artex007 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2007 Nie tyle co ich nie dostrzegłeś co ich nie ma czytaj ze zrozumieniem pierwszy płat ->konstrukcyjny -> bez lotek drugi płat -> styro kryte balsą -> z lotkami Piękniusi modelik juz sie nie moge doczeka aż ja zaczne swój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 12 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2007 Modelik klasa :wink: Szczególnie jestem podziwu uzyskanej wagi modelu. Zapowiada to długie termiczne loty. Oby ci tego modeliku zbyt mocna termika nieporwała i chmura go nie wessała. Udanych oblotów życze i czekamy na relacje z oblotów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 No i stało sie paczka przyszła Pare zdjątek : Tak wyglądała paczka a tu zestaw nożyków szpilki modelarskie śruby nylonowe kleje i tu jest bubel wy jak zamawiacie gdzieś indziej chyba dostajecie pojemniczek z nalepka?? tu są gołe a różnicy w konsystencji żadnej a miały by 2 rzadkie i 2 geste :/ tak była zapakowana balsa i znowu pudło balasa miała byc twarda i miękka w mojej balsie ine ma różnicy a napis widniejący to "NORMAL" Ogólnie jeszcze raz całośc + 2 bowdeny i rurka węglowa 6mm Więc zaczynamy budowe Zaczne od skrzydeł a więc kilka pytań Czy żeberka musze składac tak w pęk i szlifowac wszystkierazem czy przy tak malej ilosci robic kazde osobno Kiedy obrabiamy krawedz natarcia i splywu ?? po szklejeniu czy przed Aha i czy na całej długości spływu i natarcia robimy takie malutkie wcięcia na żeberka (oczywście w odpowiednich miejscach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 Żeberka szlifuje się w bloku ("pęku" jak go nazwałeś) żeby były identyczne, albo, w przypadku zwężającego się płata płynnie zmieniały rozmiar. Krawędź natarcia obrabiasz po sklejeniu skrzydła w całość. Co do wcięć to musisz zobaczyć na planie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 16 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 1. Ja żeberka robiłem w bloczku ale tylko te z centropłata. Takto każde jest inne i wycinaj za pomocą wykrojników. 2. Co do otworów to wszystko jest na planie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 A wiec kolejne pytania zaczołem sobie od statecznika pozoimego (wydawał sie łatwy a chciałem zapoznac sie z balsą) Wyciołem wszystkie częsci doszlifowałem troszke co by ładnie pasowało poprzypinałem wszystko do planu i tu pytanie czy jeżeli to leży tak złożone do kupy to poprostu w miejsca łączeń zaaplikowac dawke CA?? czy może każda powierzhnie łaczoną smarowa klejem i krok po kroczku ze soba łączyc?? Na razie wygląda to tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 17 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 Jeśli masz rzadki to tak. Jeśli nie masz nalepek to przetestuj na kawałku balsy każdy klej. Rzadki wsiąka w balse schnie około 3s i leci z niego biały dymek. Ja średnim łącze różne rzeczy a rzadkim się zalewa bo wsiąka w balse Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 No i kolejne pytanko w skrzydle na planie sa 2 dzwigary (to chyba tak sie nazywa) i jest na nich napisane : hard balsa 5x2 czyli ze wymiary to balsa grubosci 5mm i 2 szerokości czy na odwrót ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pleses Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 To nie ma znaczenia, czy grubość ma 5 a szerokość 2 czy też na odwrót. Wystarczy że popatrzysz na taka listewkę z boku i już grubość będzie szerokością, a szerokość grubością. Zobacz - wszystko jedno czy z klepki o grubości 2mm wytniesz pasek szerokości 5mm, czy z balsy o grubości 5mm wytniesz listewkę 2mm. Wystarczy jedną z nich obrócić o 90* i masz dwie takie same listewki. Oczywiście istotnej jest jak taka listewkę zamontujesz w skrzydle - umownie nazwę to "na sztorc" albo "na płask". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 :oops: pytania nie było o ja głupi :oops: wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Pamiętaj aby odpowiednio dwać balsę - zgodnie z planami czyli z ułożeniem słojów w drewnie. To bardzo ważne wytrzymałościowo. Powodzenia w pracach nad modelikiem :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 18 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zauważ że tam pisze hard balsa or spruce Czyli twarda balsa lub świerk. Czyli lepszy byłby świerk. Ja użyłem sosny i wszystko jest sztywne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Urban Opublikowano 20 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 UWAGA Great news! For Europe, a producer of the kit in Poland encounter some problems with laser CNC cuting. It seems that cad files when converted for the CNC machine, get messed, so the laser cut one line many times (repeatedly), even when on the cad file there is only one line. I hope that this problem will be solved. Regards! mitja Cytat z RCgroups Tłumacząc całość guppy prawdopodobnie będzie wycinany jako zestaw w Polsce!!!! Jednak są problemy z wycinarką. Prawdopodobnie kiedy plany w CADzie zostają konwertowane pod maszyne CNC zostają naruszone, więc maszyna wycina jedną linie kilka razy nawet jak jest tylko jedna linia do wycięcia. Myślę że da się rozwiązać jakoś ten problem pozdrawiam Mitja - autor planów Komuś podesłałem linka do sklepu gdzie prawdopopobnie guppy będzie wycinany. Ja go usunąłem przy formacie komputera. Edit: właśnie znalazłem linka do sklepu http://www.e-flightrc.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 Jezeli mają taki problem to muszą kazdy element przerysowac na nastepnej warstwie jedną linnia tak ja ma ciąć laser, wyłączyć inne warstwy, skopiować reszte do innego/nowego pola roboczego - przerabiałem ten problem ... Ciekawe ile taki zestaw dla europejczyka bedzie kosztował - pewnie jak inne zestawy na allegro jeszcze x2 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 No dokładnie najważniejsza to cena. Jest już sklepik i firma w Polsce i robi modele szyboli i nietylko w postaci wycinanego laserem kitu. Ceny jednak to śmiech na sali i podejrzewam że w tym przypadku będzie podobnie. Za modlik z balsy bez foli 1-1,5m wołają 160-200zł to poracha przecież. Parwie każdy zrobi sam podobny za 40zł więc różnica jest spora. Takie modeliki z wycianej balsy żeby były atrakcyje to powinny kosztować wg.mnie koło 100zł Max , a nie koło 200zł. Bedzie drogo i nikt tego nie kupi. POza tym są pelikany , smyki 1,5m i są one do guppego podobne budową i myśle że włąściwościami lotnymi też zbliżone , a i ich cena nawet atrakcyjna. Rozwiązaniem było by wg. mnie gdyby ten modelik był sprzedawany w wersji z lotkami. Było by to konkurencyjne bo inne modele tych loteczek nie mają i może przez to oferta była by atrakcyjna :wink: To takie moje przemyślenia tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 Cześc!!!! Już teraz rozumiem dlaczego robienie modelu od podstaw trwa tak długo i jest tak pracochłonne teraz już kończe wycina wszystkie części ale dalej mam problem z dnem kadłuba nie mam jak wyciac odpowiednio tego kształtu ale nie o tym dzisiaj chciałem. Poniżej przedstawiam przekrój skrzydełka guppy'ego. Prosze powiedzcie mi co to jest ten element zaznaczony na obrazku , w jakim momencie go sie wklej i jaka pełni funkcje http://www.daminet.pl/~artexlama007/budowa%20guppy/przekroj%20skrzydla.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek_W Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 Ten element to balsowe wypełnienie pomiedzy dolnym a górnym pasem dźwigara. Zwiększa to wytrzymałość dźwigara na zginanie przy niewielkim wzroście masy. Jednocześnie zamyka keson płata ( tę część pokrytą balsą), tworząc jak gdyby "rurę" zwiększając tym samym wytrzymałość płata na skręcanie. Kolejność montażu: -dolne pokrycie kesonu -dolny pas dźwigara -żebra -wyżej opisane wypełnienie ( ew. można razem z żebrami) -górny pas dźwigara -górne pokrycie kesonu Powodzenia w budowie Piękny szybowiec, a piękne szybowce pięknie lataja!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbitlkr Opublikowano 30 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2007 i jeszcze jak bedziesz wklejał wypełnienie zwróć uwage na kierunek słojów, maja byc prostopadłe do dźwigara... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artex007 Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 No i kolejne pytanko w guppym skrzydełka sa z podwójnym wzniosemi teraz jak sie ustala ten wznios a dokładnie jak sie to skleja żeby sie pod odpowiedim kontem trzymały i co najpierw ze soba kleimy ucho z połówka skrzydła czy połówki skrzydeł do siebie z góry dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 6 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2007 To co przyleisz pierwsze do czego to już twój wybór. Ważne by to zrobić bardzo dokładnie bo będzie to miąło istotny wpływ na właściwości lotne modelu. Wznios masz podany w planach i musisz go zachować. Ja wziosy ustalam na prostym stole lub podłodze. Kładziesz płacik na płasko (aby dokładnie przylegał do powierzchni stołu). Wznios ustalasz podkładając podkładki pod ucho (klocek z derwna lub cos innego twardego co się nieodkształci). Mierzysz potem wznios linijką i gdy jest idealnie ustalony kleisz to na dobre. Zależy tez jakiego używasz kleju - jak żywicy to zostawiasz to nieruchomo na noc , vikol podobnie. Jesli kleisz na C.A. to klej łapie niemal natychmiast i nie musi to schnąć długo. Do tego trzeba cierpliwości i dużej dokładności , ale nie jest to aż takie trudne i napewno dasz rade. Cierpliwość i dokładność wykonania będzie napewno nagrodzona pięknymi własciwościami lotnymi, więc warto się starać :wink: Mam na koncie już troche szyboli i powiem że nie doróby się szybko zemszczą. Doszedłem do wniosku, że warto robić POWOLI i dokładnie niż szybko i byle jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.