Skocz do zawartości

Motoszybowiec Condor 3m

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

OK Łukasz, na upartego możesz wszędzie wsadzić serwa slim. Condor przecież serwa SK i SW ma w ogonie.

SK ja mam w kadłubie pod kabiną

Opublikowano

Wojtku, nic nie przenosiłem, tylko wykorzystałem miejsce przeznaczone przez producenta pod serwo dla SK :) ale jak widzę na powyższym zdjęciu da się umieścić je w ogonie :) 

Opublikowano

No da się przenieść serwo kierunku do tyłu tylko po co ? .Przecież Condor i tak jest ciężki na zad po co to potęgować.Dodatkowa masa na i tak lichym przejściu kadłuba w statecznik.

Oczywiście można nadrobić pakietem czy silnikiem ale przecież nam chodzi oto aby było jak najlżej .... :)

Opublikowano

Przepraszam, pociągnę jeszcze troszkę temat serw:)

Nie żebym specjalnie chciał zaoszczędzić, ale serwa które mi wysłałeś Wojtek kosztują ok 100zł. Model jest raczej budżetowy więc może nie warto takich serw tam pakować?

Co myślicie o tych? http://abc-rc.pl/CS-239MG

Opublikowano

Sprawdzą się, ale weź wersję cyfrową.

Cyfrową? No właśnie naczytałem się różnych informacji że te cyfrowe nie mają zbyt wiele zalet, więcej prądu przy okazji biorą (znacznie) i sieją zakłóceniami. Zwłaszcza do takiego modelu gdzie nie jest wymagana jakaś super precyzja serwa analogowe podobno lepiej się sprawdzą (a na pewno nie gorzej).

To jak to jest? Jestem kompletnie w błędzie?

Opublikowano

ja już nie pamiętam serw analogowych. W ogóle to jeszcze je sprzedają. :D

Ile więcej tego prądu wezmą cyfrowe. No może o 2 lub 3 minuty będziesz krócej latał niż na analogach.

Ja coron nie stosuję więc Ci nie powiem, ale te co Wojtek zaproponował ma w większości modeli i jestem bardzo zadowolony.

Opublikowano

Panowie , mnie tylko zastanawia jakie rzeczywiście siły działają na lotki i resztę usterzenia, przy normalnym locie ze średnimi obciążeniami do którego ta konstrukcja została przewidziana.

Bo w przypadku przekroczenia dopuszczalnych obciążeń usłyszymy tak jak Adrian (strzał)  a wtedy nawet serwa 10 kg cm2 nie pomogą.

Pytanie jest jeszcze jedno, jak precyzyjne powinny być te serwa dla lotek szybowca ?  dla SW szybowca i dla SK. ?

Opublikowano

Jakie siły siły działają, łatwo sprawdzić doświadczalnie (mozna też wyliczyć, ale to już nie tak proste. Wystarczy wziąć jedno skrzydło, odpąć lotkę od popychacza serw, usiąść na miejscu pasażera w samochodzie, wystawić kawałek skrzydła z lotką za otwarte okno podczas jazdy samochodu i przy różnych prędkościach ręką sprawdzać jakie siły działają na wychylaną lotkę. Nic trudnego. Te siły nie są tak duze, jak by sie nam mogło wydawać. Nawet przy 100 km/godz.

Konradzie, róznice w poborach prądu serw analogowych (brrrr za taką nazwę) i cyfrowych są znaczne. Łatwo zmierzyć.

Opublikowano

Jako użytkownik serw Corona (CS-929MG, DS-939MG, CS-239MG, DS-239MG, DS238MG, DS-919MG) chciałem wtrącić swoje 3-grosze. Otóż jak dla mnie tzw. niedzielnego latacza (choć w ciągu tygodnia też mi się zdarza :D), uważam te serwa za całkiem niezłe jak za tą cenę. Pewnie , że nie jest to wyższa półka, może nawet nie średnia - ale jak do tej pory mnie nie zawiodły - a to jest dla mnie najważniejsze.  Faktem jest, że dostają delikatne luzy podczas eksploatacji (nawet nowe potrafią już je mieć :( ), ale niestety coś za coś. Myślę, że jeśli dobierze się je odpowiednio do wielkości i przeznaczenia modelu to spełniają swoje zadanie.

Opublikowano

Też dorzucę kolejne 3 grosze... ;) informacyjnie,odnośnie Coron CS939 MG

Wydaje mi się iż do Condora spasują jak najbardziej,niskobudżetowe,analogowe,metalowe zęby,siła ok 2,5 kg w świat, do spokojnych lotów i sporadycznych "świstów".

Sam użytkuję ostatnio  takie serwa w akrobacie z EPP 1,25 rozp. ,model dostaje ostro w d .... ale serwa jakoś jeszcze żyją.

Co prawda miałem z początku przygodę ,na kierunku zerwało zęby :) ,byłem mocno zdziwiony skoro to metalowe zębatki jednak otwarcie serwa ukazało mi czemu tak się stało. To serwo jest hybrydowe czyli łączona jest zębatka z tworzywa z metalowymi- wg mnie to bardzo słaby punkt tego serwa.Jeśli miałby to być "bezpiecznik", to do serwa powinna być dodawana ta plastikowa zębatka extra :) .

To tylko tak informacyjnie żeby ktoś nie dał sobie ręki uciąć ;) że ma 100% metalowe serwo...

2015-05-22-862.jpg

Opublikowano

A ja dziś nabyłem 3 osiowy stabilizator Guardian Eagle Tree i mam go zamiar zainstalować w funkcji "PANIC BUTTON" :)

Opublikowano

Na chwilę obecną muszę znaleźć odpowiednie miejsce do jego zamontowania, i uporać się z podpięciem go pod kanał/przełącznik 3 pozycyjny którym będę mógł wybrać tryb OFF / 2D / 3D - niby proste, ale w konfiguracji apki nie jestem dobry. z resztą konfiguracji powinienem sobie poradzić.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.