modelarz115 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Czyli bezedura? ale łatwo się dałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Tamte były wielokrotnie większe, napędzane, i podwieszone prostopadle do osi samolotu. Nie tego samolotu ;-) Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Zasięgnąłem lektury i faktycznie skaczące bomby miały masę 3 ton, nosił je Avro Lancaster z przebudowanym lukiem bombowym tak by wprowadzał bomby w ruch obrotowy ułatwiający odbicia od wody I pomyśleć że o skaczących bombach usłyszałem tylko raz w swoim życiu i to gdzieś 10lat temu.... Podtrzymajmy wersje że są to beczki z piwem 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Tak, były takie z podwieszanymi beczkami. Musiałbym poszukać źródeł z którego to dywizjonu, piloci wybierali się na kontynent żeby pod nosem Niemców zabrać trochę piwa z tamtejszych browarów. Sposób na lepsze piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Tamte były wielokrotnie większe, napędzane, i podwieszone prostopadle do osi samolotu. Nie tego samolotu ;-) a co do piwa, to każda armia chciałaby takiego "bombardowania"... http://thewe.biz/thewe_/images_5/____/war_resistance/dressed_as_soldier.jpe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 W sprawie beczek, to tak, na zdjęciu są to zwykłe beczki drewniane przymocowane pod skrzydłem. Nazywało się to modyfikacją XXX No i najważniejsze, kierunek. Przywozili swoje piwo z GB do Normandii. http://www.ghostgrey.gaetanmarie.com/articles/2010/Modification%20XXX/Modification%20XXX%20-%20Beer-carrying%20Spitfires.htm https://all-things-aviation.com/aircraft/spitfire-war-beer-runs/ http://zythophile.co.uk/2014/06/06/you-wont-believe-this-one-weird-trick-they-used-to-fly-beer-to-the-d-day-troops-in-normandy/ To jak już takie tematy, to pewnie wszystkim wiadomo, że w układzie chłodzenia elektroniki i spryskiwaczach wiatrochronu samolotów jest czysty i zdrowy spirytus. A na taki jeden psik na szybę idzie lekko jeden litr. Wystarczyło więc, że w książce lotu wpisało się, użycie spryskiwacza i jak się miało sztamę z mechanikami to można było coś zorganizować na imieniny u cioci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czesio Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Pracowalem kiedyś z byłym mechanikiem od iskier w Radomiu. Ciągle mieli oblodzenia na 7 litrów doobre było Wysłane z mojego QUANTUM_2_500 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Dodam że rosyjski MiG-25 zwany był przez obsługę "restaurantskij" (lub "MiG-25 Gastronom"), bo zabierał takie ilości spirytusu. że ... Samolot do lotu napełniano 40 litrami spirytusu(dla chłodzenia celownika radiol.), 240 litrami mieszanki wodno - spirytusowej(dla chłodzenia generatorów), nie wspominając o 4 litrach spirytusu instalacji przeciwoblodzeniowej. Istnieje w Rosji legenda mówiąca o tym, że żony techników jednego z pułków eksploatujących te samoloty wystosowały list do Mikojana w którym prosiły konstruktora o zamianę spirytusu na inny płyn nie nadający się do picia. W odpowiedzi dostały pismo w którym konstruktor zapewnił, że interes ojczyzny jest najważniejszy i jak będzie trzeba to samoloty będą latać na francuskim koniaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Dodam że rosyjski MiG-25 zwany był przez obsługę "restaurantskij" (lub "MiG-25 Gastronom"), bo zabierał takie ilości spirytusu. że ... Spirytowoz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Senior Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Mówisz i masz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Trochę na czasie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Może ktoś to przetłumaczyć? Ja ten język nifersztejn... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Ja też, ale z googlowego wychodzi mi coś mniej więcej w tym sensie.: Dobra robota, chłopaki możemy przekazać(pochwalić się), że zatrzymaliśmy wiele modeli latających (w domyśle: z bombami, latających bomb). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Tu słowo "anschlag" trzeba rozumieć jako uderzenie, czyli: "Dobra robota, chłopcy. Atak (uderzenie) z użyciem modelu latającego został powstrzymany (udaremniony). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Dziękujemy koledze, teraz wszystko pasuje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał K. Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Jakie to q.a prawdziwe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek30 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi