Lech Mirkiewicz Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Dziś wykonałem pierwszy lot idealem na nowym radiu (Taranis) z vario. Jak dla mnie to rewelacja Vario mam wysokiej czułości i wyłapywało nawet niewielkie wznoszenia nie bardzo widoczne "gołym okiem" , świetnie sygnalizowało reakcję modelu na opuszczenie klap do termiki. Niestety ciągłe dźwięki z nadajnika nie należą do najprzyjemniejszych . Muszę przetestować inne częstotliwości i koniecznie zastosować słuchawki bo nadajnik nawet ściszony zakłóca sielankę lotniska i zapewne przeszkadza kolegom. Pierwsze testy przyjmowane są z ciekawością ale tak nie będzie zawsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 ja z zazdrości mogę jedynie pogratulować powyżej pozdrawiam z odległości 1400 km od domu ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byszko Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Jak sprawuja sie wasze ideały. Mój wczoraj wykonał lot w termice na wysokośc 844m. (z 200m). Nigdy wiecej . Zacząłem wracac z 800m ale z przerazeniem stwierdziłem ,ze wcale nie chce wracac. Rece przestały mi sie trząść dopiero na 400m. Normalnie masakra. W myślach juz sie z nim żegnałem. Zeby tak miec lepsze oczy. No i najgorsze : miałem na pokładzie kamerke ale zapomniałem ją z pośpiechu włączyć. Szkoda bo chyba juz sie na taką wysokosc nigdy nie zdecyduje. Byłoby fajne nagranie z moich okolic. Ciekaw jestem jak wysoko koledzy latają. Pomijam te loty do ciepłych krajów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 No gratuluje udanego powrotu i zdobycia takiego wyniku mój ideał mial zostać oblatany we wtorek wykonalem 2 wyrzuty z reki by ocenić jego lot i przy drugim podejściu do lądowania rozwarstwila się rurka weglowa w stateczniku poziomym (muszę ja teraz cala wymienić i zabezpieczyć przed ponownym rozwarstwienie)cały czas zastanawiam się co było powodem jej rozwarstwienia błąd fabryczny? Czy zachaczylem gdzieś a jakąś kępę trawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 rozwarstwila się rurka weglowa w stateczniku poziomym Rurka? w moim jest pręt. OK ,załapałem chodzi o rurki węglowe w stateczniku w który wchodzi pręt. W moim idealu było to dość mocno spasowane więc zeszlifowałem trochę pręt by nie wchodził tak ciasno. Moeż zbyt ciasne spasowanie było przyczyną rozwarstwienia się rurki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byszko Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Również miałem problem ze statecznikiem. U mnie skonczyło sie katastrofą. Upadek z 500m. Pękł pręt weglowy SW i ster poszedł w rozsypke. Nie mogłem ustalic przyczyny. Wiec moze tez był problem z tymi rurkami. Na szczescie model zataczał koła i nic wielkiego sie nie stało. Choc poczatkowo leciał jak pocisk. Wyrwało mu lotki od predkosci. Co do bicia rekordów wysokosci. to chyba przestawie sie na długotrwałosc lotu. Bezpieczniej. Ale adrenalina była że hej! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Tez właśnie Leszku ta opcje biorę tez pod uwagę dostałem cenna lekcje kolega doradził mi by końcówkę preta wzmocnić owinac ja nitka do skory i zalać żywicą normalnie jestem trochę zniesmaczony wykonaniem takiego drogiego modelu i zaskoczyło mnie ze ostatnie zeberko jest z balsy a nie ze sklejki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byszko Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Po zakupieniu nowego statecznika własnie te zeberko "zalaminowalem " distalem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 19 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2014 Ja spróbuje go zreanimowac ale tak gdybym miał problem to ile wyniosl cie nowy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Jak sprawuja sie wasze ideały. Mój wczoraj wykonał lot w termice na wysokośc 844m. (z 200m). Jestem pełen podziwu.Co ma oznaczać (z 200m)? Czy vario wskazywalo 200m na ziemi? 844m dla mnie jest niewyobrażalne. Czy Ideal był jeszcze "krzyżykiem" czy już punktem na niebie? Osobiście powyżej 300m nie widzę przyjemności w lataniu tym szybowcem gdyż jest dla mnie za małym obiektem na niebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byszko Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Do 200m wznoszenie na na silniku. Wyzej w termice. Widocznosc tego dnia była idealna. Ptaki wskazały swietny komin i mnie poniosło. Planowałem na 700m odpuscic ale.... zbyt kuszące. To prawda, ze jeszcze chwila i zniknął by mi z oczu. Oderwanie wzroku na takiej wysokosci choc na chwile napewno skonczyło by sie dla mnie utrata modelu. Model jeszce był jak dla mnie "krzyzykiem". Kazdy lubi co innego w lataniu. ja czasami lubie adrenaline . Ale mojego rekordu juz nie planuje poprawiac.. ....Przynajmniej w najbliższym czasie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byszko Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti61 Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Witam Dotarłem do końca ale pod koniec musiałem się już trzymać biurka . Ogólnie modelik ok. no i widoki fantastyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Panowie jak loty? powoli przymierzam się do zakupu i wiadomości mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Też się przymierzam ale do tego - http://www.nastik.pl/fascination-malowanie-p-5141.html Jeszcze z dwa razy umyję łazienkę i może Gwiazdor doceni moje dobre uczynki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmarkow Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Witam. Również stoję przed wyborem nowego modelu szybowca. Ideal z tego co tu przeczytałem mógłby być idealnym wyborem dla mnie. Mam natomiast pytanie do kolegów. Czy w Idealu jest wystarczająca przestrzeń do złożenia do niego FPV (kamerka, OSD, video TX, GPS)? A może ktoś z kolegów ma już FPV zainstalowane w swoim szybowcu? Pozdrawiam, Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 z tego co sie orientuje to ideal ma dokładnie ten sam kadłub co fascination tylko skrzydlami a dokładnie rozpiętością sie rożni tu krotki opis jak "kolega" zrobil platforme fpvz fascination http://www.mictronics.de/projects/fascination-fpv/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kminek Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 A czy ktoś posiada/ł inne modele ze stajni TOPMODEL CZ ? Fantasy, Fascination, Albatros, Elixir, Ibis ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 17 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2014 Tak posiadam Albatrosa, gdybyś się wczytał w wątek to sam byś się przekonał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 W sobotę pierwszy lot zaliczony, po weekendzie wrzuce coś więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi