100-150m radio informuje o zaniku telemetrii RSSI, gdy jeszcze dalej poleci to alarmuje o krytycznym zasięgu. Na odbiornikach bez telemetrii latam daleko jak widzę i żadnych problemów. Antenki na zewnątrz, pod kątem różne próby i nic nie pomaga.

Opublikowano

Sprawdź jak masz ustawione alarmy RSSI, o anteny nawet nie pytam. Odbiorniki bez telemetrii mają większy zasięg, oczywiście nie mówię o jakichś prostych 4 kanałówkach.

Opublikowano

Alarmy RSSI ustawione na 45 i 42. Zanikiem telemetrii się nie przejmuję, gorzej jak radyjko krzyczy krytyczny zasięg odbiornika. Czy podłączę odbiornik D8R-IIplus albo X8R to samo mały zasięg. To że z telemetrią mają słaby zasięg to już się dowiedziałem, ale żeby aż taka była różnica? Czy w Taranisie  można ustawiać alarmy zaniku łączności z odbiornikiem tak jak jest z RSSI? Też myślę może zmienić antenę nadawczą. 

Opublikowano

To ja na razie zostawię sobie stokową antenę, bo na razie nie mam co marzyć o fpv bo żona by mnie pod most wysłała z nowym modelem

Opublikowano

Według mnie coś jest skopane w ostatniej aktualizacji. Nie pamiętam jaka wersja i nie mogę tego teraz sprawdzić bo Taranis w Polsce, ale po flashowaniu apki non-stop mi wrzeszczy o alarmach RSSI. To słaby, to krytyczny a zaraz mi zaczyna jeszcze pikać wysokimi tonami czego przed flashowaniem nie było. Szczerze mówiąc olewam to i wyłączyłem alarmy RSSI, żeby się nie stresować w trakcie lotu zbyt dużą ilością informacji ;)

Opublikowano

No idfx, zapodałeś teraz niezłego niusa. Jest gdzieś opisana ta przypadłość? Taka informacja ma istotne znaczenie (przynajmniej dla mnie), więc będę wdzięczny za wszelkie info.

Opublikowano

Nie wiem i nie szukałem, piszę wyłącznie to co sam zauważyłem :) Używam Taranisa od początku jego istnienia i pierwszych wersji softu i widzę wyraźną zmianę na niekorzyść jeśli chodzi o temat jaki poruszamy ;)

Opublikowano

odradzam .. odradzam też upgreade odbiornika, akurat to pracuje w takim zestawieniu obecnie u mnie i szukam, czy to odbiornik czy aparatura świruje.

EDIT:

Mam kilka odbiorników X8R. Dziś dotarły. Gdyby ktoś potrzebował to 25go przywożę do PRLu.

Opublikowano

Ciekawe, ciekawe. A myślałem że tylko ja mam taki słaby zasięg :D  Nikt nawet nie wspomniał nigdzie, że mu zasięg siadł po aktualizacji a teoretycznie jest to możliwe - ciekawe co na to jpd?

Szkoda że mam model w naprawie, bo sprawdził bym z miejsca ten fakt.

Tak na marginesie, robiłem testy zasięgu na zmniejszonej mocy nadajnika (opcja zasięg) odbiornika (x8r) z jednym serwem poza modelem i udało się uzyskać ok 114 m przy wartości RSSI 50, w trybie normalnym i przy tej odległości RSSI dochodziło do 84.

Opublikowano

Tak na prawdę to ten zasięg się nie zmienił tylko wskazania aparatury oszalały jeśli chodzi o RSSI. Latałem grubo poza, gdy już według apki nie miałem zasięgu i nic złego się nie działo. Po upgreadzie wygląda to u mnie tak, że więcej mam sygnałów RSSI (low, critical ) niż z Vario ... Model ledwo po starcie sygnalizuje RSSI critical. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.