Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Piotrze, w sumie nie zauważam problemu żyroskopowego. Ale ja jeszcze bardzo nerwowo latam, więc nie za bardzo potrafię analizować takie szczegóły. Na dodatek ja latam głównie na lotkach i SW, jakoś tak się nauczyłem, SK używam w zasadzie tylko przy starcie i lądowaniu.

Na pewno gdyby robić ten model od nowa, to mógłby latać lepiej. Na pewno jest za ciężki, i na pewno skłon silnika powinien być większy.Belka ogonowa jest bardzo sztywna, bo jest z wędki z Decathlonu :-), ale usterzenie T w strumieniu zaśmigłowym mocno się "telepie".

Fakt, trochę przez ten rok się nauczyłem, co widać na filmie :-)

Opublikowano

Celownik zaraz dorobię. Fajne jest to, że ten aparat wysyła przez WiFi obraz live na tablet/smartfon, więc będę mógł dokładnie skalibrować celownik.

Opublikowano

Celownik zaraz dorobię. Fajne jest to, że ten aparat wysyła przez WiFi obraz live na tablet/smartfon, więc będę mógł dokładnie skalibrować celownik.

Fajny pomysł tylko rzecz w tym, że ta kamera nie ma zoom (a jak ma to go tak i nie obsłużysz)  i modelik zaraz po starcie zrobi się malutki. Niestety póki co nic nie zastąpi kamery obsługiwanej ręcznie z dobrym zoomem i układem antywstrząsowym . Ćwiczyłem to już na swoich modelach. Musiałbyś latać tuż przed samym nosem.

Opublikowano

Oczywiście, że nic nie zastąpi drugiej osoby z kamerą/aparatem z zoomem, ale trzeba sobie jakoś radzić gdy jest się samemu na lotnisku. Problem z malutkimi modelami jest wtedy kiedy obiektyw jest szerokokątny, np w go pro hero. Wtedy model może przelecieć 3 metry od kamery a wygląda jakby leciał 10 metrów dalej. A gdy leci 50m to już w ogóle jest kropką na ekranie. Ja korzystam z mobiusa i trybu wąskiego kąta, który mniej więcej pokrywa się w odczuciu z widzeniem oka ludzkiego.

Tomku jak Twoja kamera ma zoom, to ustaw doświadczalnie aby kąt był odpowiedni, lecz też bez przesady w zoomowaniu.

Opublikowano

Niestety Piotrze, jest prawie tak jak mówisz. W trybie zdalnym mam podgląd i mogę zoomować z tabletu. Ale aplikacja obsługuje ten aparat tylko w trybie "zdjęcia", nie obsługuje trybu "kamera". Może Panasonic wypuści nową aplikację, która będzie obsługiwała tryb "kamera", ale to i tak niewiele da, bo jednoosobowo nie dam rady tego obsłużyć. Na razie zamierzam znaleźć złoty środek i ustawić lekki zoom.

Kamera na kasku powinna sprawdzić się w trybie bliskich przelotów. Zmontuję to z ujęciami z pokładu i zobaczymy co mi z tego wyjdzie. 

Operatora na razie nie mam  :)

Opublikowano

Wczoraj była znakomita pogoda do latania. Zachodzące jesienne słońce i w miarę czyste niebo. I nawet udało mi się coś ulepić z nagrań  ;)

Ujęć z kasku niestety jest tyle, co kot napłakał, bo jeszcze nie opanowałem tej techniki. Ale będę się uczył, obiecuję.

Opublikowano

Tai-chi również minie urzekło. Muzyka bardzo fajna, oddaje radość z latania.

Jeśli używasz stabilizacji youtube to proponuję wyłączyć. W ujęciach z kasku powoduje skakanie modelu. Stabilizacja obrazu i dynamiczne obracanie głową nie idą w parze.

Opublikowano

To nie była stabilizacja. Na trzech ujęciach z kasku włączyłem zwolnienie 2x (żeby wydłużyć ujęcie, hehe) i to właśnie się źle wyrenderowało....

Opublikowano

Zastanawiam się nad wyposażeniem Józka w podwozie. I tu pytanie do mądrzejszych...

Czy przednie kółko musi być skrętne? Czy też może dobrze ustawione trzypunktowe podwozie pozwoli na bezpieczny start?

Opublikowano

Jak masz duże lotnisko a rozbieg i dobieg samolotu masz kilka metrów to koło przednie może być na sztywno. W Bronku mam na sztywno, starty z trawy bezproblemowe.

Opublikowano

A może wózek startowy ? - myślę o sprawdzeniu takowego w moim Toto-3.

Na filmiku przedstawiony pod szybowce ale myślę, że mógłby się sprawdzić w tego typu modelach - jak zbuduję i przetestuję to opiszę.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Buduj podwozie. Jak zrobisz stałe, to nie wytrzymasz i przerobisz na skrętne. Jedno małe serwo więcej nie zrobi różnicy. Modele rosną i trzeba się uczyć latać z podwoziem :D

Opublikowano

No więc tak.  Zatrzask skrzydeł zadziałał, skrzydła ładnie się wypięły, niestety jedno zostało "ukąszone" śmigłem.

15758269015_27a88e59d7_c.jpgP1040047 by TeBeWAW, on Flickr

Nos do lekkiej naprawy.

15572409339_6907bdfde5_c.jpgP1040048 by TeBeWAW, on Flickr

Stery odmaszerowały, jest pretekst do przeróbki na układ V.

15759802322_ea807f8256_c.jpgP1040049 by TeBeWAW, on Flickr

Oprócz tego uszkodzone jedno serwo od lotki, strzeliła zębatka.

Komisja stwierdziła wplątanie się cięgna SK (plecionka wędkarska) w snapa od SW. Spowodowało to "sprzężone" działanie sterów - wychylenie SW do góry powodowało skręcenie SK w lewo, i odwrotnie  :)

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.