skraf Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Witam! Jakiś czas temu zamontowałem sobie moduł FrSky 2,4Ghz do Sanwy. Ostatnio pojawił się problem w postaci bardzo krótkiego zasięgu - ok. 60m. Sprawdziłem wszystkie kabelki, luty... Nic nie mogę temu zarzucić. Może ma ktoś pomysł czym może to być spowodowane? Gdzie uderzać, a może do kogo? Dzięki za sugestie i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 W odbiorniku sprawdzałeś? Bo przeważnie siada kabelek w antence. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Dodatkowo przed sekundą jeszcze sprawdziłem. Wszystko jest perfekcyjnie polutowane i nic nie naderwane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qzyn Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Hej, a nie masz przypadkiem wlaczonej opcji obniżonej mocy/sprawdzania zasiegu ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Też sprawdzałem i jest wyłączone. Z range testem mam jakies 20-30m zasięgu, a bez niego ok. 60m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzdam Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Jak dla mnie to jest trochę dziwnie. Range ogranicza moc kilka RAZY a więc w Twoim wypadku 2 razy, co jest jakimś absurdem dla tej opcji - może masz jakieś dodatkowe ustwienia do tego testu? Nie wiem, konkretne wielokrotności(jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało, kto wie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2013 -Moduł mam ten: http://abc-rc.pl/p/105/2148/modul-frsky-dht-2-4ghz-graupner-futaba-long-range-telemetria-frsky-telemetria-moduly-odbiorniki-aparatury-i-osprzet-rc.html -Zasięg tracę całkowicie, czasem jak podskoczę np. to znowu łapie na 2-3s i koniec. -Nie mam czegoś takiego -Sprawdzałem na lotnisku i na blokowisku. Było to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=14502 obczaj to i sproboj skrocic antenki ja mam problem z tym ze czasem nie chce sie zalogowac odbiornik... pod domem ok, a jak pojade na nasze "pole" to dopiero za 3- 4 razem sie zaloguje.. a kiedys to juz zupelnie sie rozbindowalo.. od czego to zalezy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 29 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2013 To jest klasyczny dipol .Trudno tu mówić o jakiejś przeciwwadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Od pewnego czasu nabrałem dystansu do tych frskajów. Mianowicie zauważyłem że włączając moje wszystkie modele w sumie pięć sztuk, mogę je sterować jednocześnie .Sprawdzałem na lotnisku u kolegów ,nikt kto posiada oryginalne aparatury hitec ,spektrum , graupner takich cudów nie ma. Obawiam się że ktoś mając takiego frskaja może zasterować moim modelem. Czy to normalne? Może zrobiłem błąd przy bindowaniu? Moduł mam zamontowany w graupnerze mx16. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Jak chcecie zmieniać, to od razu na koniczynki, inaczej szkoda czasu Od pewnego czasu nabrałem dystansu do tych frskajów. Mianowicie zauważyłem że włączając moje wszystkie modele w sumie pięć sztuk, mogę je sterować jednocześnie .Sprawdzałem na lotnisku u kolegów ,nikt kto posiada oryginalne aparatury hitec ,spektrum , graupner takich cudów nie ma. Obawiam się że ktoś mając takiego frskaja może zasterować moim modelem. Czy to normalne? Może zrobiłem błąd przy bindowaniu? Moduł mam zamontowany w graupnerze mx16. Jak masz zbindowane pod jeden nadajnik, to czego się spodziewasz???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 W turnigy też tak jest. Wszystkie odbiorniki są zbindowane, ale nie powiązane z zapisaną w pamięci konfiguracją modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Od pewnego czasu nabrałem dystansu do tych frskajów. Mianowicie zauważyłem że włączając moje wszystkie modele w sumie pięć sztuk, mogę je sterować jednocześnie .Sprawdzałem na lotnisku u kolegów ,nikt kto posiada oryginalne aparatury hitec ,spektrum , graupner takich cudów nie ma. Obawiam się że ktoś mając takiego frskaja może zasterować moim modelem. Czy to normalne? Może zrobiłem błąd przy bindowaniu? Moduł mam zamontowany w graupnerze mx16. Z tego co mi wiadomo tylko Spectrum / JR w DSM/DSM2/DSMX ma MODEL MATCH - przypisanie modelu do KONKRETNEJ pamięci w KONKRETNYM nadajniku i tam nie "posterujesz" kilkoma modelami w tym samym momencie. Pozostałe systemy - tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 No to dzięki, jestem spokojniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Nadajnik Multiplexa SMART SX ma również przypisanie do odbiornika, czy reszta nadajników Multiplexa to ma? Nie wiem, nie sprawdzałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psiwak Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 W Graupner Hott tez nie, kazdy model w pamieci przypisany jest do odpowiedniego ID odbiornika/odbiornikow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Graupner MC19 z Frsky też nie "posteruje"wieloma modelami na raz ale wracając do tematu to mam frsky-ja w mc19 i w hitec-u flash5 i w hitec-u miałem podobny problem. hm. nawet niestety spadł mi model. Szukałem,problemu, myślałem że kamera na pokładzie przeszkadza, że odbiornik padł itp,itd a problemem był kabel antenowy w module!.Przeciąłem koszulkę,zdjąłem kabelek, miernik do łady i "dupa" Kupiłem nowy , założyłem i zasięg się znalazł a było tak jak Rafał pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 W takim razie posprawdzam miernikiem wszystko. Dam znać co i jak. Chcę doprowadzić do poprawnej działalności tego i sprzedać to wp..... Niestety już nigdy nie byłbym pewien czy nagle w locie nie stracę łączności... Rozbiłem już jeden, niestety nie tani, model i uraz zostaje. Forumowy kolega Grzdam przez dokładnie to samo też rozbił swoje dwa modele. A następnym moim radiem będzie wyżej wspomniany Graupner. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzdam Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Panowie, pamiętajcie, że zasięg w czasie test range jest w porządku, problem jest dopiero przy pełnej mocy nadajnika - w tym wszystkim to mnie zastanawia najbardziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarekJ Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Obawiam się że ktoś mając takiego frskaja może zasterować moim modelem. Czy to normalne?Nikt nie posteruje Twoim modelem chyba, że mu pozwolisz wcześniej zbindować swój odbiornik z jego nadajnikiem. Jest to jak najbardziej normalne. Ty musisz jedynie pamiętać aby w nadajniku mieć ustawiony właściwy model. Ale przecież tak było i jest we wszystkich nadajnikach na 35 MHz. Rozbiłem już jeden, niestety nie tani, model i uraz zostajeGdybyś miał poprawnie ustawiony failsafe to pewnie model był by cały. A co do antenek odbiorczych Frsky, to są za długie. Ja przycinam na ok. 30 mm i sygnał wzrasta o 2-3db. Większość antenek nadawczych też jest nieco rozjechana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi