pietka Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Koledzy. Potrzebuję rady doświadczonych szybowników. Chcę przerobić szybowiec F3J Pike ne elektryka. Potrzebuje rady w temacie doboru napędu; Silnik ( moc, kv ) i śmigło do niego, ewentualnie regler i bateria. Nie mam doświadczenia a cały pomysł staram się rozpatrzeć na razie teoretycznie. Pike należy do mojego przyjaciela, który sam nie wie jak się do tego zabrać. Nie wiem czy sam pomysł ma sens ale chcę zasięgnąć opinii znających się na temacie kolegów. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
cZyNo Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Poszukaj na czeskich stronach. Z tego co pamietam natknalem sie na kilka takich przeróbek. Mi szkoda by było psuć tak fajny model. Chyba prędzej bym zamówił kadlub do elektryka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Góra Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Pierwszy wynik po wpisaniu zapytania w google: http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1590434 Kilka sprawdzonych przykładów wraz z podanymi wartościami osiągniętego wznoszenia + zdjęcia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cZyNo Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1590434 Hehe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
modelpiotrek Posted August 19, 2013 Share Posted August 19, 2013 Latam Pike Superiorem elektrykiem kadłub mam w wersji elektro ( szybowcowy sprzedałem bo leżał) silnik Mega 22/45/3E aku lipole 4S 3300mAh nanotech regler chyba 70A z HK waga do lotu 2800 lata bajecznie,pięknie czuje termikę zresztą latam nim w zawodach F3E śmigła nie pamietam musze sprawdzić a tu jakiś starszy filmik z lotu https://vimeo.com/22857372 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pietka Posted August 21, 2013 Author Share Posted August 21, 2013 Koledzy, dziękuję za odzew ( Kolego Góra- znam wujka Google, sugestiu paniał , ale wolę pogadać z naszymi kolegami i na naszym forum, Jakoś taki dla swoich milszy jestem ). Ale ad rem: Kolega Zbyszek (właściciel modelu) niedawno wsiąkł w nasze hobby i tak skutecznie, że jako emerytowany wynalazca, ciągle kombinuje co by tu sobie ułatwić latanie jego ukochanymi szybowcami , zwłaszcza jeśli można bez wyciągarki. Po prostu poprzednia jego jotka była elektro a więc wygodna w użyciu, staruszek nie lubi biegać za holem hihi. Niestety wiek nie daje mu manualnych możliwości do realizacji przeróbki i poprosił mnie o pomoc. Szczerze mówiąc, raczej mi się serce kraje kiedy myślę o cięciu Pika i od razu sugerowałem mu nie ingerowanie w ten kadłub. Tym bardziej, że z powodu samej konstrukcji kadłuba będzie trudno upchać tam choćby lipola (rurki na doważenie na wiaterki mocniejsze powodują ogromną ciasnotę, będzie je raczej trudno usunąć w jakiś elegancki sposó. Ale kto wie?!Moim zdaniem powinien jednak kupić gotowy kadłub pod elektro. Ale zobaczymy co będzie. Jak wspomniałem, temat na razie rozpatrujemy czysto teoretycznie, tylko po to, żeby nie zrobić głupoty i ewentualnie nie skaleczyć dobrego modelu. Wasze wskazówki są dla mnie bardzo cenne, dziękuje bardzo za nie. Jak się zdecydujemy to dam znać. Pozdrawiam Piotr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts