Skocz do zawartości

Motoszybowiec Condor 3m

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam przyszedł dzisiaj ten pręt stalowy do którego zamieszczałem wczoraj link. Z ciekawości zważyłem i wychodzi dokładnie 310gr ,a węglowy 55gr

Opublikowano

Dzisiaj oblatałem Condora

Model zaczął mi kilka razy przepadać i wpadać w korkociąg.

Czy może być tego przyczyną dowarzenie ołowiane które przykleiłem w kabince(jest inna niż w oryginale, z laminatu, oryginalną załatwiłem podczas sklejania) wyżej osi silnika w celu wyważenia ?

Model cały ledwie udało mi się go wyciągnąć do lądowania środek ciężkości 82mm od krawędzi natarcia (tak jak podaje producent) wychyły sterów lotki po 20mm w obie strony wysokość 25mm góra-dół

post-6357-0-80005100-1393766264_thumb.jpg

Opublikowano

Witam, przepraszam ze sie wpinam ale rowniez pracuje nad condorkiem i mam dylemat. Posiadam silnik redox 2500/1000 regulator 60A i teraz nie wiem jaki pakiet wcisnac a nie chce przerabiac wreg. Pakiet 5000 3s nie wejdzie czy moge dac zalozmy dwa razy 3s2200?

Opublikowano

Witam, przepraszam ze sie wpinam ale rowniez pracuje nad condorkiem i mam dylemat. Posiadam silnik redox 2500/1000 regulator 60A i teraz nie wiem jaki pakiet wcisnac a nie chce przerabiac wreg. Pakiet 5000 3s nie wejdzie czy moge dac zalozmy dwa razy 3s2200?

Nie ma za co przepraszać wpinanie do tematu jak najbardziej mile widziane :) proszę o zamieszczenie zdjęć z montażu(składania)

Bez przerabiania wręg to chyba pakietu 5000 3s się nie wciśnie a co do 2x2200 3s to przymierzyłem 2100 3s (taki miałem ) i po dorobieniu do nich półeczki przed silnikiem powinny wejść bez problemu , ewentualnie można skrócić półkę na serwo kierunku wtedy wszedł by większy pakiet i nie ma z tym wiele pracy ponieważ wręgi po wycięciu laserem nie są przeszlifowane na krawędziach i odchodzą od tej żywicy z małą pomocą dremelka .

Opublikowano

Winglety wkleiłem na żywicę epoxydową zdjąłem z końcówek skrzydeł folię ( tak z 5cm) i prze laminowałem to tkaniną (paski po 6cm )szklaną potem poszpachlowałem niedoskonałości i polakierowałem na pomarańczowo żeby zwiększyć widoczność modelu, jest może trochę widoczne małe przejście ale lepiej to wygląda niż same przyklejenie winglet

Opublikowano

Model zaczął mi kilka razy przepadać i wpadać w korkociąg.

Czy może być tego przyczyną dowarzenie ołowiane które przykleiłem w kabince(jest inna niż w oryginale, z laminatu, oryginalną załatwiłem podczas sklejania) wyżej osi silnika w celu wyważenia ?

Model cały ledwie udało mi się go wyciągnąć do lądowania środek ciężkości 82mm od krawędzi natarcia (tak jak podaje producent) wychyły sterów lotki po 20mm w obie strony wysokość 25mm góra-dół

Zaczął przepadać bo pompuje daj Sc na 75 mm od natarcia to Ci nawet zacznie na stery reagować i nie będzie taki " narowisty" , wychylenia na razie zostaw fabryczne , przy szybszym lataniu np na zboczu możesz sobie ustawić różnicowe wychylenia lotek .

Opublikowano

Model przepada i ma tendencje do wpadania w korkociąg, gdy utraci prędkość. Mniej drąga na siebie i będzie dobrze.

Witam to jest przyczyna ostatniego oblotu zbyt mała prędkość i za szybka reakcja na stery + podmuchy wiatru .

Zaczął przepadać bo pompuje daj Sc na 75 mm od natarcia to Ci nawet zacznie na stery reagować i nie będzie taki " narowisty" , wychylenia na razie zostaw fabryczne , przy szybszym lataniu np na zboczu możesz sobie ustawić różnicowe wychylenia lotek .

Przy następnym oblocie sprawdzę , o zboczu mogę zapomnieć bo takowego nigdzie w okolicy nie znalazłem.

Czekam na dobrą pogodę i znowu próbuję , zmienię SC

Opublikowano

Czekam na dobrą pogodę i znowu próbuję , zmienię SC

Zmieniaj SC na pewno będzie lepiej trochę czasu spędziliśmy na odpowiednim dolataniu tego chińskiego wynalazku , przy dobrych ustawieniach odwdzięczy się porządnym wsssziu parę cm nad glebą ;) , a i podstawową akrobację wykręci bez problemu - gorzej z pseudo laminatem z mąki ryżowej lubi odprysnąć tu i ówdzie przy lądowaniu .

Opublikowano

gorzej z pseudo laminatem z mąki ryżowej lubi odprysnąć tu i ówdzie przy lądowaniu .

W swoim prze laminowałem cały przód aż za krawędź spływu i jest sztywniejszy , na jakiś czas może pomoże

Opublikowano

Witam dzisiaj przy pięknej pogodzie udało mi się polatać Condorem

SC ustawiony na 76mm od krawędzi natarcia i zaczął reagować poprawnie na stery

Podchodziłem do lądowania kilka razy stopniowo wychylając klapy aż w końcu bardzo powoli zaczął podchodzić praktycznie sam, trzeba uważać na gwałtowne manewry przy niskiej prędkości ( mam jakieś dziwne nawyki z akrobatów)

Zamieszczam krótki filmik (kamerkę miałem zamocowaną do uprzęży założoną na głowie więc szału nie ma ale coś widać :) )

Opublikowano

No i całkiem fajnie :) .

Condor ma przepiękną sylwetkę w locie ,szczególnie w takim wolnym ,majestatycznym przelocie.

Kilka lotów,poczujesz model i jakąś beczkę ,pętlę możesz próbować :D .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

skorzystałem z pogody i trochę polatałem w sobotę

Ja też dziś wyprowadziłem mojego na spacer :) .

post-7692-0-93628800-1396205259_thumb.jpg

post-7692-0-92410100-1396205263_thumb.jpg

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam tyle zostało z Condora lewe skrzydło (a raczej jego szczątki) poleciały na Ukrainę dosłownie .

Na dużej wykokosić usłyszałem tylko trzask i rozerwało całe skrzydło na strzępy a reszta z dużą prędkością śrubą w dół ,nie wytrzymało przeciążenia

Muszę kupić model wyczynowy i dać sobie spokój z chińskimi zestawami szybowców

post-6357-0-64522200-1411919051_thumb.jpgpost-6357-0-27512600-1411919256_thumb.jpgpost-6357-0-24298500-1411919337_thumb.jpgpost-6357-0-91609200-1411919379_thumb.jpg

Opublikowano

Woow ale masakra , no niestety te modele nie nadają się do wyczynu ,co nie zmienia faktu że szkoda modelu  :( .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.