Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do zasilania 1s lipol trzeba mieć odpowiednie całe wyposażenie. Droższe serwa są przystosowane i działają w miarę dobrze na takim zasilaniu. Nie mniej nie nazwałbym tego światowym trendem.

Dla mnie dużo pewniej jest używać zasilania 2s. Nawet z dioda obniżająca napięcie do 5 lub 6V.

• Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Obecnie już na żywca. W zeszłym sezonie miałem jeszcze stabilizator napięcia 5V i kondensator ale po paru wypadkach kolegów przestałem to stosować. Zysk jest taki że dzięki telemetrii wiem dokładnie ile mam jeszcze latania plus zyskałem więcej momentu na serwie, skutków ubocznych brak.

Opublikowano

Obecnie już na żywca. W zeszłym sezonie miałem jeszcze stabilizator napięcia 5V i kondensator ale po paru wypadkach kolegów przestałem to stosować. Zysk jest taki że dzięki telemetrii wiem dokładnie ile mam jeszcze latania plus zyskałem więcej momentu na serwie, skutków ubocznych brak.

A ja miałem beca i zawsze wiedziałem jakie mam napięcie na pakiecie. I zero problemów. Raptem banalna kombinacja z elektryką.

Opublikowano

Teraz można. Kiedyś nie było tak łatwo. Ale jak będę robił model i wyjmę z szuflady serwa nie hv to znów dobie zrobię beca.

A co do d47....mi niestety nie działały na 2s :( właściwie potem już w ogóle nie działały.

Opublikowano

A co tu jest ciekawego i do pogubienia? Producent pisze, że to serwo jest na 4,8V a nie na 8,4 więc chyba to oczywiste, że gwarancji nikt nie da że serwo przeżyje napięcie bezpośrednie z 2 cel LiPo.

Opublikowano

Drogi Piotrze producent nie podaje ze to serwo na 4,8v tylko parametry typu moc i predkość przy 4,8v a to różnica...

Wiec uwierz ale dalej jest to ciekawe dlaczego Jurkowi się popaliły :)

Opublikowano

a widziałeś lipo z napisem 8,4V hmm   , ja nie

a to by znaczyło że wszystkie serwa HV się nie nadają do bezpośredniego zasilania  z dwóch cel lipo?

Opublikowano

widać miałem niefarta. mi sie w halówce zjarały. potem już nie eksperymentowałem. bec mnie grosze kosztował to i było po sprawie

• 1 rok później...
Opublikowano

Panowie czy serwa KST 08 spokojnie znoszą bezpośrednie 2 cele Li-Pol? Mam opcję zakupu odbiornika w cenie "optymalnej" dla mojego portfela, ale nie wiem czy nie dołożyć i kupić HV.

PS - jakie najlżejsze gotowe BECe stosujecie?

Pozdrawiam,

Marek

Opublikowano

Przy Plusie piszą, że KST nie lubią kombinacji 8,4V + pull/spring. Zgaduję że chodzi o to, że ze spręzyną muszą ciągle walczyć... W każdym innym przypadku powinny być w pełni ok.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.