Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chciałem zapytać Szanownych Kolegów o model Classic od Reicharda.

http://eshop.reichard.cz/classic.html

Szukałem, pewnie niezbyt dokładnie, jakichś opinii i informacji o tym modelu ale niestety nie ma tego zbyt wiele. Może Ktoś z Was miał ten model albo widział go "na żywo" i zechciałby coś napisać o nim.

Interesuje mnie jak jest wykonany, i oczywiście jak lata. I może coś o wyposażeniu.

Będę bardzo wdzięczny. Z góry dziękuję.

Marek

Opublikowano

Rozumiem, że nikt nie widział tego modelu "na żywo".

Szkoda, bo mam na niego ochotę, ale nie chciałbym kupować go zupełnie w ciemno.

A może zechce Ktoś napisać coś generalnie o wykonaniu modeli Reinchard Modelsport? Szczególnie interesuje mnie jak wykonane są laminatowe kadłuby. Czy to są bardzo delikatne konstrukcje, czy też są w stanie co nieco wybaczyć (nie chodzi mi o kreta ale np. o twardsze lądowanie itp.)

Opublikowano

Sirius, Elipsoid - latają na naszym lotnisku ( latały ) - dobrze wykonane. Wymagają umiejętności i dokładnej regulacji. Kadłuby raczej delikatne ( w porównaniu do Kwarcińskiego lub X-Models ).

Opublikowano

a/ Np. Easy Glider wybacza błedy, modele Reicharda - nie ( korek nie jest trudny do zrobienia )

b/ dokładna ( poprawna ) regulacja ( ustawienia ) pomagają i modele latają BARDZO POPRAWNIE (dokładny środek ciężkości, różnicowość lotek, miks lotki-kierunek itp)

Opublikowano

Nie latałem modelami Reicharda ale byłem 3 razy u nich w Brnie i trochę się ich naoglądałem. Tak jak pisał Jerzy kadłuby są delikatne, niektóre z nich są wzmacniane paseczkami węgla wzdłuż (przeważnie te nowsze białe kadłuby) a niektóre nie (z reguły te starsze żółte). Modele pakowane są w wiotkie kartonowe pudła i daleko im do jakości pakowania p. Kwarcińskiego, X-models, Arthobby i innych krajowych producentów więc mogą się przygnieść jeżeli dostawca nie opakuje modelu dodatkowo w sztywny karton.

Opublikowano

Sirius, Elipsoid - latają na naszym lotnisku ( latały ) - dobrze wykonane. Wymagają umiejętności i dokładnej regulacji. Kadłuby raczej delikatne ( w porównaniu do Kwarcińskiego lub X-Models ).

nie zgadzam się że wymagają umiejętności :P (przynajmniej sirius) ;) latam siriusem na którego szybko przesiadłem się z easy glidera :) przed pierwszym lotem strasznie sie bałem a tu ba model bardzo stabilny i leci jak po sznurku :) umiejętności to trzeba mieć żeby go przeciągnąć :P fakt że kadłub jest delikatny, w miejscu skrzydeł wkleiłem poprzeczke takie se wzmocnienie. Na klapach opada jak listek wiec tu nie ma mowy o twardych lądowaniach :P:D
Opublikowano

Dziękuję za podzielenie się Waszymi opiniami o modelach Riencharda.

Daje mi to jakiś pogląd na sprawę.

"Modele tejże firmy można kupić w Nastiku. Możesz również umówić się z właścicielem sklepu na oglądanie"

Wiem że Nastik handluje tymi modelami i ewentualnie u nich zamierzałem coś zakupić. Ale przemyślę jeszcze sprawę.

Niestety Nastika nie mam za rogiem i nie bardzo mogę, jak podpowiada Kolega Bartek, pójść i zobaczyć je na własne oczy.

Może podpowiecie mi jakąś alternatywę dla Riencharda. Ma to być model (motoszybowiec) do rekreacyjnego polatania, dobrze radzący sobie w termice, rozpiętość ok. 2,5m (musi się mieścić bez problemów do normalnego auta). Usterzenie klasyczne. Fajnie by było, gdyby wyglądał podobnie do rzeczonego Classica Reincharda. No i rzecz bardzo istotna: na zestaw (model bez wyposażenia) mogę przeznaczyć maksimum 800zł.

Opublikowano

Dziękuję za podzielenie się Waszymi opiniami o modelach Riencharda.

Daje mi to jakiś pogląd na sprawę.

"Modele tejże firmy można kupić w Nastiku. Możesz również umówić się z właścicielem sklepu na oglądanie"

Wiem że Nastik handluje tymi modelami i ewentualnie u nich zamierzałem coś zakupić. Ale przemyślę jeszcze sprawę.

Niestety Nastika nie mam za rogiem i nie bardzo mogę, jak podpowiada Kolega Bartek, pójść i zobaczyć je na własne oczy.

Może podpowiecie mi jakąś alternatywę dla Riencharda. Ma to być model (motoszybowiec) do rekreacyjnego polatania, dobrze radzący sobie w termice, rozpiętość ok. 2,5m (musi się mieścić bez problemów do normalnego auta). Usterzenie klasyczne. Fajnie by było, gdyby wyglądał podobnie do rzeczonego Classica Reincharda. No i rzecz bardzo istotna: na zestaw (model bez wyposażenia) mogę przeznaczyć maksimum 800zł.

Może slavia z topmodel.cz http://www.bocianmix.pl/2024,produkt,modele.html

Sam latam tym modelem.Lata on bardzo fajnie i bardzo dobrze radzi sobie w termice.

Opublikowano

Od 2007 roku latam FOX'em produkcji REICHARD , muszę stwierdzić iż jest to dobrze wykonana i dopracowana technicznie konstrukcja . Po tylu latach intensywnego latania to folia dobrze trzyma , nic się nie zwichrzyło jedyne co to tym roku wymieniłem to bowdeny bo stare dostały luzu i ogon wpadał w flatter przy dużych prędkościach. Kumpel z lotniska ma LUNAK'a o rok starszego od mojego FOX'a i tak jak ja chwali te konstrukcje .

Opublikowano

Dziękuję Wszystkim za opinie. Muszę jeszcze przemyśleć sprawę.

Horn3T: orientujesz się może ile to jest to "ciut" które należało by dozbierać do Falcona"?

Opublikowano

Dziękuję Wszystkim za opinie. Muszę jeszcze przemyśleć sprawę.

Horn3T: orientujesz się może ile to jest to "ciut" które należało by dozbierać do Falcona"?

www.kwarcinski.com -> telefon -> negocjacje -> zakup

Opublikowano

Rafał i Blejzyk ale w te modele trzeba więcej włożyć pracy i pieniędzy aby można polatać.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.