bart07 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Opublikowano 6 Kwietnia 2015 Jak mówimy o zabezpieczeniach, to te wszystkie puszki po kawie to przepalą się od samego ewentualnego zwarcia. Po zapłonie pokrywki odstrzelą i tyle z tego będzie. Moim zdaniem to takie uspokojenie sumienia. Skrzynka amunicyjna działa i już. Jak komuś przeszkadza upakowanie wewnątrz to niech sobie zrobi przegrody z karton-gipsu.
mazur Opublikowano 23 Maja 2015 Opublikowano 23 Maja 2015 Jak mówimy o zabezpieczeniach, to te wszystkie puszki po kawie to przepalą się od samego ewentualnego zwarcia. Po zapłonie pokrywki odstrzelą i tyle z tego będzie. Moim zdaniem to takie uspokojenie sumienia. Skrzynka amunicyjna działa i już. Jak komuś przeszkadza upakowanie wewnątrz to niech sobie zrobi przegrody z karton-gipsu. filmik https://www.facebook.com/rc.modellbau/videos/706390816078624/?video_source=pages_finch_trailer
AndrzejC Opublikowano 27 Maja 2015 Opublikowano 27 Maja 2015 Myślę, że niezłym rozwiązaniem jest kasetka na pieniądze. Mam taką i używam. Blacha w tej kasetce jest na tyle gruba,że nawet jak wszystkie moje pakiety się zewrą to i tak nic się nie stanie. Kasetka nieduża, ale mocna i zamykana na solidny zamek. Używam, od momentu, kiedy na drodze między Białymstokiem, a Warszawą, w drodze na zawody koledze z Białegostoku spaliła się przyczepa campingowa wraz z całym dobytkiem modelarskim. Stało się to na 99% od zwarcia pakietu. A.C.
kamillo Opublikowano Środa o 11:21 Opublikowano Środa o 11:21 Odświeżam lekko temat Dziś zdarzyło mi się małe nieszczęście, konserwowałem pakiety na zimę i jeden nie wiedzieć czemu postanowił wybuchnąć. Pakiet jest praktycznie nowy, nigdy nie uszkodzony itp. Nie mam pojęcia czemu tak się stało, usłyszałem wybuch i zaraz pojawił się bardzo duży ogień, poniżej zdjęcia
Ryszard_I Opublikowano Środa o 12:02 Opublikowano Środa o 12:02 Czy stało się to podczas ładowania pakietu czy rozładowania. Daj info jaki pakiet - firma, pojemność, ilość cel, parametry funkcji "storage" tj. prąd ładowania i rozładowania. Czy pakiet przed eksplozją zaczął puchnąć. Czy robiłeś to pod stałym nadzorem.
kamillo Opublikowano Środa o 14:20 Opublikowano Środa o 14:20 Podczas rozładowywania to się wydarzyło, pakiet był firmy Gens ace 1300mah 11.1v prąd był chyba 1.0 A ustawiony. Pakiet nie był napuchnięty, nie nosił śladów uszkodzenia, byłem w pokoju obok gdy to się stało, patrzyłem co jakiś czas czy wszystko jest w porządku.. nie mam pojęcia czemu tak się stało
dariuszj Opublikowano Środa o 14:34 Opublikowano Środa o 14:34 Za bardzo nie widzę innej możliwości jak zwarcie. Nie da się czegoś wypatrzeć na tych resztach co zostały? Przewody, wtyczki, lutowania itd.
Ryszard_I Opublikowano Środa o 15:34 Opublikowano Środa o 15:34 Pakiety dobrej marki. Powszechnie stosowane i w dronach i w motoszybowcach. Używam pakietów tej marki w ilości 30 sztuk (Tattu, R-Line). Część z nich ma wylatane 3 sezony i wciąż są w dobrej formie. Jednak informacja Kamila mocno mnie zaniepokoiła ponieważ ja swoje pakiety od zawsze przechowuję jak na foto. To taka trochę bomba zegarowa . Mam również pakiety które są w użyciu od 2013r i nie są ani trochę spuchnięte mimo tego, że firma taka sobie. Mam do Kamila dodatkowe pytanie. Czy po tym wypadku ładowarka jest sprawna? Czy działa ładowanie i rozładowanie? Jakiej marki i jaki model tej ładowarki?
FockeWulf Opublikowano Środa o 15:49 Opublikowano Środa o 15:49 Może ładowarka podała zły prąd. Tego się nie dowiemy, ale jest to przestroga aby nie ładować / rozładowywać akumulatorów bez nadzoru.
kamillo Opublikowano Środa o 16:07 Opublikowano Środa o 16:07 Bałbym się przechowywać pakiety jak na zdjęciu u ciebie, ja przechowuje w skrzynce metalowej wojskowej, to jest bomba zegarowa, nigdy nie wiadomo kiedy wybuchnie. Z tych szczątków trudno jest coś wywnioskować, wszystko jest spalone. Ładowarka to Redox Gamma dwu kanałowa, wydaje mi się że to jej wina, straciłem do niej zaufanie, nie ładowałem nią po tym incydencie, ale wydaje się być sprawna, nic nie śmierdzi z niej, normalnie się uruchamia itp. Rozglądam się za nową z jakiejś lepszej firmy, i tu mam pytanie poleca ktoś jakąś sprawdzoną ładowarkę?
dariuszj Opublikowano Środa o 16:21 Opublikowano Środa o 16:21 10 minut temu, kamillo napisał: Ładowarka to Redox Gamma dwu kanałowa, wydaje mi się że to jej wina, straciłem do niej zaufanie, nie ładowałem nią po tym incydencie, ale wydaje się być sprawna, nic nie śmierdzi z niej, normalnie się uruchamia itp. Rozglądam się za nową z jakiejś lepszej firmy, i tu mam pytanie poleca ktoś jakąś sprawdzoną ładowarkę? Myślę, że jest to bardzo mało prawdopodobne. Musiałby przez nią popłynąć bardzo duży prąd a to raczej nie obyło by się bez uszkodzenia czy chociaż specyficznego zapachu. 1
Rekomendowane odpowiedzi