Pioterek Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 A co sądzisz o usterzeniu motylkowym w takim modelu - uprościłoby model jeszcze bardziej. W ogóle to gratuluję dobrego pomysłu - świetny do małej kamerki. Jakbyś go dopieścił mógłby powstać świetny KIT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Kolega Łasica stworzył coś takiego http://pfmrc.eu/index.php?/topic/43942-czy-to-bedzie-latac-projekt-weasel/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Piotrze, pierwotnie miał być motylek. Nawet powstał projekt DSCN7714 by TeBeWAW, on Flickr Byłoby dużo prościej i lżej, ale któryś z Kolegów podpuścił mnie na usterzenie T z ukrytymi napędami i tak jakoś poszło Właśnie do lotów z kamerką zrobiłem taki układ. Nową kabinkę z gniazdem na kamerkę INNOVV własnie produkuję, filmy zapewne w weekend. Niewątpliwie model jest fajną bazą do dalszych modyfikacji, można spróbować zrobić większą rozpiętość do dłuższego latania, można dorobić podwozie, albo pływaki. Jeśli ktoś z kolegów chce zrobić z tego KIT tartaczny, to proszę bardzo. Ja niestety nie posiadam umiejętności ani programów, aby to narysować w wektorach na laser. Ale może w zimie zrobię go jeszcze raz, lżejszego i ładniejszego. Robercie, właśnie kolega Łasica mnie zainspirował do takiej przeróbki Józka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Teoretycznie dwa kadłuby to możliwość zastosowania śmigła o większej średnicy. Ale wtedy wyrzut z ręki byłby już raczej niemożliwy To nie prawda. Zastosowanie dwóch belek nadal umożliwia wyrzut z ręki. Tylko po cooo? To już inny model. Józek to naprawdę fajna konstrukcja i b.dobrze wykonana. Ty o tym Wiesz i sądzę, że trochę się droczysz i podpuszczasz. Jeśli wystarczająco dobrze skręca na lotkach to nie poprawiaj. Czasami lepsze jest ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Stefanie, mówiłem w tym sensie, że " powiekszenie średnicy śmigła uniemożliwiłoby wyrzut z ręki". Już teraz jest niebezpiecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 A chcesz powiększyć średnicę śmigła, ponieważ.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Myślę, że powiększenie śmigła i zmniejszenie kV silnika wyciszyłoby znacznie ten model. Jest nieco hałaśliwy :-) Gdyby nie belka ogonowa, to w dolnym obrysie kadłuba zmieściłoby się śmigło 9 cali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Już teraz jest niebezpiecznie. Jeśli tak to Masz u mnie prywatną nagrodę. Mało konstruktorów by o tym pomyślało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2014 Stefanie, model sam zasygnalizował mi ten problem podczas pierwszego wyrzutu przy oblocie DSCN7781 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Józkowi należało się finalne wykończenie. Ostatnia warstwa farby :-) DSCN8654 by TeBeWAW, on Flickr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Tak wygląda w ostatecznych barwach. Jutro poleci z kamerką. DSCN8656 by TeBeWAW, on Flickr DSCN8657 by TeBeWAW, on Flickr DSCN8658 by TeBeWAW, on Flickr Prawdopodobnie za jakiś czas zrobię v.4, czyli wywalę to usterzenie T i zrobię motylka konstrukcyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 No i polatałem. P1040007 by TeBeWAW, on Flickr Filmów brak, bo kamerka mi padła, jej mać Model po oklejeniu kadłuba lata wyraźnie lepiej. No i jasne, mniejsze opory Wylatałem 2 pakiety, coraz bardziej lubię ten model. Lista poprawek do zrobienia: - poprawić zatrzask skrzydeł, bo wypina się przy każdym lądowaniu - dorobić płozę ogonową, bo ster kierunku zahacza o trawę przy lądowaniu i już jest lekko naderwany - przemyśleć dorobienie klap krokodylowych, bo cholera jest przyciężkawa i trochę za szybko podchodzi do lądowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 to juz lepiej zwykle klapy jej zrob - akurat ci zostalo skrzydla na piekne klapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 No teoretycznie mógłbym. Tylko z drugiej strony.... może lepiej go zrobić całkiem od nowa ciut większego i na podwoziu? Z trzeciej strony za dużo nowych projektów jest na desce :-) Może po prostu zostawię tak jak jest :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Ładny ten Józek, a jak z momentem żyroskopowym od umieszczonego z tyłu napędu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Piotrze, nie do końca rozumiem Twoje pytanie, ale opowiem o jego (Józka) właściwościach lotnych: - podczas lotu silnikowego bardzo dobrze reaguje na lotki i SW, fakt, małe to one nie są - podczas lotu silnikowego kiepsko reaguje na SK - w szybowaniu dobrze reaguje na SK I to mnie trochę dziwi, bo w końcu SK jest w strumieniu zaśmigłowym i powinien reagować ostro. Ale tam jest ten durny napęd na żyłce (bo mnie podkusili) i może być tak, że żyłka jest zbyt elastyczna i przy dużych prędkościach/siłach się rozciąga. Jako że budowałem go przeróbkowo, to waży sporo. Gdyby go zbudować od podstaw, dbając o wagę i odchudzić ogon (robiąc usterzenie klasyczne lub V), to prawdopodobnie byłby fajną zabawką do latania rekreacyjnego. A tak jak jest, to jest to taki "Speedy Gonzales" :-) Informacyjnie, silnik nie ma wykłonu, zaś skłon jest mniejszy niż teoretycznie zalecany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Pobawiłem się trochę edytorem YouTube i zrobiłem "Krótką Historię Józka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 28 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 I tak sobie myślę, że pownienem ten film zadedykować Markowi http://napolskimniebie.pl Bo Józek jest "de domo" Rokowski ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 No... jestem pod wrażeniem filmu o Józku - ładna pasująca muzyka, ciekawe ujęcia - wydłużyłbym tylko trochę czas wyświetlania zdjęć. Józek III lata naprawdę ładnie, jeżeli bez stabilizacji to również gratulacje dla pilota. Może pomyślisz o KIT ? Model bardzo mi się podoba - myślę, że po skończeniu SE5a, chętnie zrobiłbym taki model dla mojego Syna do Kanady. Moje poprzednie pytanie dotyczyło momentu żyroskopowego od silnika. Pytam dlatego bo Twój model z założeń konstrukcyjnych jest bardzo podobny do Prząśniczki, którą namiętnie oblatywałem z miesiąc zanim zaczęła mi chodzić za ręką. Ma ona dwie cechy - zakręt głównie na SK co nawet jest dobre bo nauczyło mnie latać z wykorzystaniem SK w innych modelach, oraz moment żyroskopowy od silnika - trochę przeszkadza w wejściu w zakręt, pogłębia gdy model jest w zakręcie i przeszkadza w wyjściu z niego. A jak jest u Ciebie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 28 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2014 tak sobie mysle o tym twoim sterze i jego skutecznosci; a jak sztywna jest wogole belka ogonowa? fajny film Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi