leszek-bart Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Te prenty przy kabinie to elementy anten Yagi , normalne samoloty tego nie miały . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 O jakie pręty chodzi, te dwa drążki które wystają pod kabiną to chowane uchwyty po których piloci wchodzili do kabiny -wiadomo japończycy do wielkoludów nie należą a jakos musieli się wdrapać do kabiny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Te pręty przy tylnej części nieruchomej owiewki kabiny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Leszku wg mnie tak to się przedstawia : drugie zdjęcie to antena wewnętrzna chyba z radiostacji-ale pewny nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Rozpocząłem budowę skrzydła - na pierwszy ogień poszły żebra z którymi jest najwięcej roboty wykonane z sklejki wielowarstwowej 3 mm,reszta balsowych to będzie "pikuś". Po długich poszukiwaniach udało mi się zakupić listwy sosnowe i lipowe o długości 1,30 m zdecydowana większość sklepów posiada w ofercie metrówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Adam, mam pytania: 1. Gdzie kupowałeś te długie listwy? 2. Czy sklejkę kupiłeś prostą ew. jak sobie radzisz ze zwichrowaniem sklejki? 3. Kupowałeś osobiście czy wysyłkowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 " wykonane z sklejki wielowarstwowej 3 mm" Nie żebym się czepiał, ale czy istnieje sklejka bez warstw ? . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Jeśli chodzi o listwy czy inne materiały polecam sklep Modelpartner. Mają rózne ciekawe rzeczy których nie ma w innych sklepach : http://www.modelpartner.ig.pl/sklep/index.php?listwy-sosnowe,173,3 sklejka WIELOwarstwowa, pewnie o TO chodziło. dostępne są przecież zwykłe sklejki, trójwarstwowe, jednak o wiele słabsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Romanie - miałem na myśli wielowarstwową czyli przy grubości 3mm mającą 5-warstw przy większych nawet 7.Zwykła 3-wastwowa przy tak dużym modelu byłaby zbyt słaba- przynajmniej moim zdaniem.Na tych żebrach mocowane będzie podwozie - przy ciężarze modelu powyżej 12 kg muszą duuużo wytrzymać. Bartku listwy kupiłem u Pana Leszka z Model Partner - polecam,listwy przywiózł mi osobiście będąc przejazdem w Rybniku.Odnośnie sklejki to była zakupiona w ubiegłym roku w sklepie Modele Max - wysyłkowo ,składuje ją na starej prostej ( płaskiej ) meblościance i okresowo obracam - przynajmniej ta była prosta. Irku -potwierdzam,że w Model Partner można znaleźć dużo ciekawych rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Dzięki za info Jedna z ważniejszych dla mnie nauk przy budowie drewniaka: materiał gromadzić z wyprzedzeniem, wybrzydzać przy zakupie i mieć czas na ewentualne "dosezonowanie" go;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Wracając do wczorajszej dyskusji nt sklejki i jej ilości warstw, znalazłem resztkę tej którą stosuje- ma nawet 6 warstw przy 3 mm i to czuć przy cieciu włośnicą, jest wyprodukowana w Finlandii. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Też mam Koskisena. Mocna i wytrzymała, ale zwichrowaną naprawdę trudno jest wyprostować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Może warto spróbować jakiś już wycięty element wygiąć na gorąco parą nad czajnikiem ,wielokrotnie wyginałem w ten sposób listwy sosnowe,sklejka chyba nie powinna się rozwarstwić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Dzięki za podpowiedź. Od 2 tygodni prostuję z wykorzystaniem płynu z amoniakiem. Po zdjęciu obciążenia zostawię i zobaczę czy będzie miała efekt pamięci;) Jeśli tak, kupuję cieńszą i kleję "kanapkę". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Dzięki Adam z info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Witam. Czy ktoś spotkał się u nas w kraju z takim miniaturowym zawiasem fortepianowym ,będę potrzebował do klap .Na necie nie mogę nic znaleźć wszystkie oferty pochodzą z USA ,koszty przesyłki za wysokie.Zawias powinien mieć około 15 mm szerokości i 300 mm długości . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Znalazłem tylko taki: http://pl.rs-online.com/web/p/zawiasy/3289644/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Dzięki troszkę za szeroki ale już coś - jest jakiś kierunek . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 2 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Witaj Adamie! Z tego co pamiętam to takie zawiasy ma w ofercie Ilia Grum z Grumania . de . Sprawdż na jego stronie . Pozdrawiam Lucjan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyra63 Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 Witam Panie Lucjanie - zawias już zakupiony. Krzysztof (Kesto) naprowadził mnie na inny tok szukania szukałem pod nazwą zawias fortepianowy a można jeszcze było listwowy ,no i znalazłem ma 16 mm po rozłożeniu -czyli taki jaki był potrzebny.Dzięki za pamięć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi