Michał K. Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Witam! W tym roku postanowiłem zbudować swój pierwszy model. Wybór padł na Ju-87 Stuka ponieważ , od zawsze interesował mnie ten samolot. Od kilku tygodni przygotowywałem materiały i nadszedł czas na rozpoczęcie budowy Konstrukcja będzie balsowo-sklejkowa pokryta balsa 1mm Dane modelu: Rozpiętość: 130 cm Długość: ok 100 cm Wyposażenie:Tego dokładnie nie wiem Masa: ok 1000-1500g Jutro wstawię pierwsze zdjęcia z postępu prac . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 RWD5, Karaś, teraz Stuka. Zrobiłbyś najpierw coś co ma szansę polecieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Tak wiem, nie potrafię się zdecydować karasia odstawiłem na "daleką przyszłość" (brak planów) a do ju-87 plany znalazłem na internecie mam nadzieję, że się uda go zbudować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 napisz może jeszcze z czego będziesz budował bo nie ma żadnej wzmianki o tym ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 @up No jak nie ma? Konstrukcja będzie balsowo-sklejkowa pokryta balsa 1mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 opisu konstrukcji nie było po poście Przemka edytowałem opis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 No chyba, że tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 29 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 Ju-87 na pierwszy zbudowany model ,hmmm ale latać umiesz i dolnopłat z drzewa ci nie straszny? A jeszcze dziś rozmawiałem ze znajomym że młodzi od razu na początku chcieli by latać Spitfirem lub innym MEsiem ,Ba! oni nawet świetnie latają w Acecombat lub IŁ2 sturmovik -na monitorze. Oczywiście liczę że się nie pogniewasz-to nie jest przytyk osobisty tylko takie ogólne rozważanie o początkujących młodych modelarzach. Mimo wszystko kibicuje bo mimo że większość moich modeli to pianki to jednak drewno uważam za bardziej szlachetne. Ale liczę że znajdziesz troszkę pokory dla żywiołu powietrza i ziemi i w miedzy czasie skleisz coś łatwiejszego dla wprawy-szkoda by było zmarnować koszta balsy.sklejki.... a tak zyskasz na doświadczeniu w klejeniu i lataniu. Masz pod bokiem w Jelczu Roberta- na pewno pomoże i doradzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 29 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2013 z lataniem idzie średnio trenuje sobie na piankowym P-51, i nie jest powiedziane że, jak tylko zbuduję Ju-87 to od razu go oblatam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 z lataniem idzie średnio i nie jest powiedziane że, jak tylko zbuduję Ju-87 to od razu go oblatam to po jakie licho robisz model, skoro boisz się nim latać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawidgdynia Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 I po co zniechęcacie Michała. Pewnie zanim zrobi model to zdąży wylatać kupę godzin i nabierze wprawy a nam zostanie śledzenie postępu prac w budowie i ewentualna pomoc przy rozwiązywaniu problemów w czasie realizacji tego planu. Buduj Michale i wrzucaj postępy prac na forum:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 I po co zniechęcacie Michała. Pewnie zanim zrobi model to zdąży wylatać kupę godzin i nabierze wprawy a nam zostanie śledzenie postępu prac w budowie i ewentualna pomoc przy rozwiązywaniu problemów w czasie realizacji tego planu. Buduj Michale i wrzucaj postępy prac na forum:) A ja jestem pewien, że bardzo się mylisz. Temat pewnie zniknie całkowicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Temat nie zniknie. Budowę już zacząłem a jak coś zaczynam to muszę to skończyć, nawet jeżeli oblot skoczy się kraksą to i tak nie zniechęcę się do budowy kolejnych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 A gdzie ta budowa? Bo już 13 postów a zdjęcia żadnego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 to po jakie licho robisz model, skoro boisz się nim latać? Bez względu na to czy Michał zrobi model czy nie to z całym szacunkiem ale mało miłe słowa. Po pierwsze pisze że nie od razu, a po drugie to powiem szczerze że ja np. im więcej godzin, dni, tygodni siedzę nad jakąś konstrukcją to tym bardziej boje się nią latać, dlaczego? z bardzo prostej przyczyny, nie uważam się za świetnego pilota, ba nawet dobrego i wiem że mogę zaliczyć kreta no a wtedy zawsze pozostaje przez jakiś czas trochę żal. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Zdjęcia wrzucę jeszcze dziś chwilowo aparat odmawia posłuszeństwa (rozładowany akumulator) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skraf Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 wiem że mogę zaliczyć kreta no a wtedy zawsze pozostaje przez jakiś czas trochę żal. Tak poza tematem - Spoko, minie Ci z czasem Kiedyś to po dzwonie biegłem do modelu, a dziś to się jeszcze w trakcie pośmieje, pogadam i dopiero pójdę po niego wmawiając sobie, że wszystko z nim ok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 30 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Kilka zdjęć z początku budowy: kadłub złożony na "sucho" Na razie tyle udało mi się zrobić I mam pytanko szkielet kadłuba czym kleić ? wystarczy zwykły klej do drewna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty smok Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 Mi wystarcza Wikol do drewna,ale moze inni kleja innymi klejami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 30 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2013 do drewna suodual 64a (jak wikol, ale szybciej łapie), drewno-styro soudual 66a (konsystencja miodu, wiązanie 2-3h), do balsy średni CA z HK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi