Konrad_P Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 No to gratulacje. Model bardzo wdzięczny "będziesz Pan zadowolony" i miał wiele radochy, a jak przyjdzie wiosna i termika to ta radocha będzie jeszcze większa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 zima termiki bywają całkiem intrygujące-tu śnieg, tam słoneczko a tam kawał ornej ziemi bez śniegu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 Dziś doświadczyłem tej intrygującej termiki. Model co rusz zabierał się z kolejnym bąblem. Coś pomiędzy "0" a "+1"... Po 15 minutach nie potrafiłem utrzymać w łapach nadajnika, z radochy chyba? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 28 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2014 no właśnie - takie intrygujące są Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Czas pomysleć nad kamerką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Gratuluję super jak oceniasz model w powietrzu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Trudno powiedzieć bo to dopiero pierwsze loty i jeszcze w trakcie ustawiania Jedno co moge dodać to to że jest bardzo stabilny, swietnie reaguje i po pierwszych lotach moge powiedzieć że bardzo trudno będzię go " zwalić " świetnie trzyma się powietrza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Gratuluję super jak oceniasz model w powietrzu ? Mario, a Ty na kiedy planujesz oblot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Miło Piotrze źe się odezwałeś Ja swój oblot przestawiłem na wiosnę ! Lepiej dla mnie i modelu, bo w styczniu będę po operacji w domu i duźo czasu na symulator i ustawienia będę miał. ( chyba że limity w nfz się skończą) Pamiętam coś tam Tobie zalegam, liczę że przed wigilią wdepnę do Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralski Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Dobrze kombinujesz, ja już tez latanie odwiesiłem na kołek. Zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmarkow Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Witam, Długo wybierałem kolejny motoszybowiec do budowy, aż w końcu wybór padł na IDEAL-a z klasycznym usterzeniem. Z waszych opisów wywnioskowałem, że model powinien swoim charakterem odpowiadać temu co lubię - czyli spokojnemu wałęsaniu się po niebie . Tak więc na długie zimowe wieczory zafundowałem sobie zajęcie Wyposażenie, które planuję zabudować: - silnik TURNIGY SK3 3858-840 - regiel TURNIGY PLUSH 60A - serwa HXT D-MG16 Zastanawiam się jeszcze nad napięciem pakietu 4S czy 5S. W zależności od napięcia dobiorę śmigło, aby zmieścić się w dopuszczalnym prądzie silnika, który wynosi 45A. Pojemność pakietu dobiorę tak, model dało się łatwo wyważyć. Na początek mam dwa pytania: - zostawić serwa, które już mam czy lepiej kupić np. Hitec HS-85MG? - lata ktoś w takiej konfiguracji napędu na napięciu 5S? Dzięki za sugestie. Pozdrawiam, Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Na 5s dużo,,, zobacz film powyżej jak się wznosi Wrzuć fotki, co do serw to twoich nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 ja osobiscie hextronikow nie polecam bardzo duze luzy a skad wiem? bo je mam w idealu i jestem z nich bardzo niezadowolony pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darqo Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Marek a po co Ci 5s? na 4s dobrze śmiga a jak sam piszesz chcesz sie wałęsać po niebie więc nie warto brać balastu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmarkow Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 5S wynikło z obliczeń na ecalc-u i zapytałem tak z ciekawości co Wy na to. Przy tym napięciu silnik pracuje najefektywniej, ale też przy znacznie większych obrotach co w przypadku spokojnego modelu nie za bardzo mi odpowiada. A jakie serwa jeśli nie HXT? Jeszcze nie wsadzałem w model więc mam czas na ew. zmianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Mam Hextroniki 16 i jestem z nich bardzo zadowolony - za 11$ nic lepszego jeszcze nie znalazłem( 14-to porażka...). Natomiast Turnigy 306 bardzo miło mnie zaskoczyły. Praktycznie nie ustępują MKS-om i o dziwo, wszystkie 4 pracują identycznie , bez luzów. Co w wypadku Turnigy spotkało mnie 1 raz ! Ale dwukrotnie droższe niestety. Jeśli masz 16 to możesz je spokojnie zastosować. Gdybyś nie miał nic to warto byłoby się zastanowić. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Wyposażenie, które planuję zabudować: - silnik TURNIGY SK3 3858-840 - regiel TURNIGY PLUSH 60A - serwa HXT D-MG16 Witam mam takie samo wyposażenie (tylko regulator HK ) Silnik sprawdza się idealnie na śmigle 12x6,5 aku 3300. 4S 35C . Pomiary na hamowni pokazały ciąg 2,5 kg (po 30 sek pracy silnika) 43 A 700W. Model startuje i wznosi się bardzo szybko i muszę oddawać wysokością by nie szedł w pionie . Akumulator jest w kabince i dobrze wyważa model, większy musiałby być cofnięty pod skrzydło a tam mogłoby być za ciasno (serwa, odbiornik, vario i dość dużo miejsca zajmują złącza serw). Planowałem początkowo zastosować śmigło 13x6,5 ale na hamowni pociągnęło 55A 815W i 3 kg, Silnik trochę się zagrzał więc zrezygnowałem choć podejrzewam ,że w locie nie było by źle. Jest dobrze na 12x6,5 więc tak latam. Serwa rzeczywiście mają luzy co mnie trochę dziwi bo mam takie serwa kupione przed kilku laty i są lepszej jakości. Ale pod napięciem serwo trzyma dobrze i już nie czuć luzu, latam na nich i niby nic się nie dzieje. Może tylko trochę mniej "ćwierkają" niż te starsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmarkow Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Dzięki za sugestie. Zostaje w takim razie przy tym wyposażeniu co już mam. Wraz z postępem prac przy składaniu IDEAL-a postaram się coś napisać i dodać zdjęcia z jego budowy. Pozdrawiam, Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Marek silnik, który masz ze śmigłem 13x6,5 na pakiecie 4S daje ciąg ok. 3,7kg i prąd bierze niecałe 60A. Spokojnie wystarczy. Serwa przemyśl; zastanowiłbym się na TGY 777MG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmarkow Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgadza się, że tyle ciągu da, lecz jest problem ... dopuszczalny prąd silnika to 45A a moc 830W. W takim układzie jaki Wojtku proponujesz spalę silnik, a tego bym nie chciał. Tyle ciągu też mi nie potrzeba. Zostanę przy pierwotnej koncepcji napędu. Co do serw, to testuję D-MG16 już od trzech dni na biurku, z i bez obciążenia. Jeśli nic dziwnego nie będzie się z nimi działo to zainstaluje w modelu. Mam całą długą zimę na składanie i testy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi