Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Śmiała koncepcja, tylko, że w pozycji złożonej będą lotki równolegle do strugi powietrza i nie będą w ogóle działać.

Opublikowano

Zaznaczona przez Ciebie powierzchnia może mieć małą skuteczność jako lotki ze względu na przyleganie do kadłuba. Wygląda to tak jak klapy przykadłubowe na części stałej skrzydła w Su-22. Ale połączenie tych sterów +canardy powinno rozwiązać problem sterowności.

Opublikowano

Popieram Rafała w moim F22 zrobiłem podobnie jak ty chcesz z tymi lotkami. Skutkiem tego jest strasznie leniwe obracanie się wzdłuż osi kadłuba.

DSCF6698.JPG

Opublikowano

Śmiała koncepcja, tylko, że w pozycji złożonej będą lotki równolegle do strugi powietrza i nie będą w ogóle działać

A mi się wydaje że będzie działać, bo strugi nie będę równolegle tylko pod kątem 25-30 stopni do lotek  :) Ale sprawdzę jutro na prostym modelu, bo też mnie to zainteresowało :)

Opublikowano

Ja bym dał tylko sterolotki na ogonie i ewentualnie canardy. A skrzydła zostawił w spokoju.

Sterolotki umieszczone w strumieniu zaśmigłowym mają potężną siłę działania w takim modelu. 

Niestety, wymagają też mocnych serw, gdyż nacisk strug powietrza jest o wiele większy. 

W robionym kiedyś przeze mnie Migu-29, typowe 9-ciogramówki (1,2kg) miały problemy z pełnym wychyleniem sterów, przy większych prędkościach pracy silnika.

Opublikowano

A mi się wydaje że będzie działać, bo strugi nie będę równolegle tylko pod kątem 25-30 stopni do lotek   :) Ale sprawdzę jutro na prostym modelu, bo też mnie to zainteresowało :)

Należy zwrócić uwagę, że w samolotach ze zmienną geometrią skrzydeł w locie ze złożonymi skrzydłami oprócz wychylenia lotek na skrzydłach wychylają się także płyty statecznika poziomego przy wchodzeniu w zakręty.

Opublikowano

Postanowiłem trochę wzmocnić kadłub w najwęższym miejscu. Nie dość , że wąski to jeszcze osłabiony przez otwór na śmigło.

Wkleiłem od spodu dwie rurki węglowe jakie miałem pod ręką.

IMGP3726.JPG

Opublikowano

Nie wiem jaką tam konfigurację obrałeś ale z tymi lotko/slotami to faktycznie nie bardzo, przy moich testach bardziej działały jak turbulatory i obniżały siłę nośną a nie zwiększały ją ale powodowały obracanie samolotu w osi podłużnej :)

Opublikowano

Zamontowałem silnik w kadłubie. Już ze śmigłem EMP 6x4.

IMGP3910.JPG

Dla porównania śmigła 6x4 APC i EMP

IMGP3907.JPG

IMGP3909.JPG

Wg testów 100g różnicy w ciągu. Jest nad czym się zastanawiać.

Opublikowano

A ktore jest lepsze APC? Bo napisales ze roznica jest, ale ktore to juz nie udalo mi sie doczytac.

Wysłane z mojego LG-P700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja po testach w swoim modelu wybrałem śmigło TGS - cięższe ale generowało większy ciąg przy 100% mocy bo tak głównie latam Gripenem.
Wyrzut z ręki  - żadnego problemu.

post-10327-0-63835600-1401226671_thumb.jpg

Wykonaj Robert próby ze śmigłem TGS 6x5E - mam takie w F-18 i lepsze mam osiągi niż z TGS 6x4.

Opublikowano

Jakoś nie miałem weny, aby się za niego wziąć. Ostatnio kleiłem po jednej części dziennie. Dzisiaj trochę podgoniłem.

Tak wygląda silnik i mechanizm w przekroju, czyli przed naklejeniem wlotu.

IMGP3912.JPG

Dokleiłem ograniczenie dla skrzydła i ściąłem je pod katem aby łagodnie przechodziło w powierzchnię sterową.

IMGP3974.JPG

Na górę nakleiłem płyty które utworzyło kieszeń na skrzydło. Będę musiał jeszcze je wzmocnić płaskownikami na sztorc.

IMGP3976.JPG

No i widać też już serwa na ogonie.

Wyprostowałem też stateczniki, Zmieniło się też ich położenie, teraz są wyżej.

IMGP3979.JPG

Waga na razie 590gram, takie prawie do lotu bez akumulatora

Opublikowano

No i chyba poległem z tym projektem, bo chyba tego nie przeskoczę.

Po pierwsze: środek ciężkości przesuwa się aż o 10cm

Po drugie: już na oko widać, że cała "masa" jest za SC, choć starałem się aby te najcięższe graty były jak najbliżej środka ciężkości.

Jaki z tego efekt? Ano taki.

IMGP3983.JPG

IMGP3984.JPG

Dwa pakiety 3S1300mAh o łącznej wadze 250g musiały by się tak przesuwać.

Opublikowano

półeczka na szynach z aluminium, sc przesunie się do przodu trochę i skok z 10cm zmniejszy się - za to tak mi się zdaje

pozdrawiam

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.